Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Balparmak Tatlısı

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandığı ve çocukların harçlıklarla sevindirildiği aynı zamanda ziyaretlerle neşelere neşelerin katıldığı güzel günlerdir. Bayram boyu her ziyarete gittiğimiz yerlerde önümüze genellikle rutin aynı tatlılar konuyor ve bizde birkaç yerde yedikten sonra artık yemek istemiyoruz. Fakat değişik tatlı ikramı yapılan yerlerde beğenerek yiyoruz. Şimdi size rutin dışı ama yapılışı kolay olan balparmak tatlısının tarifine geçiyoruz.

Balparmak Tatlısının Malzemeleri

  • 125 gram oda sıcaklığında bulunan tereyağı
  • 4 yemek kaşığı pudra
  • 1 fincan sıvıyağı
  • 2 adet yumurta (Yumurtaların birinin sarısını çıkarıp atın)
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun sıkılmış suyu
Balparmak tatlısının hamurunu ve şerbetini ayrı ayrı yaparken ilk şerbeti hazır hale getirip ardından hamuru hazırlamaya başlayın.

Balparmak Tatlısının Şerbeti Nasıl Yapılır?


Bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri koyarak şeker eriyene kadar karıştırın. Şayet şekeri karıştırarak eritmezseniz şerbetiniz daha çabuk şekerlenir. Şekerli suyunuz kaynamaya başladıktan sonra ateşin altını kısarak 20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. 10 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edin. Limon suyunu kaynamanın ortasında değil de sonunda ekleyip tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz şekerlenir. Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Şerbet ılık iken hamurun üzerine katılmalıdır. Kaynar katarsanız hamuru bozarsınız.

Balparmak Tatlısının Hamuru Nasıl Yapılır?


Bir kaba yumurtaları kırarak bir sarıyı çıkarıp atın. Üzerine tereyağı, pudra şekerini ve sıvı yağı ekleyin. Mikseriniz varsa mikserle kar beyazı oluncaya kadar çırpın. Ardından karbonat ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek kulak yumuşaklığı halini alana kadar yoğurun.

İrmiği yayvan bir kaba koyun ve yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalayarak elinizle parmak şekli vererek irmiğe bulayın. Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış fırına döşeyin. Fırına sürmeden fırının ısısını 170 dereceye getirin ve fırına tepsiyi sürün. Hamurların üzeri kızarana kadar pişirin. Tatlınız piştikten sonra fırından çıkararak ılık şerbeti üzerine dökün. 2 saat beklettikten sonra soğuyan balparmak tatlınızı kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Arada tatlınızın tersini çevirerek her tarafının aynı oranda şerbet almasını sağlayabilirsiniz.

