tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Halep Tatlısı

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.

Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 kilogram 3 numara açık irmik.
  • 4 su bardağı şeker.
  • 2 su bardağı süt.
  • 1 su bardağı su.
  • 2 paket vanilya.
  • 2 paket kabartma tozu.
  • Yeteri kadar çiğ fıstık.
  • 50 gram kavrulmamış fıstık.

Şerbeti (Şiresi) İçin

  • 4 su bardağı su,
  • 3 su bardağı şeker,
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu,
  • Yeteri kadar dut pekmezi,
  • Yeteri kadar tereyağı.

Halep Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kaba irmik koyulur. Konulan irmik, sadece süt ve suyla 6 ya da 7 dakika yoğurulur. Daha sonra şeker, vanilya ve kabartma tozu eklenip el yordamıyla uzun uzun yoğurulur. Bu işleme, irmik taneleri ele gelmeyinceye kadar devam edilir. Bu işlem kol gücüne ve performansa bağlı olarak 20 ile 30 dakika sürebilmektedir.

Daha sonra oluşan hamur, sofra bezi denilen türden temiz bir bez ile iyice sarılarak ertesi güne bırakılır.

Halep Tatlısı

Ancak ertesi gün yapılacak ilk işlem şerbeti hazırlamak olmalıdır. Daha sonra su, şeker ve limon tuzu karıştırılarak kaynatılır ve 5-6 dakika kaynadıktan sonra ılımaya bırakılır.

Pişirilecek tepsi için yapılan şerbetten 2 çorba kaşığı dut pekmezi ve 1 tatlı kaşığı tereyağı, ayrı birer kapta karıştırılır. Şerbet sıcak olduğundan, bu karışımı 1-2 dakikada elde etmek mümkün olacaktır. Daha sonra karışım bir fırça yardımıyla tepsiye sürülüp hamur iyice tepsiye yayılır. Elle ya da bir ıspatula yardımıyla hamurun şekli düzeltilir. Daha sonra kesmesi kolay olsun diye isteğe göre bir cetvel ya da bıçak yardımıyla tepsinin enine 2 santimetre aralıklarla üstü derince çizilir ve fıstıklar istenilen sıklıkta yerleştirilir.

Sonra da iyice ısınmış bir fırında 170 santigrat derecede 25-30 dakikada üstü ve altı iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Bu işlem bazı fırınlarda önce 15 dakika alt raf;15 dakikada üst rafta pişirilebilir. Hamur pişer pişmez ılık olan şerbet gezdirilerek dökülür ve yine kapalı fırında 10 dakika bekletilir. Daha sonra dışarıda tamamen soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra afiyetle yenir.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:04:26

Halep Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Halep Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İncirli Muhallebili Tatlı

İncirli muhallebili tatlı, muhteşem bir tat ve göz zevkine hitap eden olağanüstü bir tatlıdır. Bu tatlıya isterseniz pasta deyin, isterseniz şerbetli tatlı deyin, ne derseniz deyin. Ama bilin ki her kategoriye uyuyor. Şimdiye k...

İncir Tatlısı Muhallebili

İncir tatlısı muhallebili, incir ağaçta yetişen ve içi çekirdekli bir meyvedir. bir meyvedir. Ana vatanı Doğu Akdeniz ve Güneybatı Asya'dır. Besin değeri oldukça yüksektir. A, B, C,K vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, magnezyu...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Saray Tatlısı

Saray Tatlısı, şerbetli bir tatlı olduğu için fazla yemekten kaçınılmak gerekir. Ancak tatlının kendi has lezzeti ve damakta bıraktığı inanılmaz lezzet pek çok kişiyi bu tatlıya bağlamıştır. Eğer akşam için güzel bir şerbetli t...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Haziran - 2018