Kalburabastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kalburabastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tatlısı

Kalburabastı tatlısı, hem yapımı kolay hem de oldukça lezzetli bir tatlıdır. Ancak, kalburabastı tatlısı yaparken malzemeleri doğru oranlarda kullanmak çok önemlidir. Tariften biraz eksik veya fazla malzeme kullanıldığında istenilen sonuç elde edilemez. Özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarını süsleyen bu tatlı, dini bayramlarda da misafirlere ikram etmek için ideal bir seçenektir. Her tatlının ve yemeğin bazı püf noktaları olduğu gibi, kalburabastı tatlısının da dikkat edilmesi gereken yönleri vardır. Şimdi, kalburabastı tatlısının tarifine geçelim.

Kalburabastı Tatlısının Püf Noktaları

  • Bu tatlıyı yaparken en fazla dikkat etmeniz gereken, un miktarının doğru ayarlanmasıdır. Yoğurduğunuz hamur, elinize yapışmayacak orta sertlikte bir kıvamda olmalıdır.
  • Hamur kıvama gelene kadar yoğurulduktan sonra mutlaka 30 dakika kadar dinlendirilmelidir.
  • Hamuru fırından çıkardığınızda soğumasını beklemeden, ilk sıcağı çıktıktan sonra yani 3-4 dakika sonra şerbetini üzerine dökün.

Kalburabastı Tatlısının Malzemeleri

  • Bir paket margarin
  • Bir paket karbonat
  • Bir çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım limon
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • İki çorba kaşığı irmik
  • Bir çay bardağı oda sıcaklığında yoğurt
  • İki çorba kaşığı fındık
  • Aldığı kadar un

Şerbet İçin Malzemeler

  • Üç su bardağı su
  • Üç su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limon

Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kalburabastı tatlısını yaparken ilk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Üç su bardağı şeker ile üç su bardağı suyu karıştırın ve içerisine çeyrek limonun suyunu sıkın. Bu karışımı bir tencere içerisine aktararak ocağa koyun ve kaynatın. Şekerin erimesi için kaynatma esnasında bir tahta kaşıkla karıştırın. Hafif kaynama noktasına geldikten sonra 5 dakika kaynatın ve ocağın altını söndürerek tencereyi indirin. Hazırladığınız şerbeti soğuması için bir kenara bırakın.

Şerbetinizi soğumaya bırakınca, hamurunuzu yapmaya başlayın. İçine derin olan bir kap içerisine oda sıcaklığındaki yoğurdu, zeytinyağını ve erittiğiniz tereyağını koyun ve mikser yardımıyla iyice çırpın. Ardından karbonatı ilave edin ve karbonatın üzerine limonu sıkın. Karbonat limonla birleşince tepkime verecek ve fokurdayacaktır. Ardından irmiği, toz fındığı ve unu yavaşça karıştırarak ilave edin ve 20 dakika boyunca yoğurun.

Kalburabastı Tatlısının Hamuru

Hamur hazır hale geldikten sonra, hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve evinizde kalbur varsa kalburun üzerine basın. Kalburunuz yoksa rendenin büyük tırtıklı olan kısmına basabilirsiniz. Kalbura bastığınız hamuru yavaşça elinizle alırken kalbur izlerini bozmamaya dikkat edin. Her parçayı önceden yağladığınız tepsinin içerisine aralıklarla dizin ve fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısınmasını bekleyin. Isı 180 dereceye vardığında tepsiyi fırına sürün ve fırının kapağını kapatın. Tepsiye yerleştirdiğiniz kalburabastı tatlısının üzeri hafif kızarana kadar pişirin. Hafif kızardıktan sonra hemen tepsiyi çıkarmalısınız çünkü tatlı birden yanabilir. Pişen tatlıyı fırından çıkardıktan ve 3-4 dakika geçip ilk sıcağı çıktıktan sonra şerbetini dökün ve soğumaya bırakın. Tatlı şerbetini tamamen çektikten sonra servis edebilirsiniz. Servis ederken üzerine kaymak koyabilirsiniz, kaymak tatlıya farklı ve hoş bir tat katacaktır.

Kalburabastı tatlısı, geleneksel Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir ve doğru tekniklerle hazırlandığında misafirlerinizin beğenisini kazanacaktır. Tatlıyı hazırlarken verilen püf noktalarına dikkat ettiğinizde, mükemmel bir sonuç elde etmeniz kaçınılmaz olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peynir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri