Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı

Lokma tatlısı, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Çocukluğumuzdan itibaren buram buram nefis kokusuyla, sıcak olarak tükettiğimiz lokmaların tadı unutulmaz. Bu tatlı, yöresel olarak farklı boyutlarda hazırlanabilir. Kimi küçük top şeklinde, kimisi daha iri boyda ve ortası delikli yapılabilir. Ancak ortak noktaları lokmaların çıtır çıtır olması ve şerbetidir. Bazen sokaklarda lokma dökenleri görebilirsiniz. Geçen herkese yetecek kadar lokma dökülebilir. Bu tatlıyı sıcak olarak çıtır çıtır lezzetiyle tüketirsiniz. Canınız her çektiğinde evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlı türüdür. İçinde bulunan malzemeler de oldukça basittir: su, un, tuz ve maya. Bir de şekerle şerbet hazırlanır. Lokma tatlısı sadece ilk pişirildiği gün çıtır lezzetiyle tüketilebilir. Daha sonradan yumuşar. Bu nedenle tüketeceğiniz kadar hazırlamanız tavsiye edilir.

Lokma tatlısı, son derece basit malzemelerle yapılan ve severek tüketilen tatlılardan biridir. Ege bölgesinde daha fazla tüketilmektedir ve genellikle İzmir lokma olarak bilinir. Başka yörelerde de yapılıyor olsa da İzmir şehrimizle özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Özellikle dini açıdan önemli olan Ramazan gibi günlerde çevreye lokma tatlısı dağıtılması adeta bir gelenek haline gelmiştir.

Lokma Tatlısı için Gereken Malzemeler

  • 6 su bardağı elenmiş un
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (mayalanmayı hızlandırmak için kullanılır)
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Şerbet Malzemeleri

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Lokmaları Kızartmak için

  • Bol miktarda sıvı yağ

Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Lokma tatlısını hazırlamaya şerbeti pişirmekle başlayın. Bir tencerenin içine toz şekeri, suyu ve limonu koyarak, ocağın üzerine alın. Orta ateşte, şerbetin üzerinde iri gözler çıkıncaya kadar kaynatın. Şerbetinizin kıvamı koyu olmalıdır; bu, lokma tatlısının bir özelliğidir. Şimdi lokmaları hazırlamak için, uygun bir kabın içine hamur malzemelerini koyun. Elenmiş unu, tuzu, toz şekeri, suyu ve kuru mayayı mikser yardımıyla iyice çırpın. Hazırlayacağınız hamurun kıvamı koyu kek hamuruna benzemelidir. Bunu hazırladıktan sonra, mayalanmasını sağlamak için en az 1 saat kadar bekletmeniz gerekir.

Lokma hamuru iyice mayalandıktan sonra, derin bir tencerenin içine bol miktarda sıvı yağı koyun ve yüksek ateşte kızdırmaya başlayın. Yağ iyice kızınca, hamurdan elinize alarak sanki yumruk yapar gibi sıkın. Hafifçe yapın. Küçük bir kaseye az miktarda sıvı yağ koyun. Bir tatlı kaşığını bu yağa batırın. Yumruk yaptığınız elinizdeki hamurun üstte kalan miktarını kaşıkla alın ve bunu kızgın yağın içine atın. Bu işlemi elinizdeki hamur bitinceye kadar seri bir şekilde yapmalısınız. Bu arada delikli bir kepçeyle kızgın yağın içindeki lokmaları karıştırın. Kızaran lokmaları önceden hazırladığınız soğuk şerbetin içine atarak, yaklaşık 2 dakika kadar tutun. Daha sonra lokmaları başka bir tabağın içine alın. Bu arada kalan lokma hamurunu da aynı şekilde pişirin. Tüm lokmaları pişirip, şerbetledikten sonra, servis tabaklarına alarak ikram edebilirsiniz. Dilerseniz üzerine biraz şerbetten gezdirebilirsiniz. Sevdikleriniz bu nefis lokma tatlısını çok beğenecektir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bağdat Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bağdat Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Süt Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Süt Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karakuş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karakuş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri