Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak tatlısı, yapımı hem kolaydır hem de rutin tatlılardan sıkılanlar için farklı bir tatlı alternatifidir. Özellikle bayramlar tatlıların en fazla tüketildiği dönemlerdir. Bayramlar sevinçle, tatlı heyecanlarla karşılandığı ve çocukların harçlıklarla sevindirildiği aynı zamanda ziyaretlerle neşelere neşelerin katıldığı güzel günlerdir. Bayram boyu her ziyarete gittiğimiz yerlerde önümüze genellikle rutin aynı tatlılar konuyor ve bizde birkaç yerde yedikten sonra artık yemek istemiyoruz. Fakat değişik tatlı ikramı yapılan yerlerde beğenerek yiyoruz. Şimdi size rutin dışı ama yapılışı kolay olan balparmak tatlısının tarifine geçiyoruz.

Balparmak Tatlısının Malzemeleri
  • 125 gram oda sıcaklığında bulunan tereyağı
  • 4 yemek kaşığı pudra
  • 1 fincan sıvıyağı
  • 2 adet yumurta (Yumurtaların birinin sarısını çıkarıp atın)
  • 4 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 2 su bardağı un
  • 5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek limonun sıkılmış suyu
Balparmak tatlısının hamurunu ve şerbetini ayrı ayrı yaparken ilk şerbeti hazır hale getirip ardından hamuru hazırlamaya başlayın.

Balparmak Tatlısının Şerbeti Nasıl Yapılır?

Bir tencerenin içerisine suyu ve şekeri koyarak şeker eriyene kadar karıştırın. Şayet şekeri karıştırarak eritmezseniz şerbetiniz daha çabuk şekerlenir. Şekerli suyunuz kaynamaya başladıktan sonra ateşin altını kısarak 20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. 10 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edin. Limon suyunu kaynamanın ortasında değil de sonunda ekleyip tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz şekerlenir. Şerbetiniz hazır hale geldikten sonra ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Şerbet ılık iken hamurun üzerine katılmalıdır. Kaynar katarsanız hamuru bozarsınız.

Balparmak Tatlısının Hamuru Nasıl Yapılır?

Bir kaba yumurtaları kırarak bir sarıyı çıkarıp atın. Üzerine tereyağı, pudra şekerini ve sıvı yağı ekleyin. Mikseriniz varsa mikserle kar beyazı oluncaya kadar çırpın. Ardından karbonat ve tuzu ekleyerek karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyerek kulak yumuşaklığı halini alana kadar yoğurun.

İrmiği yayvan bir kaba koyun ve yoğurduğunuz hamuru ceviz büyüklüğünde parçalayarak elinizle parmak şekli vererek irmiğe bulayın. Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra yağlanmış fırına döşeyin. Fırına sürmeden fırının ısısını 170 dereceye getirin ve fırına tepsiyi sürün. Hamurların üzeri kızarana kadar pişirin. Tatlınız piştikten sonra fırından çıkararak ılık şerbeti üzerine dökün. 2 saat beklettikten sonra soğuyan balparmak tatlınızı kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz. Arada tatlınızın tersini çevirerek her tarafının aynı oranda şerbet almasını sağlayabilirsiniz.

Balparmak Tatlısında Alternatif Tat

Palparmak tatlısının meyveli bir tat almasını isterseniz alternatif olarak rendelenmiş portakal kabuğu ilave edebilirsiniz. Bir adet portakalı soyarak kabuğunu rendeden geçirin ve oluşan toz halindeki portakal kabuğunu hamuru yoğururken ilave edebilirsiniz. Balparmak tatlısına portakal kabuğu ilave ettiğinizde balparmak tatlınızda hafif portakalımsı bir tat oluşacaktır. Balparmak tatlınızın üzerine rendelenmiş yeşil fıstık veya Hindistan cevizi serpiştirerek de servis edebilirsiniz. Üzerine kaymak veya dondurma ekleyerek balparmak tatlınızın tadına ekstradan tat ekleyebilirsiniz. Rutin dışına çıkarak farklı bir tatlı olan balparmak tatlısı yapıp misafirlerinize ikram ettiğinizde bu tatlıyı çok beğeneceklerinden emin olabilirsiniz.

Balparmak Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı İrmikli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı İrmikli Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Revani Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Revani Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İzmir Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İzmir Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gökkuşağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gökkuşağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri