Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Etimek Tatlısı

Etimek tatlısı, etimek kullanılarak yapılan özel bir tatlıdır. Etimek, ekmek yerine tüketilebilen, çift kez fırınlanmış bir ekmektir. İlk olarak fırınlanan ekmekler soğutulup, dilimlendikten sonra tekrar fırınlanır ve böylece kıtır kıtır bir lezzet elde edilir. Oldukça kırılgan olan bu ekmekler, üzerine ağır cisimler koyulmamalı ve dikkatle muhafaza edilmelidir.

Etimek, gluten içerir, bu nedenle gluten alerjisi olan bireyler tarafından tüketilmemelidir. Bunun dışında herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Diyet yapan kişiler için oldukça ideal olup, sıradan ekmeklere göre kalorisi düşüktür ve kilo aldırmamaktadır. Günün her öğününde, damak tadınıza göre farklı şekillerde kombinleyerek tüketebilirsiniz. İsterseniz üzerine tereyağı ve bal sürebilir, isterseniz peynir ile tüketebilirsiniz. Kilo almaktan korkuyorsanız, akşam ve öğle öğünlerinde ekmek yerine de tüketebilirsiniz. Etimekler uzun ömürlü olup, mide rahatsızlığı ve hazımsızlık çeken bireyler tarafından da rahatlıkla kullanılabilir. Tat uyumu sağlayan bir yiyecek olduğu için, tüketimi oldukça kolaydır. İster tuzlu ister tatlı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca diyette olan kişiler için etimek, atıştırmalık olarak da kullanılabilir. Hem doyurucu hem de tok tutucu özelliği vardır.

Etimek Tatlısının Özellikleri

Etimek tatlısı, oldukça lezzetli, hafif ve yapımı çok kolay bir tatlıdır. Bu tatlının yapımında birçok farklı kombinasyon yapmak mümkündür. Tamamen hayal gücünüzle farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Dilerseniz muhallebili, krem şantili, portakallı, sütlü veya ballı birçok çeşitte etimek tatlısı yapabilirsiniz. Etimek tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Çok fazla vakit ayırmadan yapılabilecek pratik bir tatlı olan etimek tatlısı, aniden gelecek olan misafirlere hızlıca hazırlamak için idealdir. Ayrıca etimek tatlısı, kilo almaktan korkarak tatlı yiyemeyen diyetteki kişiler için de güvenle tüketilebilecek bir tatlıdır.

Etimek Tatlısı İçin Gereken Malzemeler (8 Kişilik)

  • 1 paket etimek (ana malzeme)
  • 2 bardak şeker
  • 3 bardak su

Muhallebi İçin Malzemeler

  • 2 bardak şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 2 kaşık un
  • 1 kg süt
  • 100 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle etimekler paketinden çıkarılarak, geniş bir tepsiye düzenli bir şekilde dizilir. Diğer bir taraftan ocakta 2 bardak şeker ve 3 bardak su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet, çok az bir miktar soğumaya bırakılır ki, tatlı hamur olmasın. Daha sonra, şerbet hiç kuru yer kalmayacak şekilde bütün etimeklerin üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. Özellikle kenar kısımlar daha sert olduğu için, o kısımlara daha fazla dökmek yararlı olacaktır. Eğer dilerseniz, kendi hayal gücünüze göre süt ve benzeri ile de bu yumuşatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, başka bir tencereye 2 bardak şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un ve 1 kilo süt katılarak muhallebi hazırlıklarına geçilir. Bu karışımın topaklanmasını engellemek amacıyla bir telle karıştırmakta fayda vardır. Kaynadıktan sonra, altını kapatmadan önce, içine margarin atılır ve eriyene kadar kaynatılır. Muhallebi, şerbetin tersine soğumadan, önceden şerbet gezdirilen etimeklerin üzerine, silikon bir spatula yardımıyla yayılır. Bu işlem de bittikten sonra, son aşama olan krem şanti yapımına geçilir.

Derin bir kapta, bir su bardağı sütü ve bir paketin içinden çıkan iki krem şantiyi birleştirerek mikser ile 5-10 dakika aralığında çırpılır. Eğer krem şanti oldukça koyu bir kıvam almışsa, krem şanti hazır demektir. Krem şanti, şerbetli etimeklerin üzerindeki muhallebinin üstüne yayıldıktan sonra, etimek tatlısı soğumaya bırakılır. Yeterince soğuyan etimek tatlısı, üzerine streç film çekilerek (Tepsinin bir kenarından diğerine doğru, tatlının görüntüsünün bozulmaması için, streç filmin krem şantiye değmemesi gerekmekte) buzdolabına koyulur. Servis etmeden önce gerektiği kadar soğuyup soğumadığını kontrol edilmelidir. Zira etimek tatlısı, soğuk yenildiğinde daha lezzetli olan bir tatlıdır. Misafirlere servis edilmeden önce bir çay süzgeci yardımı ile üzerine kakao serpilirse hem görsel açıdan hem de lezzet açısından tatlınız çok daha güzel olacaktır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Laz Böreği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtasız Tatlılar Tarifleri ve Malzemeleri

Yumurtasız Tatlılar Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Sünger Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sünger Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İncirli Cevizli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Cevizli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri