Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Etimek tatlısı, etimek ile yapılabilen bir tür tatlıdır. Etimek, ekmek yerine yenilebilen çifte kızartılmış ekmektir. Bir kez fırınlanan ekmekler soğuduktan ve tost ekmeği gibi kesildikten sonra tekrar fırınlanır ardından da bu kıtır kıtır lezzet ortaya çıkar. Gayet kırılgan olan bu ekmeklerin kırılmaması için, üzerine ağır cisimlerin koyulmaması ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Etimek glüten içermektedir, bu yüzden glüten alerjisi olanların yememesi gerekir, bunun dışında bir yan etkisi ve benzeri bulunmamaktadır. Diyet yapan kişiler için ise oldukça idealdir. Sıradan ekmeklere göre kalorisi oldukça düşüktür ve kilo aldırmamaktadır. Günün her öğününde, damak tadınıza göre değişik şekillerde kombin yaparak tüketebilirsiniz. İsterseniz üzerine tereyağı bal, isterseniz peynir sürebilirsiniz. Şayet kilo almaktan korkuyorsanız, akşam ve öğle öğünlerinde ekmek niyetine de yenilebilir. Etimekler oldukça uzun ömürlü olup, mide rahatsızlığı ve hazımsızlığı çeken kişilerin gönül rahatlığı ile kullanabilecekleri bir ekmek çeşididir. Etimek lezzet olarak hemen her şey ile tat uyumu sağlayan bir yiyecek olduğu için, tüketimi oldukça kolaydır. Örneğin ister tuzlu ile isterseniz de tatlı ile tüketebilirsiniz. Ayrıca diyette olan kişiler için etimek, atıştırmalık olarak da kullanılabilir. Hem doyurucu hem de tok tutucu özelliği vardır.

Özellikle yaygın olarak bilinen etimek tatlısı, oldukça lezzetli hafif ve yapımı çok kolay bir tatlıdır. Bu tatlının yapımında da birçok değişik kombin yapmak mümkündür. Tamamen hayal gücünüz ile değişik lezzetler bulmak size kalmış. Dilerseniz muhallebili, krem şantili, portakallı, sütlü, ballı daha birçok çeşitte etimek tatlısı yapılabilir. Etimek tatlısı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafiftir. Çok fazla vakit ayrılmadan yapılabilecek, pratik bir tatlı olan etimek tatlısı, aniden gelecek olan misafirlere yapım için oldukça uygundur. Ayrıca etimek tatlısı, kilo almaktan korkarak tatlı yiyemeyen diyetteki kişiler için de gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir tatlıdır.

Etimek tatlısıiçin gereken malzemeler şunlardır (8 kişilik)
  • 1 paket etimek ana malzeme.
  • 2 bardak şeker
  • 3 bardak su
Muhallebi için malzemeler
  • 2 bardak şeker
  • 3 kaşık nişasta
  • 2 kaşık un
  • 1 kg süt
  • 100 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
Etimek Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle etimekler paketinden çıkarılarak, geniş bir tepsiye düzenli bir şekilde dizilir. Diğer bir taraftan ocakta 2 bardak şeker ve 3 bardak su kaynatılarak şerbet hazırlanır. Hazırlanan şerbet, çok az bir miktar soğumaya bırakılır ki, tatlı hamur olmasın. Daha sonra, şerbet hiç kuru yer kalmayacak şekilde bütün etimeklerin üzerine eşit bir şekilde dağıtılır. Özellikle kenar kısımlar daha sert olduğu için, o kısımlara daha fazla dökmek yararlı olacaktır. Eğer dilerseniz, kendi hayal gücünüze göre süt ve benzerle ile de bu yumuşatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öte yandan, başka bir tencereye 2 bardak şeker, 3 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un ve 1 kilo süt katılarak muhallebi hazırlıklarına geçilir. Bu karışımın top top olmasını engellemek amacıyla bir telle karıştırmakta fayda vardır. Kaynadıktan sonra, altını kapatmadan önce, içine margarin atılır ve eriyene kadar kaynatılır. Muhallebi, şerbetin tersine soğumadan, önceden şerbet gezdirilen etimeklerin üzerine, silikon bir ıspatula yardımıyla yayılır. Bu işlem de bittikten sonra, son aşama olan krem şanti yapımına geçilir.

Derin bir kapta, bir su bardağı sütü ve bir paketin içinden çıkan iki krem şantiyi birleştirerek mikser ile 5-10 dakika aralığında çırpılır. Eğer krem şanti oldukça koyu bir kıvam almışsa, krem şanti hazır demektir. Krem şanti de şerbetli etimeklerin üzerindeki muhallebinin üstüne yayıldıktan sonra, etimek tatlısı soğumaya bırakılır. Yeterince soğuyan etimek tatlısı, üzerine streç film çekilerek (Tepsinin bir kenarından diğerine doğru, tatlının görüntüsünün bozulmaması için, streç filmin krem şantiye değmemesi gerekmekte) buz dolabına koyulur. Servis etmeden önce gerektiği kadar soğuyup soğumadığına dikkat edilmelidir zira etimek tatlısı, soğuk yenildiğinde daha lezzetli olan bir tatlıdır. Misafirlere servis edilmeden önce bir çay süzgeci yardımı ile üzerine kakao serpilirse hem görsel açıdan hem de lezzet açısından tatlınız çok daha güzel olacaktır.

Afiyet Olsun.

Etimek Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Laz Böreği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Gevreği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Gevreği Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Kraliçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kraliçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Çilekli Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Bağdat Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bağdat Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Süt Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Süt Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6