Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Helva tatlısı, Şeker, yağ, un veya irmikle yapılan bir çeşit tatlıdır. Helva tatlısı geleneksel tatlılardan olup Türk mutfağında irmik helvası ve un helvası olarak yapılmaktadır. Özellikle kandil gecelerinde ve ölen kişilerin ardından yapılması geleneklerimizdendir. Helvanın tereyağlısı daha çok tercih edilenlerdendir.

Helva yaparken değişik türde malzeme kullanılarak farklı helva çeşitleri yapılabilir. Mesela leblebi tozuyla yapılan helva veya mısır unu helvası gibi değişik türde helvalar yapılabilir. Tabi ki helva tatlısı yapımında helvanın tarifi kadar helvanın yapılış şekli de önemlidir. Yani helvanın önemli püf noktaları vardır.

Helva Yapmanın Püf Noktaları
  • Helva yaparken derin, geniş ve kalın tabanlı bir tencere kullanılmalı ve mutlaka helvayı karıştırmak için bir tahta kaşık kullanılmalıdır.
  • Helvayı pişirirken kısık ateşte ve yavaş yavaş karıştırmalısınız.
  • Helvayı kavurmak için mutlaka tereyağını tercih etmelisiniz. İyice kavurduktan sonra bir miktar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu helvanın parlak olmasını sağlar.
  • Helvaya yarı su yarı süt eklemek helvanın tadını daha da lezzetli hale getirecektir.
  • Helvayı kavururken içine isteğe göre fındık, ceviz veya fıstık gibi farklı malzemeler koyabilirsiniz.
  • Helvayı servis etmeden önce yaklaşık bir 10-15 dakika kadar dinlendirmeniz daha iyi olacaktır.
İrmik Helvası

Gerekli malzemeler
  • 2 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Helva Tatlısı Üzeri için
  • Muz, ceviz, sarelle
Helva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Geniş bir tencerenin içinde irmik, tereyağı ve sıvı yağı koyup, irmiğin rengi koyulaşana kadar kavurun. Daha sonra üzerine şekeri de ekleyip karıştırmaya devam edin. Su ve sütü de ekleyip kavurmaya devam edin. Suyunu çekene kadar kavurun. Suyunu çektikten sonra üzerine zevkinize uygun olarak ceviz, muz veya sarelle ile süsleyin. Helva tatlısını yaparken başka malzemeler de kullanarak daha farklı tarifler yapabilirsiniz.

Mısır Unu Helvası

Gerekli Malzemeleri
  • 2 su bardağı mısır unu
  • 100 gram tereyağı
Şerbeti için
  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
Helva Tatlısı Nasıl Yapılır?

Önce bir tencerede şerbeti hazırlayın. Geniş ve derin bir teflon tencerede ise tereyağını eritin. Sonra mısır ununu ekleyip yaklaşık 20 dakika kadar kavurup karıştıralım. Kavurduktan sonra ocağı kısıp, üzerine daha önce hazırlamış olduğunuz şerbeti dökün. Helvanın şerbeti iyice çekmesi için biraz bekletin. Helva şerbeti emdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Helva Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gazete Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gazete Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Badem Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bal Badem Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Cevizli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Billuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Billuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri