Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Haziran 2024

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tatlısı

Helva tatlısı, şeker, yağ, un veya irmik ile yapılan bir tatlı türüdür. Geleneksel Türk mutfağının önemli bir parçası olan helva, irmik helvası ve un helvası olarak iki ana çeşitte yapılmaktadır. Özellikle kandil gecelerinde ve vefat eden kişilerin ardından helva yapmak geleneklerimizdendir. Tereyağlı helva, lezzeti ve aroması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.

Helva yaparken farklı malzemeler kullanılarak çeşitli helva türleri elde edilebilir. Örneğin, leblebi tozuyla yapılan helva veya mısır unu helvası gibi farklı çeşitler yapılabilir. Helvanın tarifinin yanı sıra yapılış şekli de büyük önem taşır. Helva yapımında dikkat edilmesi gereken önemli püf noktaları vardır.

Helva Yapmanın Püf Noktaları

  • Helva yaparken derin, geniş ve kalın tabanlı bir tencere kullanmalı ve mutlaka helvayı karıştırmak için tahta kaşık tercih edilmelidir.
  • Helvayı pişirirken kısık ateşte ve yavaş yavaş karıştırmalısınız.
  • Helvayı kavurmak için mutlaka tereyağını tercih etmelisiniz. İyice kavurduktan sonra bir miktar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu, helvanın parlak olmasını sağlar.
  • Helvaya yarı su yarı süt eklemek, helvanın tadını daha da lezzetli hale getirecektir.
  • Helvayı kavururken içine isteğe göre fındık, ceviz veya fıstık gibi farklı malzemeler koyabilirsiniz.
  • Helvayı servis etmeden önce yaklaşık 10-15 dakika kadar dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.

İrmik Helvası

Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Helva Tatlısı Üzeri İçin

  • Muz, ceviz, sarelle

Helva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Geniş bir tencereye irmik, tereyağı ve sıvı yağı koyun ve irmiğin rengi koyulaşana kadar kavurun. Daha sonra üzerine şekeri ekleyip karıştırmaya devam edin. Su ve sütü de ekleyerek kavurmaya devam edin. Suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çektikten sonra üzerine zevkinize uygun olarak ceviz, muz veya sarelle ile süsleyin. Helva tatlısını yaparken başka malzemeler de kullanarak farklı tarifler oluşturabilirsiniz.

Mısır Unu Helvası

Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı mısır unu
  • 100 gram tereyağı

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su

Mısır Unu Helvası Nasıl Yapılır?

Önce bir tencerede şerbeti hazırlayın. Geniş ve derin bir teflon tencerede tereyağını eritin. Sonra mısır ununu ekleyip yaklaşık 20 dakika kadar kavurun. Kavurduktan sonra ocağı kısın ve üzerine daha önce hazırlamış olduğunuz şerbeti dökün. Helvanın şerbeti iyice çekmesi için biraz bekletin. Helva şerbeti emdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Galeta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Portakal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Portakal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Trileçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Trileçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Çilekli Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Çilekli Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri