Tatlılar ve Yapımının İncelikleri
Tatlı, şeker veya tatlandırıcı kullanılarak yapılan yiyecekler olarak tanımlanır. Sütlü, şerbetli, meyveli gibi birçok türde tatlı tarifi bulunmaktadır. Tatlı yaparken püf noktalarına dikkat edildiğinde sonuç her zaman mükemmel olur. Bunun için tatlı yapımının inceliklerini bilmek gerekmektedir. Yazımızın devamında tatlı yapmanın püf noktalarına ve çeşitli tatlı tariflerine ulaşabilirsiniz.
Tatlı Yapmanın Püf Noktaları
- Unlu tatlılar için hazırlanan hamurun içine bir miktar tuz eklemek tatlının daha lezzetli olmasını sağlar.
- Baklava yapılıyorsa açılan yufkanın kenarları mümkün olduğunca ince açılmalıdır. Bunun için yufkanın kenarlarına ekstra bastırmak gerekir.
- Hamurlu tatlılarda su ilavesi azar azar yapılmalıdır. Birden boşaltılan su hamurun özlü olmasını engeller.
- Hamurlu tatlı hamuru dinlenirken altının yapışmaması, üzerinin kabuk bağlamaması için hafif unlanması gerekir.
- Oklavanın hamuru açarken yapışmasını engellemek için ara ara unlanması faydalı olur.
- Sütlü tatlılarda şeker ilavesi en son yapılırsa topaklanma olmaz.
- Şerbetli tatlıların şerbeti genelde birebir ölçü kullanılır ve birkaç damla limon ilave edilir. Limon şerbete ilk başta değil ocaktan alınacağı sırada eklenmelidir. Başlangıçta eklenen limon suyu şerbetin tadını acılaştırır. Limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller.
- Hazırlanan tatlı şerbeti ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır. Eğer çok koyu olursa üzerine dökülen tatlı şerbeti çekmez, sulu olursa da tatlının şekli bozulabilir.
- Tatlı ve şerbetin aynı anda sıcak olmaması gerekir. Ya tatlı sıcak olmalı ya da şerbet sıcak olmalıdır. Yani birinin sıcak birinin soğuk olması gerekir.
- Revani, yoğurt tatlısı gibi kekli tatlıların şerbetini güzel çekmesi için piştikten sonra dilimlenmesi ve şerbetinin ondan sonra dökülmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken ayrıntı ise dilimlerken tatlının sıcaklığını atması gerekir.
- Tatlı yapımında tereyağı kullanmak tatlının lezzetini arttıran bir etkendir.
- Pişen ve şerbetlenen bir tatlı en az 3 saat dinlendikten sonra servis yapılmalıdır.
- Tatlılarda kullanılan kuruyemişler çiğ yani kavrulmamış olmalıdır.
- Bayram ya da özel bir gün için hazırlanacak şerbetli tatlılar birkaç gün önceden hazırlanarak bekletilebilir. Bekleyen tatlı daha lezzetli olur. Tatlı şerbetlendikten sonra buzdolabında bekletilmemelidir. Aksi halde şekerlenebilir.
- Hazırlanan ya da satın alınan bir tatlı çok şekerliyse tatlıyı süt dolu bir kabın içine koymak, fazla şekerini almayı sağlar. Süt hem de tatlının lezzetini arttırır.
- Tatlı için kullanılacak yumurtaların oda sıcaklığında olması gerekir.
- Pasta, kek ve sütlü tatlıların yapımında ölçü kabı kullanmak sonucun daha mükemmel olmasını sağlar.
- Sütlü tatlılarda pişme süresi ve ısısı çok iyi ayarlanmalıdır. Sütlü tatlıların en fazla 150-160 derecelik ısıda pişmesi gerekir.
- Tatlı hamurlarda topaklanmayı önlemek amacıyla içine bir adet yumurta sarısı eklenebilir.
- Sütlü tatlılarda kullanılacak vanilya malzemelere en son ilave edilmelidir.
- Muhallebili tatlılarda muhallebi hazırlanırken pürüzsüz olması için tahta kaşık yardımıyla devamlı karıştırılması gerekir.
- Çikolata benmari usulü eritilecekse, eridikten sonra içine misket kadar tereyağı atmak çikolatanın daha parlak durmasını sağlar.
