tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Şam Tatlısı

Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap mutfağından mutfaklarımıza kadar ulaşmış bir tatlı tarifidir. Arap mutfağına ait olan bu muhteşem tatlı tarifi Şambaba tatlısı, İzmir tatlısı, Şambali tatlısı olarak da bilinmektedir. Ayrı zamanda Şam tatlısı baba tatlısı olarak da isimlendirilmektedir. Şam tatlısı tıpkı revani tatlısı gibi irmik kullanılarak hazırlanan bir tatlı türüdür. Aynı zamanda revaninin vazgeçilmez malzemesi yoğurt Şam tatlısının da vazgeçilmez malzemelerinden biridir.

Şam tatlısı İzmir'de sokak tatlıcılarında satılan şerbetli bir tatlı türüdür. Bu nedenle de ülke genelinde daha çok İzmir ve çevresinde bilinmekte, yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Şam tatlısı püf noktalarına dikkat edilerek hazırlandığında sonuç her zaman yüz güldürücü olacaktır. Tatlının hamuru ve şerbeti aynı ılıklıkta buluşturulduğunda çok daha hoş bir lezzet yakalanabilmektedir. Bir diğer püf noktası da malzemelere eklenen irmiktir. Malzemeler karıştırıldıktan sonra irmik eklenerek 20 dakika kadar beklenirse irmikler şişerek daha hoş bir lezzet yakalanabilir.

Şam tatlısı, irmik, yoğurt, un, toz şeker, vanilya ve kabartma tozu gibi her evin mutfağında kolaylıkla bulunabilecek malzemeler ile hazırlanan bir tatlı türüdür. Tatlının malzemelerine ulaşmak kolay olduğu gibi yapılışı da bir o kadar basittir. Üzeri için kullanılacak fındık ya da badem tatlının lezzetine lezzet katmaktadır. Yine tercihe göre yanında ya da üzerinde kaymak ile servis yapılabilir. Yaz sıcaklarında kaymak yerine dondurma tercih edilebilir. Şam tatlısının yapılışına göz attıktan sonra umarız denersiniz ve muhteşem tatlıyı sofralarınıza taşıyarak sevdiklerinize ikram edersiniz. Bir kere denediğinizde emin olun ki favori tatlılarınız arasında yer alacaktır. Muhteşem bir lezzet olan Şam tatlısına hangi malzeme ne kadar kullanılıyor? Tatlı hangi aşamalardan oluşuyor? Gelin hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Şam Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Şam Tatlısının Hamuru İçin

  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tane vanilya
  • 1 tane kabartma tozu

Şam Tatlısının Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Şam Tatlısının Üzeri İçin

  • Fıstık ya da badem

Şam Tatlısının Hazırlanışı

Şam tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın.

Şam Tatlısı

Uygun bir tencerenin içine 3 su bardağı su ve 3 su bardağı toz şekeri ekleyerek ilk önce şeker eriyene kadar karıştırın. Daha sonra şerbeti ocağa alarak orta hararetli ısıda kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başlayınca içine limon suyunu ilave edin. Limon suyu ile beraber bir iki taşım daha kaynatarak şerbeti ılıması için ocaktan alın.

Şerbet hazırlandıktan sonra Şam tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayın. Çukur bir karıştırma kabının içine 2 su bardağı yoğurdu ve 1 su bardağı toz şekeri dökün. İki malzemeyi homojen bir şekilde karıştırın. Şeker tamamen erimelidir. Şeker ve yoğurt iyice karıştıktan sonra irmiği ilave ederek yukarıda da bahsettiğimiz gibi 20 dakika bekleyin. Bu 20 dakikalık süre içinde irmik şişecektir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra vanilya, kabartma tozu ve unu ilave ederek malzemeleri birbiri ile iyice karıştırın. Malzemeler homojen bir şekilde karıştıktan sonra borcam tepsiyi 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile güzelce yağlayın.

Hazırladığınız Şam tatlısı hamurunu yağladığınız tepsiye düzgün bir şekilde dökerek yayın. Bir kaşıktan yardım alarak tepsiye eşit yayılmasını sağlayın. Daha sonra tatlıyı fırına vermeden önce dilimlere kesin. Kestiğiniz her bir dilimin üzerine badem ya da bir tane fıstık bastırın. Fırınınızı 200 derecede ısıtın. Isınan fırına tatlıyı vererek 40 dakika kadar Şam tatlısının altı üstü eşit kızarana kadar pişirin. Tatlıyı fırından almadan önce pişirip pişmediğini test edin. Pişen tatlıyı fırından alarak ılıması için bir kenara bırakın. Ilıyan tatlıyı dört eşit parçaya bölün. Tıpkı tatlının keki gibi ılıyan şerbeti Şam tatlısının üzerine eşit şekilde bir kepçe yardımı ile dökün. Şam tatlısını 2 saat kadar şerbetini çekmesi için bekletin. 2 saatin sonunda Şam tatlısı servis için hazır olacaktır. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:03:16

Şam Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Şam Tatlısı"

beren

ben 4 su bardağı su katmak istiyorum.bir şey olur mu? yani tarifi etkiler mi?

2016-06-09

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Tatlı Görmek

Rüyada tatlı görmek, görülen rüya bir çok kişi tarafından iyi yorumlanmaktadır. Bir çok görülen rüya kişilerin günlük hayatında yaşayacağı olayları yansıtır. Görülen rüyada rüya sahibinin bol kısmetler alacağının işaretidir. Ayrıc...

Elmalı Sütlü Tatlı

Elmalı sütlü tatlı, bir çok kişi tarafından sevilen ve tercih edilen tatlı oldukça hafiftir. Evde yapılabilen elmalı sütlü tatlı pratik yapımıyla kalorisi düşük olan tatlının bir çok kişi tarafından tüketilmesi mümkündür. İçerisin...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Bayat Ekmek Tatlısı

Bayat ekmek tatlısı, evinizde artık kalan ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmeniz için güzel bir fırsat. Bu tatlı tarifiyle hem artan ekmekleri çöpe atmaktan kurtulacaksınız hem de çok lezzetli bir tatlı yaparak eşinizi, çocuk...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Ballı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı, çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek...

Vezir Parmağı Tatlısı

Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa d...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017