Karagöz Tatlısı, görünüm itibariyle gözü andırdığı için bu adı almıştır. Şerbetli olarak hazırlanan ve kıyır kıyır hamurunun arasında bol fındık bulunan bu tatlı, ağızda dağılan eşsiz lezzetiyle tiryakilik yaratır. Halk arasında çok yaygın olmayan bu tatlı çeşidi, genellikle Osmanlı mutfağına özgü yemek menüleri düzenleyen restoranlarda daha çok görülmektedir. Siz de misafirlerinize nadir bulunan bir lezzet sunmak isterseniz, Karagöz Tatlısı'nı yapmanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Eğer rejim düşüncesindeyseniz, Karagöz Tatlısı'nı yemek için diyet listenizi düzenlemenizi tavsiye ederiz. Zira şerbeti ve fındığıyla bol lezzet patlaması yaşatan bu tatlının kalorisi oldukça fazladır. Karagöz Tatlısı, yöresi tam olarak bilinmemekle birlikte halk arasında yaygınlaşması gereken nadide lezzetlerden biridir. Karagöz Tatlısı malzemeleri nelerdir ve nasıl yapılır? Şimdi bu aşamalardan bahsedelim: Karagöz Tatlısı Malzemeleri (6-8 Kişilik)
Şerbeti İçin
Karagöz Tatlısı Nasıl Yapılır? Tepside sıralı gözler görünümü veren bol şerbetli ve fındıklı Karagöz Tatlısı'nı yapmaya başlamadan önce şerbeti hazırlamanız gerekmektedir. Tatlı hamurunun sıcak, şerbetin soğuk olarak dökülmesi gereken bu tatlıda, şerbeti hazırlamak için orta büyüklükte bir tencereye şeker ve su ekleyerek kaynamaya bırakalım. Su kaynamaya başlamasına 10 dakika kala içine birkaç damla limon suyu sıkalım ve bir müddet daha kaynatarak ocağın altını kapatarak şerbeti soğumaya bırakalım. Tencerenin içinde bekleterek bıraktığımız şerbet soğurken, derin bir yoğurma kabında yumurta, yoğurt, pudra şekeri, sıvı yağ ve kabartma tozunu sırasıyla ekleyerek karışımı alt üst ederek yoğurmaya başlayalım. Son olarak topaklanmaması için azar azar ilave ettiğimiz unu da ekleyerek ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edelim. Hamuru bir müddet dinlendirdikten sonra portakal büyüklüğünde bir parça koparalım ve kakao ile fındık ekleyerek bir müddet daha eklenenler karışana kadar yoğurmaya devam edelim. Şimdiki aşamada ise göz şeklini verebilmemiz için sade olarak yoğurduğumuz hamuru merdane yardımı ile dikdörtgen şeklinde açalım. Bir yandan da kakaolu hamuru rulo hâline getirelim ve sade hamurumuzun kenarına yerleştirelim. Bu işlemi yaparken kakaolu hamurun sade hamurun ortasında kalacak biçimde sarmaya özen göstererek fazla kalan parçaları keselim. İçinde kakaolu hamurun olduğu, dış kısmı sade olan hamurumuzu tırtıklı olmayan bir bıçak yardımıyla 1 parmak genişliğinde dilimleyelim ve aralıklı olarak tepsiye dizelim. Tepsiye dizdiğimizde hamurun göz şeklini almasına tanık olacaksınız. İşlemi biten hamurlarımızı önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim. Hamur sıcakken üzerine soğuk şerbeti gezdirelim ve tatlının şerbeti çekmesi için bir süre dinlendirelim. Ardından iri olarak çekilmiş fındıkları tatlımızın üzerine serperek servise hazır hale getirelim. Lezzetli sunumu sevdiklerinizle kolayca hazırlayarak paylaşabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Eraksan
11 Temmuz 2024 PerşembeGerçekten ilginç bir tatlıya benziyor! Ancak Karagöz Tatlısı'nın göz şeklini alması için kakaolu hamuru sade hamurun kenarına yerleştirirken nelere dikkat etmem gerekiyor? Mesela, hamurun rulo halinde düzgün görünmesini nasıl sağlayabilirim?
Cevap yazAdmin
11 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Eraksan,
Karagöz Tatlısı'nın göz şeklini alması için öncelikle iki ayrı hamurunu da aynı kalınlıkta açmaya dikkat etmelisin. Kakaolu hamuru sade hamurun kenarına yerleştirirken, hamurların birbirine iyice yapışmasını sağlamak için hafifçe bastırabilirsin. Hamurun rulo halinde düzgün görünmesini sağlamak için de ruloyu sararken dikkatlice ve sabırla hareket etmen önemlidir. Ayrıca, hamuru sardıktan sonra streç filme sarıp bırkaç dakika buzdolabında bekletmek, hamurun şeklini korumasına yardımcı olacaktır. Afiyet olsun!