tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandığı ve çocukların harçlıklarla sevindirildiği aynı zamanda ziyaretlerle neşelere neşelerin katıldığı güzel günlerdir. Bayram boyu her ziyarete gittiğimiz yerlerde önümüze genellikle rutin aynı tatlılar konuyor ve bizde birkaç yerde yedikten sonra artık yemek istemiyoruz. Fakat değişik tatlı ikramı yapılan yerlerde beğenerek yiyoruz. Şimdi size rutin dışı ama yapılışı kolay olan balparmak tatlısının tarifine geçiyoruz.

Balparmak Tatlısının Malzemeleri

  • 125 gram oda sıcaklığında bulunan tereyağı
  • 4 yemek kaşığı pudra
  • 1 fincan sıvıyağı
  • 2 adet yumurta (Yumurtaların birinin sarısını çıkarıp atın)
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun sıkılmış suyu

Balparmak tatlısının hamurunu ve şerbetini ayrı ayrı yaparken ilk şerbeti hazır hale getirip ardından hamuru hazırlamaya başlayın.

Balparmak Tatlısının Şerbetinin Hazırlanması

Bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri koyarak şeker eriyene kadar karıştırın. Şayet şekeri karıştırarak eritmezseniz şerbetiniz daha çabuk şekerlenir. Şekerli suyunuz kaynamaya başladıktan sonra ateşin altını kısarak 20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. 10 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edin. Limon suyunu kaynamanın ortasında değil de sonunda ekleyip tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz şekerlenir. Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Şerbet ılık iken hamurun üzerine katılmalıdır.

Balparmak Tatlısı

Kaynar katarsanız hamuru bozarsınız.

Balparmak Tatlısının Hamurunun Hazırlanması

Bir kaba yumurtaları kırarak bir sarıyı çıkarıp atın. Üzerine tereyağı, pudra şekerini ve sıvı yağı ekleyin. Mikseriniz varsa mikserle kar beyazı oluncaya kadar çırpın. Ardından karbonat ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek kulak yumuşaklığı halini alana kadar yoğurun.

İrmiği yayvan bir kaba koyun ve yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalayarak elinizle parmak şekli vererek irmiğe bulayın. Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış fırına döşeyin. Fırına sürmeden fırının ısısını 170 dereceye getirin ve fırına tepsiyi sürün. Hamurların üzeri kızarana kadar pişirin. Tatlınız piştikten sonra fırından çıkararak ılık şerbeti üzerine dökün. 2 saat beklettikten sonra soğuyan balparmak tatlınızı kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Arada tatlınızın tersini çevirerek her tarafının aynı oranda şerbet almasını sağlayabilirsiniz.

Balparmak Tatlısında Alternatif Tat

Palparmak tatlısının meyveli bir tat almasını isterseniz alternatif olarak rendelenmiş portakal kabuğu ilave edebilirsiniz. Bir adet portakalı soyarak kabuğunu rendeden geçirin ve oluşan toz halindeki portakal kabuğunu hamuru yoğururken ilave edebilirsiniz. Balparmak tatlısına portakal kabuğu ilave ettiğinizde balparmak tatlınızda hafif portakalımsı bir tat oluşacaktır. Balparmak tatlınızın üzerine rendelenmiş yeşil fıstık veya Hindistan cevizi serpiştirerek de servis edebilirsiniz. Üzerine kaymak veya dondurma ekleyerek balparmak tatlınızın tadına ekstradan tat ekleyebilirsiniz. Rutin dışına çıkarak farklı bir tatlı olan balparmak tatlısı yapıp misafirlerinize ikram ettiğinizde bu tatlıyı çok beğeneceklerinden emin olabilirsiniz.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 03:18:42

Balparmak Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Balparmak Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Tatlı Görmek

Rüyada tatlı görmek, görülen rüya bir çok kişi tarafından iyi yorumlanmaktadır. Bir çok görülen rüya kişilerin günlük hayatında yaşayacağı olayları yansıtır. Görülen rüyada rüya sahibinin bol kısmetler alacağının işaretidir. Ayrıc...

Elmalı Sütlü Tatlı

Elmalı sütlü tatlı, bir çok kişi tarafından sevilen ve tercih edilen tatlı oldukça hafiftir. Evde yapılabilen elmalı sütlü tatlı pratik yapımıyla kalorisi düşük olan tatlının bir çok kişi tarafından tüketilmesi mümkündür. İçerisin...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Bayat Ekmek Tatlısı

Bayat ekmek tatlısı, evinizde artık kalan ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmeniz için güzel bir fırsat. Bu tatlı tarifiyle hem artan ekmekleri çöpe atmaktan kurtulacaksınız hem de çok lezzetli bir tatlı yaparak eşinizi, çocuk...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Ballı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı, çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek...

Vezir Parmağı Tatlısı

Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa d...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017