Balparmak Tatlısında Alternatif Tat

Palparmak tatlısının meyveli bir tat almasını isterseniz alternatif olarak rendelenmiş portakal kabuğu ilave edebilirsiniz. Bir adet portakalı soyarak kabuğunu rendeden geçirin ve oluşan toz halindeki portakal kabuğunu hamuru yoğururken ilave edebilirsiniz. Balparmak tatlısına portakal kabuğu ilave ettiğinizde balparmak tatlınızda hafif portakalımsı bir tat oluşacaktır. Balparmak tatlınızın üzerine rendelenmiş yeşil fıstık veya Hindistan cevizi serpiştirerek de servis edebilirsiniz. Üzerine kaymak veya dondurma ekleyerek balparmak tatlınızın tadına ekstradan tat ekleyebilirsiniz. Rutin dışına çıkarak farklı bir tatlı olan balparmak tatlısı yapıp misafirlerinize ikram ettiğinizde bu tatlıyı çok beğeneceklerinden emin olabilirsiniz.
Son Güncelleme : 22.01.2024 01:12:00
Balparmak Tatlısı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Balparmak Tatlısı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Balparmak Tatlısı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı, Osmanlı mutfağından süregelen eşsiz lezzetiyle mutfak kültürümüzde yer almış nadide tatlı çeşitlerinden biridir. Şerbetli olarak hazırlanan İrmikli Vezir Parmağı tatlısı tarifini kolayca temin edebileceğiniz malzemelerl...
Kerane Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kerane tatlısı, sokak tatlısı olarak ya da halka tatlısı olarak bilinen kerane tatlısını evde kolaylıkla yapmak mümkün olmaktadır. Daha çok sokakta seyyar satıcıların satmış olduğu bir tatlı olarak bilinen kerane tatlısını evde yaparak tatlı yapmanın...
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay Tatlı Tarifleri
Kolay tatlı tarifleri, tatlı hepimizin sevdiği lezzetlerdendir. Birbirinden lezzetli birçok tatlı tarifi vardır. Çay saatlerinde misafirler için birçok tarif hazırlayabilirsiniz. Fakat çalışan bayanlar için ya da zamanı olmayan bayanlar için anı gele...
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı
Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait bol antepfıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antepfıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolu yükseltmeyen leziz tatlılardandır. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılar...
Şam Tatlısı
Şam Tatlısı
Şam tatlısı, yine mükemmel bir tatlı tarifini sizler ile paylaşıyoruz. Şam tatlısı şerbet ile hazırlanan ve daha çok Ramazan'da hazırlanan şerbetli bir tatlı çeşididir. Ramazan ayında tıpkı lokma tatlısı gibi daha fazla tercih edilen Şam tatlısı Arap...
Halep Tatlısı
Halep Tatlısı
Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamakta oldukça sık yapılan ve yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?1 kilogram 3 numara aç...
Yunan Tatlısı
Yunan Tatlısı
Yunan tatlısı, kendine has lezzetiyle severek yiyeceğiniz bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği şerbetin içinde kullanılan portakal kabuğu rendesidir. Bu nedenle yaz aylarında yapmayı planlarsanız, mutlaka buzdolabında dondurucuda bulundurmanızı ...
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Eti Puf Tatlısı, genellikle küçük büyük herkesin severek ve beğenerek tükettiği şahane bir tatlı çeşididir. Eti pufların tatlıya verdiği gözleri okşayan görselliğinin yanı sıra damaklarda bıraktığı mükemmel ötesi lezzeti ile beğeninizi toplayacak tat...
Bağdat Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Bağdat tatlısı, Değişik bir tatlı tarifi arıyorsanız Bağdat tatlısı sizin için iyi bir tercih olabilir. Yapılışı oldukça kolay olan tatlı ile misafirlerinize değişik bir lezzet tattırabilirsiniz. Tatlı krizleriniz için de ideal olan Bağdat tatlısı na...
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar
Pekmezli Tatlılar, faydalı oldukları kadar lezzet bakımından da enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için pekmezli tatlıları rahatlıkla önerebiliriz. Bilhassa pekmezin faydaları sağlık açısından da oldukça fazladır. Bunu...
Pudingli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Pudingli tatlılar, puding kullanılarak yapılan tatlılar pratik ve kolay olduğu için zor anlarda kurtarıcı olarak tercih edilebilir. Tercihe göre misafirlerinize, çocuklarınıza ya da akşam yemeğinden sonra çayınızın yanına kolayca hazırlayıp birkaç sa...
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı
Funika Tatlısı, Külah tatlısı olarak bilinen Bulgaristan'ın meşhur tatlısıdır. Adını ise külah şeklinde yapılarak elde edilmesinden almaktadır. Lezzeti görüntüsü gibi şahane olan bu Funika Tatlısı için kullanacağınız külah metal külahlar olabileceği ...

 

İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Halep Tatlısı
Yunan Tatlısı
Eti Puf Tatlısı
Bağdat Tatlısı
Pekmezli Tatlılar
Pudingli Tatlılar
Funika Tatlısı
Tatlı Tarifleri
Atom Tatlısı
Lök Tatlısı
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Kerhane Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Padişah Tatlısı
Kerebiç Tatlısı
Kıvrım Tatlısı
İrmikli Sütlü Tatlı
Sütlü Top Tatlılar
Tül Perde Tatlısı
Hafif Sütlü Tatlılar
Makara Tatlısı
Ballı Tatlılar
Prenses Tatlısı
Tatlı Çeşitleri
Tavuk Göğsü Tatlısı
Popüler İçerik
Tatlı Tarifleri
Tatlı Tarifleri
Tatlı tarifleri, Türk mutfağı tatlı tarifleri yönünden oldukça zengin bir içeriğe sahiptir. Şerbetli tatlılar ve sütlü tatlı çeşitleri ile oldukça faz...
Atom Tatlısı
Atom Tatlısı
Atom tatlısı, Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından olup; Ramazan aylarının, misafir ağırlamalarının ve önemli davetlerin vazgeçilmez tatlıl...
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı
Lök Tatlısı, "Tutuni" ismiyle de anılan Elazığ yöresine ait bir tatlı çeşididir. Hiç işlem görmeden ve şeker katılarak hazırlanması onu tercih edile...
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili Sütlü Tatlılar
Bisküvili tatlılar, yapılışı oldukça pratik olan bir tatlı türüdür. Çat kapı gelen misafirler için bile kolaylıkla yapılarak çayın yanında servis yapı...
Kerhane Tatlısı
Kerhane Tatlısı
Kerhane tatlısı, yapılışı, tadı vb. özellikleri, revani gibi yörelere göre farklılıklar göstermektedir. Aslında her ne kadar yörelere göre farklılıkla...
Trileçe Tatlısı
Trileçe Tatlısı
Trileçe tatlısı, Balkan Coğrafyası'na ait ve kökeni Latin Amerika'ya kadar uzanan sütle hazırlanan lezzetli bir tatlıdır. 3 sütlü olarak anlamı bulu...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
İrmikli Vezir Parmağı Tatlısı
Kerane Tatlısı
Kolay Tatlı Tarifleri
Billuriye Tatlısı
Şam Tatlısı
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024