tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Makara Tatlısı

Makara tatlısı, Avrupa'da özellikle Macaristan, Slovakya ve Çek Cumhuriyetinde oldukça popüler olan, dışı çıtır, içi de yumuşacık olan çok lezzetli bir tatlıdır. Özel formüllü mayalı hamur, öncelikle bir rolü etrafına sarılır, toz şekere bulanan hamur, özel yapım makinasında 5 dakika gibi kısa bir sürede pişerken; ekstra karamalize olur. Orijinal adını da kendine yuvarlak formu veren sarıldığı rulodan alan "Makara", makine içinde dönerken, bu sürede dışı çıtır, içi yumuşacık ve sade bir tada dönüşür. Ayrıca içine ve dışına sürülen çikolatası, özel ve karma sosları, dondurmalı ve meyvalı sunumuyla önce gözlere, sonra da damaklara hitap eder. Şimdi de makara tatlısının yapımına bakalım.

Makara Tatlısı Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 1 kilogram un,
  • 1 buçuk yemek kaşığı tuz,
  • 2 yemek kaşığı şeker,
  • Yarım litre ılık süt,
  • 50 gram maya,
  • 100 gram tereyağı,
  • 6 yumurta sarısı,
  • Yeteri kadar toz tarçın,
  • Yeteri kadar toz şeker,
  • Yeteri kadar dövülmüş fındık, badem ya da Hindistan cevizi.
    Makara Tatlısı

Yapılışı

Maya, derin bir kabın içinde ılık süt ile ıslatılır. Daha sonra yumurta sarısı, tereyağı ile çırpılır ve üzerine yeteri kadar tuz ve şeker eklenir. Meydana gelen bu karışıma mayalı süt ve un yavaş yavaş ilave edilip, oluşan bu karışım iyice karıştırılır. Hamurun el ile yoğrulması önerilir. Daha sonra hamurun dinlendirilmesi için üzeri bir bez ile örtülür ve bir kenarda mayalanması beklenir.

Hamur mayalandıktan sonra oval olarak açılır ve bir bıçak yardımıyla dışarıdan içeriye doğru oval şekil çizer gibi uzun şeritler halinde kesilir. Akabinde merdane iyice yağlanıp, merdanenin etrafına şerit hamurdan üst üste gelmeyecek şekilde sarılır. Sonra hamur, eritilmiş tereyağı ile yağlanıp toz şekere iyice bulanır.

Makara tatlısı daha sonra kömür ateşinde çevire çevire; eğer kömür ateşi imkanı yoksa da fırında ve yine çevire çevire 180 derecede pişirilir. Makara tatlınız piştikten sonra servise hazırdır. Son zamanlarada ülkemizin Ege Bölgesinde; özellikle İzmir ilimizde makara tatlısı tüketimi çok yaygın olup, sevilerek yenmektedir.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:03:34

Makara Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Makara Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Tatlı Görmek

Rüyada tatlı görmek, görülen rüya bir çok kişi tarafından iyi yorumlanmaktadır. Bir çok görülen rüya kişilerin günlük hayatında yaşayacağı olayları yansıtır. Görülen rüyada rüya sahibinin bol kısmetler alacağının işaretidir. Ayrıc...

Elmalı Sütlü Tatlı

Elmalı sütlü tatlı, bir çok kişi tarafından sevilen ve tercih edilen tatlı oldukça hafiftir. Evde yapılabilen elmalı sütlü tatlı pratik yapımıyla kalorisi düşük olan tatlının bir çok kişi tarafından tüketilmesi mümkündür. İçerisin...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Bayat Ekmek Tatlısı

Bayat ekmek tatlısı, evinizde artık kalan ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmeniz için güzel bir fırsat. Bu tatlı tarifiyle hem artan ekmekleri çöpe atmaktan kurtulacaksınız hem de çok lezzetli bir tatlı yaparak eşinizi, çocuk...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Ballı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı, çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek...

Vezir Parmağı Tatlısı

Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa d...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017