Revani tatlısı, kek ve şerbet ile yapılan, hemen hemen herkesin beğenerek tükettiği bir tatlıdır. Özellikle şerbetli olmasına rağmen çok hafif olan bu tatlıyı davet sofralarınız için kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda kabul günlerinizde veya arkadaş toplantılarınızda revani tatlısı hazırlayıp sevdikleriniz ile tatlı dakikalar geçirebilirsiniz.
Revani Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler - 3 tane yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 paket vanilya veya bir tatlı kaşığı vanilya özü
Revani Tatlısı Şerbeti İçin - 3 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Revani Tatlısı Nasıl Yapılır?
Revani tatlısını hazırlamak için öncelikle bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yumurtaları teker teker kırıp ilave edelim. Yumurtaların üzerine bir su bardağı toz şekeri ekleyelim ve mikser ile çırpma işlemine geçelim. Toz şeker ile yumurtaları mikserle yaklaşık 5 dakika kadar çırpalım ve sürenin ardından karışımın içerisine yoğurdu ve sıvı yağı ilave edip tekrar çırpalım. Ardından diğer malzemeleri karıştırma kabına alalım ve revani tatlısının hamurunu yaklaşık bir dakika kadar mikser ile çırpıp çırpma işlemini bitirelim.
Yuvarlak veya kare bir borcamın iç kısımlarını sıvıyağla hafif şekilde yağlayalım ve hazırladığımız hamuru kabın içerisine koyalım. Borcamı sağa ve sola hafif şekilde sallayıp hamuru kabın her tarafına eşit şekilde dağıtalım. Akabinde hazır olan revani hamurunu fırının içerisine yollayalım ve 170 derecelik fırında her tarafı kızarana dek pişirelim.
Tatlımızın hamuru fırında pişerken biz de bu arada şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için küçük bir tencere alalım ve içerisine suyla birlikte toz şekeri ilave edip tencereyi ocağın üzerine yerleştirelim. Şerbet kaynayana dek pişirelim ve kaynadıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edip birkaç taşım kaynatalım. Pişmiş olan şerbeti soğuması için ocağın üzerinden soğuk bir mekâna kaldıralım. Şerbet soğurken biz de revaninin hamurunun pişip pişmediğini kontrol edelim. Bunun için bir tane kürdanı hamurun orta kısmına batırıp ve kürdanın ucuna hamur gelmiş ise hamuru tekrar fırına gönderip pişmeye bırakalım. Kek hamuru tam olarak pişmişse keki fırından alalım ve ılıması için biraz bekletelim. Ilımış olan revaninin üzerine soğuk olan şerbeti bir kepçe yardımıyla dökelim ve revaninin üzerine başka bir tepsi kapatalım. Böylelikle revani tatlısı şerbetini hem daha hızlı çekecektir hem de şerbetini çektiği için tatlı biraz daha kabaracaktır. Şerbetini çeken tatlıyı soğuması için bekletelim ve soğuduktan sonra dilimleyip spatula ile servis tabaklarına alalım. Arzu ederseniz revani tatlısının yanında dondurma, kaymak veya meyve dilimleri yerleştirip bu şekilde de sunum yapabilirsiniz.
Ekstra Bilgiler ve İpuçları
Revani tatlısının daha lezzetli olması için bazı püf noktalarına dikkat edebilirsiniz. İşte bazı ipuçları:- Yumurtaları ve şekeri iyice çırpmak, tatlının kabarmasını sağlar.
- Şerbeti dökerken tatlının ılık, şerbetin ise soğuk olmasına dikkat edin.
- Revaniyi dilimlemeden önce şerbetini iyice çekmesini bekleyin.
- Üzerini süslemek için hindistancevizi, antep fıstığı veya ceviz kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.
|
Sorgun
22 Temmuz 2024 PazartesiBu revani tatlısını yaparken şerbetin tam olarak soğuk olması gerektiğini unutmuşum, şerbeti sıcak döktüm. Bu durum tatlının şerbeti tam çekmemesine neden olabilir mi?
Cevap yazAdmin
22 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Sorgun,
Evet, şerbetin sicak olmasi revani tatlisinin şerbeti tam cekmemesine neden olabilir. Genellikle şerbetli tatlilarda, tatlinin sicak, şerbetin ise soguk olmasi tavsiye edilir. Bu sayede tatli, şerbeti daha iyi ceker ve istediginiz kivama ulasir. Bir dahaki sefere şerbeti iyice sogutmayi unutma, bu şekilde tatlin daha lezzetli olacaktir. Yine de tatlini afiyetle yiyebilirsin, belki de farkli bir dokusu olur.
Afiyet olsun!