İzmir Lokma Tatlısı İzmir lokma tatlısı, Osmanlı sarayından Türk mutfağına geçmiş geleneksel ve oldukça meşhur bir tatlıdır. Çoğu zaman üzerine şerbet dökerek yenilir. Fakat bazı yerlerde şerbet dökmeden peynirle birlikte servis edilir. İzmir mutfağında ayrı bir yeri olan İzmir lokma tatlısı, genellikle sünnet düğünlerinde ve dini bayramlarda pişirilerek tüm mahalleye ikram edilir. İzmir lokma tatlısına Anadolu mutfağında olduğu gibi Arap mutfağında da rastlamak mümkündür. Evde kendi lokma tatlınızı hazırlayıp pişirmek isterseniz, oldukça basit olan tarifi aşağıdaki gibidir. İzmir Lokma Tatlısının Malzemeleri
Şerbetinin Malzemeleri
İzmir Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır? İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz. Şerbete ayırdığınız su, şeker ve limonu bir tencereye koyarak kaynatın. Hafif hafif kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alarak soğumaya bırakın. Şerbeti hazırladıktan sonra hamurunuzu hazırlayın. Unu elekten geçirdikten sonra geniş bir kaba alın. Hamur için ayırdığınız şekeri bir bardak ılık suda eritin. Üzerine mayayı ekleyerek karıştırın. Unu koyduğunuz kapta unun ortasını açarak bu karışımı dökün ve ardından tuz ile yumurtayı ilave edin. Malzemelerinizi karışım akışkan bir hal alana kadar yoğurun. Hamurunuz hazır olduktan sonra üzerini bir bezle kapatarak mayalanmaya bırakın. Hamurun mayalanması için sıcak bir odada 30 dakika beklemesi gerekmektedir. Mayalanması tamamlanıp tamamlanmadığı hamurun kabarmasından anlaşılır. İzmir lokma tatlısı hamurunuzun mayalanması tamamlandıktan sonra kızartma aşamasına geçebilirsiniz. Derin bir tencerenin içine bolca sıvı yağ koyarak ocağın altını açın. Yağ kızgın hale geldikten sonra hamuru çok küçük yuvarlaklar halinde kopararak kızgın yağın içine atarak kızartın. İzmir lokma tatlılarınız kızardıktan sonra yağdan alarak şerbetin içine bırakın. Lokmaların şerbeti içine çekene kadar bekletin. Genellikle kısa süre içinde şerbeti içine çekecektir. Servis ederken üzerine tarçın eklerseniz daha lezzetli bir hal alacaktır. |