- Çikolatayla hazırlanan sosların içine toz karanfil ya da toz tarçın eklemek sosun lezzetini arttırır.
Muzlu İrmik Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irmik
- 1 tane yumurta sarısı
- 2 paket pötibör bisküvi
- 1 tane vanilya
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 2 tane muz
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
Muzlu İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?
Çukur bir kabın içine süt, irmik, toz şeker eklenerek karıştırılır. Ardından tencere ocağa alınıp devamlı karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşan irmikli muhallebi ocaktan alınır. Pötibör bisküviler robottan geçirilip yarısı dikdörtgen tepsinin tabanına serilir. Üzerine pişen muhallebi dökülür. Hafif soğuduktan sonra bisküvilerin geri kalanı muhallebinin üzerine serilir. Muz ince şekilde dilimlenip tatlının üzerine dizilir. Muzların üzeri çekilmiş cevizle kaplanır. Muzlu irmik tatlısı buzdolabına alınarak birkaç saat dinlendirilip servise sunulur.
Afiyet olsun.
Bademli Şekerpare Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
- 1 paket oda sıcaklığında erimiş margarin
- 2 yumurta
- 4 yemek kaşığı irmik
- 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
- 1 tane kabartma tozu
- 1 su bardağı pudra şekeri
Şerbeti İçin
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- Birkaç damla limon suyu
- Üzeri için badem
Bademli Şekerpare Nasıl Yapılır?
Şerbet için uygun bir tencereye su ve şeker alınıp karıştırılır. Şeker eridikten sonra ocak üzerine alınır. Hafif koyulaşınca şerbete limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır. Karıştırma kabına yumurta, margarin, irmik, Hindistan cevizi, pudra şekeri alınıp karıştırılır. Karışan malzemelere elenmiş un ve kabartma tozu eklenip yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. Hamur 15 dakika kadar dinlendirilir. Dinlenen hamurdan ufak ufak parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanıp, yumurta sarısına bulanarak yağlı kâğıt serilmiş fırın kabına yerleştirilir. Bademler bıçakla kıyılarak yuvarlanan hamurun üzerine serpilir. Fırın 160 derecede ısıtılıp, hazırlanan şekerpare fırına verilir. Yaklaşık 30-35 dakika fırınlanarak fırından alınır. Şerbet önceden hazırlandığı için soğumuş olacaktır. Hamur da ilk sıcaklığını attıktan sonra üzerine şerbeti eşit şekilde dökülür. Birkaç saat bekletilerek servise sunulur.
Afiyet olsun.
|
Tatli yaparken serbetin kivamini tutturmak icin dikkat etmem gereken püf noktalar nelerdir? Serbetin asiri koyu veya sulu olmasi tatlinin sonucunu nasil etkiler? Bir de serbeti hazirlarken limon suyu ekleme konusunda ne zaman eklememin daha dogru olacagini belirten bir bilgi vardi, bunu tekrar aciklayabilir misiniz?
Cevap yazSerbetin Kivami: Serbetin kivami tatlinin sonucunu dogrudan etkiler. Eger serbet cok koyu olursa tatli serbeti tam olarak cekmez ve kuru kalir. Eger serbet cok sulu olursa tatli istenilen kivami almaz, asiri yumusak ve dagilabilir bir hale gelir. Ideal kivami tutturmak icin serbeti kaynatirken dikkatli olmak gerekir; yaklasik 10-15 dakika kaynatmak genellikle yeterli olur.
Limon Suyu Ekleme: Limon suyu serbetin sekerlenmesini ve kristalize olmasini engellemek icin kullanilir. Limon suyunu serbet kaynamaya basladiktan sonra eklemeniz dogru olur. Genellikle serbet kaynamaya basladiktan yaklasik 5 dakika sonra 1-2 damla limon suyu eklemek yeterlidir.
Serbetin Tatliya Eklenecegi Sicaklik: Serbeti sicak tatlinin uzerine ya da sogumus tatlinin uzerine eklemek de onemlidir. Sicak tatliya sicak serbet, soguk tatliya soguk serbet eklemek genellikle daha iyi sonuc verir. Bu sekilde tatli serbeti daha iyi ceker ve kivami istediginiz gibi olur.
Ram, bu puf noktalarina dikkat ederek serbet kivamini daha iyi tutturabilir ve tatlinizin sonucunu daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Kolay gelsin!