tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar | iletisim









Sütlü İncir Tatlısı

Sütlü incir tatlısı, Tekirdağ Yöresine ait bir tatlı türüdür. Özellikle Ramazan ayında yemeklerden sonra hatta sahur sofralarının aranan tatlarından biridir. Tekirdağ Yöresinde incir tatlısı incir dolması olarak da isimlendirilmektedir. Yörede yanında manda kaymağı ile servise sunulur.

Sütlü incir tatlısını ana malzemelerini kullanarak birkaç şekilde hazırlamak mümkündür. Tekirdağ yöresine has olan tatlının ana malzemelerinden olan süt, ceviz ve tereyağı tatlının olmazsa olmazlarındandır. Tatlıda kullanılan ceviz özellikle dövülerek toz şeker ve hatta tarçın ile harmanlanarak kullanılmaktadır. Bu harç ile incirlerin içleri doldurularak ortaya muhteşem bir tat çıkar. İncir tatlısı bu şekilde yapılırsa hazırlanan incirler tereyağı ile yağlanan bir güveç kaba sıralanıp, üzerine süt eklenerek pişirilir. İncirler sütü çektiğinde sütlü incir tatlısı hazır demektir. Sütlü incir tatlısının bu versiyonu Tekirdağ yöresine hastır. Sütlü incir tatlısının bir diğer versiyonu da dolma şeklinden daha farklıdır. İncirler önce ılık su da ya da sütte ıslatılarak yumuşatılır. Yumuşayan incirler minik minik doğranır. Tereyağında doğranan incirler ve dövülmüş ceviz kavrulur. Daha sonra ılık süte eklenerek karıştırılır. Tıpkı yoğurt gibi uyumaya bırakılır. Bu iki tarifte yörenin kimliğini taşıyan tarifler arasındadır. Ancak Türkiye'nin her yerinde uygulanan tatlı tarifleridir.

Sütlü İncir Tatlısı (Dolması)

  • 50 gram kuru incir
  • 1 su bardağı iri dövülmüş incir
  • 1 kahve kaşığı toz tarçın
  • 3 çorba kaşığı toz şeker (İçi İçin)
  • 1 su bardağı toz şeker (Sütü İçin)
  • 1 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Kaymak

Sütlü İncir Tatlısı Hazırlanışı

Sütlü incir tatlısında kullanacağınız incirleri parçalamadan güzelce yıkayın. Yıkadığınız incirleri yumuşaması için ılık su dolu bir kaba alarak 30 dakika kadar bekletin. Kullanacağınız cevizleri iri şekilde parçalayın. Parçalanan cevizleri çukur bir kaseye alarak üzerine toz şeker ve toz tarçını ekleyip karıştırın.

Sütlü İncir Tatlısı

Ilık suyun içinde yumuşayan incirleri alt tarafından parmağınız ile delerek dolma gibi açın. Tercihe doğru yan tarafından bıçak ile kesilerek de doldurulabilir. Dolma şeklinde açtığınız incirleri cevizli harç ile doldurun. Cevizler dışarı taşmamalıdır. Doldurduğunuz incirleri avuç içinizde yuvarlayarak alt kısmının kapanmasını sağlayın. Geniz bir tencerenin tabanını tereyağı ile iyice yağlayın. Doldurduğunuz incirlerin sap kısmı yukarda kalacak şekilde tencereye aralıklı olacak şekilde sıralayın. Ufak bir tencerenin içinde su, süt ve toz şekeri ılıtın. Arzuya göre bu aşamada yalnızca süt kullanılabilir. Ilıyan sütü tencereye dizdiğiniz incirlerin üzerine dökün. Tencereyi orta hararetli ocağa alarak yarım saat kadar pişirin. İncirler sütü çektiğinde tatlı pişmiş demektir. Ufak bir tavanın içinde kokusu yok olana kadar tereyağını ısıtın. Isınan yağı pişen incirlerin üzerine gezdirin. İncirleri tereyağı ile beraber ılımaya bırakın. Servis tabağınızın dibine ufak parçalar şeklinde kaymak yerleştirin. Her bir kaymağın üzerine bir tane incir tatlısı koyun. Tencerenin dibinde kalan harcı bir kaşık olacak şekilde incirlerin üzerine dökün. Sütlü İncir tatlınız servis için hazır. Afiyet olsun.

Sütlü İncir Tatlısı (2.Tarif)

Yukarıda verilen ölçülerdeki incirleri güzelce yıkadıktan sonra ılık suyun içine atın ve yumuşaması için 30 dakika bekletin. Yumuşayan incirleri eliniz ile sıkarak fazla suyunu atmasını sağlayın. İncirlerin sap kısımlarını bir bıçak yardımı ile temizleyin. Temizlenen incirleri bıçak ile birkaç parçaya bölün. Geniş bir tencerenin içine tereyağını alıp ısıtın. Isınan yağa doğradığınız incirleri ve toz şekeri ekleyip 3 dakika kadar kavurun. Üzerine iri çekilmiş cevizleri ekleyip kavurma işlemine devam edin. Uygun bir kabın içinde 2 su bardağı süte damak tadınıza göre toz şeker ilave edin. Tereyağında kavrulan incirlerin üzerine şekerli sütü ekleyerek 30 dakika kadar pişirin. İncirler yumuşadığında sütlü incir tatlınız hazır olacaktır. Servis anında üzerine toz tarçın serpiştirebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 01:35:05

Sütlü İncir Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sütlü İncir Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Bülbül Konağı Tatlısı

Bülbül konağı tatlısı, özel günlerinizde, bayramlarda rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. Sizleri biraz oyalasa da, buna değdiğini göreceksiniz. Özellikle yufka açmayı bilmiyorsanız, bu tatlıyı hazırlamanızı tavsiye eder...

Bal Kabağı Tatlısı

Bal kabağı tatlısı, sizlere özlediğiniz lezzetleri tattıracaktır. Genellikle tatlı olarak değerlendirilen bal kabağının, çorbasını bile tüketebilirsiniz. Tatlı olarak cevizle birlikte tüketildiğinde, masum sayılacak tatlılar sınıf...

Gökkuşağı Tatlısı

Gökkuşağı tatlısı, yapılışı hem kolay hem de isminden anlaşılacağı gibi göze hoş gelen ve damat zevkine hitap eden lezzetli bir tatlı çeşididir. Bu tatlıyla sofranızı şenlendirecek günlerinizde, toplantılarınızda ve özel misafi...

Çikolata Soslu İrmik Tatlısı

Çikolata soslu irmik tatlısı, çok besleyici ve son derece sağlıklı olan bu muhteşem tarifi, akşam yemeklerinden sonra tatlı olarak ikram edebileceğiniz gibi, kabul günlerinizde en sevdiğiniz arkadaşlarınıza ikram etmek içinde hazı...

İki Renkli İrmik Tatlısı

İki renkli irmik tatlısı, ani gelen misafirler için evde bulunan malzemeler için kolayca yapılabilecek, hem görüntüsüyle hem de tadıyla gözü ve mideyi dolduracak lezzetli bir tatlı çeşididir. Hanımlar için bu tatlı türü ile az...

Dilber Dudağı Tatlısı

Dilber dudağı tatlısı, bu tatlımızın hem yapımı kolay, hem de ikramı oldukça kolaydır. Tatlı yapımını pek beceremeseniz bile, bunu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Hamuru nişastayla açtığınız için, çok kolay açılacaktır. Kalan hamu...

Saray Tatlısı

Saray Tatlısı, şerbetli bir tatlı olduğu için fazla yemekten kaçınılmak gerekir. Ancak tatlının kendi has lezzeti ve damakta bıraktığı inanılmaz lezzet pek çok kişiyi bu tatlıya bağlamıştır. Eğer akşam için güzel bir şerbetli t...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Şekerpare Tatlısı

Şekerpare tatlısı, şerbetli tatlılar arasında en fazla rağbet gören bir tatlı çeşididir. Özellikle şekerpare tatlısını, size önereceğimiz tarifle yaparsanız, konuklarınız hangi pastaneden aldınız diye size soracaklardır. Tam tar...

Nevzine Tatlısı

Nevzine tatlısı, Oldukça hafif bir tatlı tarifi ama lezzeti de bir o kadar mükemmel.. Kayseri yöresine ait olan bu tatlının hazırlanması da düşünülenin aksine meşakkatsizdir. Lezzetli ve güzel bir tatlı tarifi hazırlayıp konukl...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Temmuz - 2018