tatli.gen.tr
Tatlı Tarifleri

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Trileçe Tatlısı

Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulunan Trileçe Manda, Koyun ve keçi sütlerinin karışımlarıyla ıslatılarak pişirilen pandispanya'dan yapılan harika bir lezzettir. Tüm dünya tarafından tercih edilen Balkanlarda meşhurlaşmış bu lezzet için uğraşmak biraz meşaketli gibi gözükse de tadına vardığınızda zahmete değdiğine ikna olacaksınız. Kimi yörelere göre sunum şekilleri ve malzemelerinde ufak nüanslar barındırsa da Trileçe bir kere denediğinizde mutfak kültürünüzden eksik etmeyeceğiniz bir tatlıdır. Ufak bir hatırlatma; Trileçe yapmanın ustalığını hamurunu beyaz olarak yapabilmek olarak söyleyebiliriz.

Bazıları tarafından malzemelerinde koyun, manda ve keçi sütü yerine  pastörize süt de kullanılmaktadır. Ancak emin olun adını aldığı has sütlerden yapılırsa pastanede üretilmiş lezzette ve tam puanla bir tatlı yapabilmeniz mümkündür. Karamelli tatlıları sevenler için de değişik bir fikir olarak karşımıza çıkan Trileçe Tatlısı'nın tüm ölçülerini birebir uyguladığınızda kendinizi bir Balkan ustası gibi hissetmeniz mümkün.

Bu mükemmel lezzetin detayları ise şöyledir:

Trileçe Tatlısı Malzemeleri(1 tepsi için)

Pandispanyası İçin;

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin;

  • Yarım su bardağından 2 parmak fazla toz şeker
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 paket süt kreması(200 ml)

Karameli İçin;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket süt kreması(200 ml)

Trileçe Keki'nin Hazırlanışı

Öncelikle yumuşak bir kek olması sebebiyle, bol bol karıştırmanız gerekmektedir.

Trileçe Tatlısı

Özellikle yumurta ve şekeri eklediğiniz kapta mikserin yüksek devrinde birkaç dakika çırpma işlemi yapalım. Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek tahta kaşık yardımıyla şeker karışımının içine ekleyelim. Alt üst ederek bir müddet daha karıştıralım ve derin bir borcamı tereyağıyla yağlayarak karışımı dökelim. Önceden ısıttığımız fırında 180 derecede yaklaşık 45-50 dakika kadar pişirelim. Bu aşamadan sonra kek pişerken diğer yandan sütlü şerbeti hazırlayabiliriz.

Sütlü şerbet için; süt, şeker ve süt kremasını geniş ve derin bir kaba ekleyerek mikser yardımıyla iyice köpürene kadar çırpalım. Burada kıvamını köpüğün sütün üstüne çıktığında anlayabilirsiniz. Bu süreç yaklaşık 10-12 dakika kadar sürmektedir. İyice kabaran köpükler sizi korkutmasın zira kek bu karışımı iyice emecektir. 

Şerbetini hazırladığımız Trileçe için sıra geldi karameli hazırlamaya. Teflon bir tavaya şeker ekleyerek kısık ateşte şeker esmerleşene kadar ocakta bırakalım. Yanmamasına dikkat etmeniz gereken şekerin rengi koyulaştığında tereyağı ekleyelim. Tahta bir kaşık yardımıyla bir yandan karıştıralım. Son olarak süt kremasını da ekleyerek hızlı olarak karıştıralım. Hızlı karıştırmamızın sebebi sütün kesilmesini önlemek içindir. 

Trileçe Tatlısı için tüm aşamaları tamamladıktan sonra geldik sunumuna. Pişen kekimiz ılıkken kürdan ile delikler açalım. Şerbetin iyice emmesi amaçlanan bu işlemin ardından keki dilimlere ayıralım.

Sütlü şerbeti de kekin üzerine yayarak dökelim. 1-2 saat buzdolabında dinlendirerek hazırladığımız trileçe tatlısının üzerine çıkardıktan sonra karameli dökelim. Eğer tatlıyı daha sonra tüketmek isterseniz, karameli de sonra sürebilirsiniz. Buram buram süt ve karamel kokan bu lezzetli tarifi mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun.

Yayınlanma Tarihi : 06.01.2015 02:10:20

Trileçe Tatlısı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Trileçe Tatlısı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Rüyada Tatlı Görmek

Rüyada tatlı görmek, görülen rüya bir çok kişi tarafından iyi yorumlanmaktadır. Bir çok görülen rüya kişilerin günlük hayatında yaşayacağı olayları yansıtır. Görülen rüyada rüya sahibinin bol kısmetler alacağının işaretidir. Ayrıc...

Elmalı Sütlü Tatlı

Elmalı sütlü tatlı, bir çok kişi tarafından sevilen ve tercih edilen tatlı oldukça hafiftir. Evde yapılabilen elmalı sütlü tatlı pratik yapımıyla kalorisi düşük olan tatlının bir çok kişi tarafından tüketilmesi mümkündür. İçerisin...

Çikolatalı İrmik Tatlısı

Çikolatalı irmik tatlısı, süt ve irmikle hazırlanan düşük kalorili bir tatlı çeşididir. Yöresi nereye ait olduğu bilinmemekle birlikte hafif olması münasebetiyle sıklıkla yapılabilecek pratik bir tatlıdır. Bu tarifi uygularken...

Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı

Muhallebili Kemalpaşa tatlısı, kısa sürede ve zahmetsiz bir şekilde hazırlayabileceğiniz, şerbetli ve sütlü tatlıyı birleştiren çok lezzetli bir tatlı çeşididir. Hepimizin alışık olduğu ve çok sevdiği kemalpaşa tatlısını bir de ta...

Tatlı

Tatlı, şeker ya da tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi pek çok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel...

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Cevizli Kadayıf Tatlısı, tarihi çok eskilere dayanan gelenekselleşmiş Anadolu tatlılarının en önde gelenlerinden bir tatlı çeşididir. Türk mutfağında çok özel bir yeri olan kadayıf tatlısını sizlerde evinizde hazırlayarak, akşam y...

Bayat Ekmek Tatlısı

Bayat ekmek tatlısı, evinizde artık kalan ve bayatlayan ekmekleri değerlendirmeniz için güzel bir fırsat. Bu tatlı tarifiyle hem artan ekmekleri çöpe atmaktan kurtulacaksınız hem de çok lezzetli bir tatlı yaparak eşinizi, çocuk...

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandı...

Ballı Lokma Tatlısı

Ballı lokma tatlısı, çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek...

Vezir Parmağı Tatlısı

Vezirparmağı tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif bir tatlı tarifidir. Tatlının adının vezir parmağı olmasının nedeni tatlının şeklinden kaynaklanmaktadır. Lezzeti ve yapılışı tulumba tatlısına benzer olsa d...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

Tatlı Tarifleri, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Eylül - 2017