Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı

Balparmak tatlısı, yapımı oldukça kolay ve sıradan tatlılardan sıkılanlar için farklı bir alternatif sunar. Özellikle bayramlarda tatlı tüketimi artar. Bayramlar, sevinçle karşılanan, çocukların harçlıklarla sevindirildiği ve ziyaretlerle neşelenen güzel günlerdir. Ancak, bayram boyunca gittiğimiz her yerde genellikle aynı tatlılar sunulur ve bir süre sonra bu tatlıları tüketmek istemeyiz. Değişik tatlılar ikram edilen yerlerde ise bu tatlıları beğenerek yeriz. Şimdi sizlere rutin dışı ama yapılışı kolay olan balparmak tatlısının tarifini sunuyoruz.

Balparmak Tatlısının Malzemeleri

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 fincan sıvı yağ
  • 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun suyu

Balparmak Tatlısının Şerbeti Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbeti hazırlayın. Bir tencereye suyu ve şekeri koyarak şeker eriyene kadar karıştırın. Şeker eridiğinde, şekerli su kaynamaya başladığında ateşi kısın ve 20 dakika kaynatmaya devam edin. 10 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin. Limon suyunu kaynamanın sonunda ekleyip tencereyi ocaktan alırsanız, şerbetiniz şekerlenmez. Şerbet hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Şerbet ılık iken hamurun üzerine dökülmelidir; aksi halde hamur bozulur.

Balparmak Tatlısının Hamuru Nasıl Yapılır?

Bir kaba yumurtaları kırın ve bir sarısını ayırın. Üzerine tereyağı, pudra şekeri ve sıvı yağı ekleyin. Mikserle kar beyazı oluncaya kadar çırpın. Ardından karbonat ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.

İrmiği yayvan bir kaba koyun ve yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırarak elinizle parmak şekli verin ve irmiğe bulayın. Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış fırın tepsisine dizin. Fırını 170 dereceye ısıtarak hamurları pişirin. Tatlılarınız piştikten sonra fırından çıkararak ılık şerbeti üzerine dökün. 2 saat beklettikten sonra soğuyan balparmak tatlınızı kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Şerbetin hamura eşit şekilde dağılması için tatlıları arada bir ters çevirin.

Balparmak Tatlısında Alternatif Tat

Balparmak tatlısına meyveli bir tat eklemek isterseniz, rendelenmiş portakal kabuğu ilave edebilirsiniz. Bir adet portakalın kabuğunu rendeleyerek hamuru yoğururken ekleyin. Bu sayede balparmak tatlınızda hafif portakallı bir tat oluşacaktır. Balparmak tatlınızın üzerine rendelenmiş yeşil fıstık veya Hindistan cevizi serpiştirerek de servis edebilirsiniz. Üzerine kaymak veya dondurma ekleyerek tatlınıza ekstra bir lezzet katabilirsiniz. Rutin dışına çıkarak farklı bir tatlı olan balparmak tatlısını misafirlerinize ikram ettiğinizde, bu tatlıyı çok beğeneceklerinden emin olabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Basit Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Basit Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Halka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri