Kerane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Kerane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerane tatlısı, sokak tatlısı veya halka tatlısı olarak bilinir ve evde kolaylıkla hazırlanabilir. Genellikle sokak satıcıları tarafından satılan bu tatlıyı evde yaparak, tatlı yapmanın keyfine varabilirsiniz. Kerane tatlısının halk arasında kızgın yağda piştiği bilinmektedir. Oysaki tatlı, oda sıcaklığındaki yağa atılarak pişirilmektedir. Hamur, kızgın yağa dökülürse içi pişmeyerek hamur kalacaktır. Bu nedenle de kerane tatlısının en önemli püf noktası, oda sıcaklığındaki yağ ile kızartmaktır. Yumurta ile hazırlanan tatlılar, kızgın yağ yerine oda sıcaklığında bir yağ ile pişirildiğinde sonuç daha mükemmel olacaktır.

Kerane tatlısının hazırlanışına geçmeden önce, tatlının yapım aşaması ile ilgili birkaç noktaya değinelim. Tatlının hamurunu hazırladıktan sonra krema poşetine doldurarak hamuru yağa sıkılır ve bu aşamada hamuru kesmek için kesinlikle bıçak kullanılmamalıdır. Bu aşamada hamuru kesmek için makas kullanılmalıdır. Aksi halde hamurun şekli bozulabilir. Evde hazırlanan kerane tatlısı, bir diğer adı ile halka tatlısı, sağlık açısından da önemli yer tutmaktadır. Çünkü sokak satıcılarından alınan tatlılarda hangi yağ kullanılıyor ya da hijyenik kurallara uyuluyor mu? Bilmek mümkün değil. Bu nedenle evde hazırladığınız tatlı daha sağlıklı ve lezzetli olacaktır. Gerekli açıklamalardan sonra Kerane tatlısı nasıl hazırlanıyor? Hep birlikte hazırlayarak bakalım.

Kerane Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Kerane Tatlısının Hamuru İçin

  • 2 su bardağı su
  • 50 gram tereyağı
  • 3 tane yumurta
  • 2,5 su bardağı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı irmik

Kerane Tatlısının Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Kerane Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kerane tatlısı için ilk olarak uygun bir tencereye suyu ilave ederek başlayın. Tencereyi ocağa alarak suyu ısıtın. Isınan suya tereyağını ilave ederek tereyağının erimesini sağlayın. Su kaynayıp tereyağı eriyince unu yavaş yavaş boşaltın. Su, un ve tereyağının birbirine homojen bir şekilde karışması gerekmektedir. Malzemeler düzgün bir şekilde karıştıktan sonra soğuması için su dolu bir kabın içine oturtun.

Hamur soğurken bu arada şerbeti hazırlayın. Uygun bir tencerenin içine şerbet için gerekli olan toz şeker ve suyu ilave ederek karıştırın. Tencereyi ocağa alarak şerbeti kaynamaya bırakın. Şerbet kaynadıktan sonra üzerine limon suyunu ekleyip bir iki taşım daha kaynatarak ocaktan alın.

Bu arada ılıyan hamura irmik, nişasta ve 1 tane yumurta ilave ederek yoğurun. Hamur yoğrulmaya başlayınca aralıklarla diğer yumurtaları ekleyin. Hamuru pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurmaya devam edin. Hazırladığınız hamuru krema poşetine boşaltın. Oda sıcaklığında ısınan yağın içine krema poşeti yardımı ile hamuru halka şeklinde sıkarak makas ile kesin. Bu aşamada kesinlikle bıçak kullanılmamalıdır. Bıçak hamurun şeklinin bozulmasına yol açabilir. Hamurları yağın içinde arkalı önlü olacak şekilde güzelce kızartın. Kızaran her bir tatlıyı yağdan aldıktan sonra bekletmeden soğuk şerbete atarak 2-3 dakika bekletin. Şerbetten alarak servis tabağına sıralayın. Kerane tatlısı servis için hazır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kar Yağdı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kar Yağdı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saç Arası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Saç Arası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri