tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.

Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 kilogram 3 numara açık irmik.
  • 4 su bardağı şeker.
  • 2 su bardağı süt.
  • 1 su bardağı su.
  • 2 paket vanilya.
  • 2 paket kabartma tozu.
  • Yeteri kadar çiğ fıstık.
  • 50 gram kavrulmamış fıstık.

Şerbeti (Şiresi) İçin

  • 4 su bardağı su,
  • 3 su bardağı şeker,
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu,
  • Yeteri kadar dut pekmezi,
  • Yeteri kadar tereyağı.

Halep Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kaba irmik koyulur. Konulan irmik, sadece süt ve suyla 6 ya da 7 dakika yoğurulur. Daha sonra şeker, vanilya ve kabartma tozu eklenip el yordamıyla uzun uzun yoğurulur. Bu işleme, irmik taneleri ele gelmeyinceye kadar devam edilir. Bu işlem kol gücüne ve performansa bağlı olarak 20 ile 30 dakika sürebilmektedir.

Daha sonra oluşan hamur, sofra bezi denilen türden temiz bir bez ile iyice sarılarak ertesi güne bırakılır.

Halep Tatlısı

Ancak ertesi gün yapılacak ilk işlem şerbeti hazırlamak olmalıdır. Daha sonra su, şeker ve limon tuzu karıştırılarak kaynatılır ve 5-6 dakika kaynadıktan sonra ılımaya bırakılır.

Pişirilecek tepsi için yapılan şerbetten 2 çorba kaşığı dut pekmezi ve 1 tatlı kaşığı tereyağı, ayrı birer kapta karıştırılır. Şerbet sıcak olduğundan, bu karışımı 1-2 dakikada elde etmek mümkün olacaktır. Daha sonra karışım bir fırça yardımıyla tepsiye sürülüp hamur iyice tepsiye yayılır. Elle ya da bir ıspatula yardımıyla hamurun şekli düzeltilir. Daha sonra kesmesi kolay olsun diye isteğe göre bir cetvel ya da bıçak yardımıyla tepsinin enine 2 santimetre aralıklarla üstü derince çizilir ve fıstıklar istenilen sıklıkta yerleştirilir.

Sonra da iyice ısınmış bir fırında 170 santigrat derecede 25-30 dakikada üstü ve altı iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Bu işlem bazı fırınlarda önce 15 dakika alt raf;15 dakikada üst rafta pişirilebilir. Hamur pişer pişmez ılık olan şerbet gezdirilerek dökülür ve yine kapalı fırında 10 dakika bekletilir. Daha sonra dışarıda tamamen soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra afiyetle yenir.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:04:26

Halep Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Halep Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Tatlı Görmek

Rüyada tatlı görmek, görülen rüya bir çok kişi tarafından iyi yorumlanmaktadır. Bir çok görülen rüya kişilerin günlük hayatında yaşayacağı olayları yansıtır. Görülen rüyada rüya sahibinin bol kısmetler alacağının işaretidir. Ayrıc...

Elmalı Sütlü Tatlı

Elmalı sütlü tatlı, bir çok kişi tarafından sevilen ve tercih edilen tatlı oldukça hafiftir. Evde yapılabilen elmalı sütlü tatlı pratik yapımıyla kalorisi düşük olan tatlının bir çok kişi tarafından tüketilmesi mümkündür. İçerisin...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Bayat Ekmek Tatlısı

Bayat ekmek tatlısı, evinizde artık kalan ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmeniz için güzel bir fırsat. Bu tatlı tarifiyle hem artan ekmekleri çöpe atmaktan kurtulacaksınız hem de çok lezzetli bir tatlı yaparak eşinizi, çocuk...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Ballı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı, çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek...

Vezir Parmağı Tatlısı

Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa d...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017