Şambali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Şambali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şambali tatlısı, hazırlanışı zahmetli olsa da lezzetiyle damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Özel günlerinizde ya da canınız tatlı çektiğinde şambali tatlısı mükemmel bir tercihtir. Bayramlarda misafirlerinize ikram edebilir ve akşam yemeklerinden sonra çayın yanında servis edebilirsiniz. İrmikli olması nedeniyle oldukça hafif bir lezzete sahip olan şambali tatlısı, her anınıza eşlik edebilir.

Şambali Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı irmik
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 limon kabuğu rendesi

Üzeri İçin

  • 1 küçük kase badem

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şambali tatlısına ilk olarak şerbeti hazırlayarak başlayın. Şerbet için uygun bir tencereye 2 su bardağı su ve toz şekeri ekleyin. Toz şeker eriyene kadar karıştırın ve ardından tencereyi ocağa koyarak kaynatın. Kıvam alana kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatın. Şerbeti ılıması için bir kenara alın.

Derin bir yoğurma kabının içine süt, yoğurt ve sıvı yağı ekleyerek karıştırın. Üzerine irmik, un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın. Elde ettiğiniz hamuru yağladığınız fırın kabına dökün ve bir kaşık yardımıyla üst kısmını düzeltin.

1 kase bademi aralıklı olarak hamurun üzerine yerleştirin. Fırınınızı önceden 180 dereceye ayarlayıp, ısınmış fırına hamuru koyun. Hamurun üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Pişen tatlıyı fırından aldıktan sonra bir süre soğuması için bekletin. Ilımasını beklediğiniz şerbeti, ılıyan tatlının üzerine eşit şekilde dökün. Tatlının şerbetini çekmesi için yaklaşık 30 dakika bekletin. Tepsiyi başka bir tepsi ile kapatarak şerbetin daha iyi çekmesini sağlayabilirsiniz. Tatlı şerbetini iyice çektikten sonra dilimleyin. Şambali tatlısı servis için hazır, afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Şambali tatlısını daha da lezzetlendirmek isterseniz üzerine kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Ayrıca, şerbetin içine birkaç damla gül suyu ekleyerek tatlıya farklı bir aroma katabilirsiniz. Tatlıyı dilimlerken bıçağınızı biraz ıslatmanız, dilimlerin düzgün olmasını sağlayacaktır. Şambali tatlısı, serin ve kuru bir yerde saklandığında birkaç gün tazeliğini korur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsrail

12 Temmuz 2024 Cuma

ޞambali tatlısının şerbetini hazırlarken şekerin tam erimesi için ne kadar süre kaynatmam gerekiyor? Bu şerbetin kıvamını nasıl anlarım? ޞerbet tam olarak hangi kıvamda olmalı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İsrail,

Şambali tatlısının şerbetini hazırlarken şekerin tam olarak erimesi için yaklaşık 10-15 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Şerbetin kısık ateşte, sürekli karıştırarak kaynamasına dikkat edin. Şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşık yardımıyla şerbetin bir damlasını soğuk bir tabağa damlatabilirsiniz. Eğer damla dağılmıyor ve akışkan bir yapıda değilse, şerbetiniz kıvama gelmiş demektir. Şerbetin ideal kıvamı, hafif yoğun ve yapışkan bir yapıdadır, su gibi akışkan olmamalıdır.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fincan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fincan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kraliçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kraliçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurt Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Hamur Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri