Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Gazete Tatlısı

Gazete Tatlısı

Gazete tatlısı, bir çeşit baklava türüdür. Bu nedenle gazete baklavası olarak da anılır. Özellikle bayramların en sevilen tatlılarından olan baklavanın farklı türleri yapılmaktadır. Bizde sizleri değişik ve çok lezzetli bir tarif hazırladık. Adını gazetenin üzerinde bekletilmesinde ve gazete aracılığıyla rulo yapılmasından alır. Dilerseniz gazete kâğıdı yerine bizim yaptığımız gibi, temiz bir ambalaj kâğıdı kullanabilirsiniz. Tatlının en önemli püf noktası, yufkaları hazırladıktan sonra bunu oklava doladığınızda, oklavada büzme işlemini fazla yapmamanızdır. İsteyenler yufkayı sererek eliyle büzebilir. Hangisi kolayınıza gelirse, o şekilde yapabilirsiniz. Vereceğimiz ölçüler orta boy bir tepsi için yeterli gelecektir. Dilerseniz şimdi gazete tatlımızı hazırlamaya başlayalım.

Gazete tatlısı için gerekli malzemeler

  • 500 gram elenmiş un
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağından bir parmak kadar eksik ılık su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı sirke ya da limon suyu
  • 1 çay kaşığının üçte ikisi tuz
  • Tatlının arasına koymak için ceviz
  • Tatlının üzeri için 3 su bardağı sıvı yağ

Tatlının yufkalarını açmak için

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı nişasta

Şerbet malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • Bir fiske tuz
Gazete tatlısı nasıl yapılır?

Yoğurma kabının içine hamur malzemelerini koyun. Bunları iyice karıştırarak, kıvamı yerinde bir hamur elde edin. Önce sıvı malzemeleri karıştırıp, daha sonra unu azar azar ilave edin. Hamuru hazırlayınca, bundan 12 beze ayırın. Bir tepsinin altına sıvı yağ dökerek, bezeleri içine koyun. Bunlar bir süre tepsideki yağın içinde bekleyecek. Bunu yaparsanız tatlının yufkalarını daha kolay açarsınız. Çoğu yörede bu yöntemi baklava yaparken uyguluyorlar. Yaklaşık olarak bezelerin yağda 1 saat kadar beklemesi yeterli gelecek. Bu süreden sonra bezeleri yağın içinde alarak, içine mutfak havlusu serdiğiniz bir tepsinin içine koyun ve üzerini bezle örtün. Ortalama yarım saat kadar da bu şekilde bekletin. Bunu yaptığınızda bezelerin fazla yağı gidecektir.

Şimdi yufkaları açmak için kullanacağınız un ve nişastayı bir kabın içinde karıştırın. Sadece nişastayla yufkayı açmaya kalktığınızda, yufkanız daha çabuk kurur ve açarken zorlanırsınız. Şimdi bezeleri tek tek açabildiğiniz kadar açın. Yufkaları açmak için tahtadan düzgün bir oklava kullanmalısınız. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine gevşek bir şekilde dolayın. Bunu hafif bir şekilde ortasına doğru büzün. Büzerken hafif hareket edin. Çünkü açarken zorlanırsınız. Bu şekilde büzdüğünüz yufkayı temiz bir kâğıdın üzerine yavaşça açın. Bu şekilde 4 tane yufka açın ve bekletin. Yufkalar nemini kaybetmemeli, bu şekilde şekilleri de bozulmaz. Bundan sonra ilk açacağınız yufkanın üzerine cevizden serpin. Bunun üstüne ikinci yufkayı serin ve üzerine yine ceviz serpin. Altta olan kâğıdın yardımıyla, yufkaları önce bir taraftan, sonra diğer taraftan ortaya doğru yuvarlayın ve bunları üst üste bindirin. Bu şekilde tek bir rulo olmuş olacak. Bu rulodan 3 parmak genişliğinde dilimler keserek tepsinin içine yerleştirin.

Şimdi tepsiye soğuk sıvı yağı dökün. Yağın bol olması gerekiyor. Tatlının yarısını geçecek kadar yağ koymalısınız. Verdiğimiz ölçü az olursa biraz daha ilave edebilirsiniz. Bu sayede tatlınız daha gevrek bir tatta olacak. Dilerseniz içine 1 bardak eritilmiş tereyağı da ilave edebilirsiniz. Bu sırada 180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi koyabilirsiniz. Burada üzeri kızarıncaya kadar kızartın. Bu arada şerbet malzemelerini tencereye koyarak pişirmeye başlayın. Kıvamını alan şerbeti ılınmaya bırakın. Kıvamı fazla koyu olmayan bir şerbet pişirmelisiniz. Şerbeti sıcak olarak tatlının üzerine dökerseniz, yumuşamasına neden olursunuz. Tatlıyı fırından çıkarınca, ılık şerbeti üzerine dökebilirsiniz. Bu şekilde 3-4 saat beklettiğiniz gazete tatlısını konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 02:18:54
Gazete Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Gazete Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Gazete Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Padişah Tatlısı
Padişah Tatlısı
Padişah tatlısı, Osmanlı sarayı mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan Padişah tatlısına bir Osmanlı mutfağı standında karşılaşmıştım. Stantta bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024