Tatlı Çeşitleri Toplum olarak tatlıya oldukça düşkün bir milletiz. Özellikle davet sofraları, doğum günleri, ailenin bir arada olduğu zamanlar ve kabul günlerinde tatlı olmazsa olmazlardandır. Şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar ve kekli tatlılar gibi farklı tatlı çeşitleri ile zengin bir mutfak kültürümüz vardır. Yöresel olarak da her yörenin kendine has tatlı çeşidi bulunmaktadır. Ancak yöresel lezzetler herkesin damak zevki ile uyuşmayabilir. Bu nedenle, özel günlerde klasik lezzetlerden yana olmak daha pratik ve güvenli olabilir. Eğer siz de damak zevkinize uygun tatlı çeşitleri arıyorsanız, tariflerimize göz atabilirsiniz. Şerbetli Tatlılar Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Hazırlanışı: Kadayıf tatlısını hazırlamak için geniş bir tepsinin içerisine kadayıfı serin ve tel tel olacak şekilde açın. Açılan kadayıfın üzerine yağı çok sıcak olmayacak şekilde eritip ilave edin. Yağ ile kadayıfı birbirine yedirin ve karıştırın. Yağ ile karışan kadayıftan bir miktar alın ve ufak bir kasenin içerisine, kenar kısımları dışarıda kalacak şekilde serin. Kaseye ceviz içi serpiştirin ve kalan kadayıfı cevizin üzerine kapatın. Fırın tepsisini yağlayın veya yağlı kağıt serin. Kasedeki kadayıfı tepsiye ters çevirip çıkarın. Bütün kadayıflar bitene kadar bu işlemi uygulayın. Tatlının bulunduğu tepsiyi fırına gönderin ve yaklaşık 25 dakika 185 derecelik fırında pişirin. Kadayıf tatlısı fırında pişerken şerbetini hazırlamaya geçin. Şerbet için verilen malzemelerden süt hariç hepsini pişirme kabının içerisine alıp kaynatın. Şerbet kaynayıp koyulaştığında içerisine sütü ilave edip tekrar kaynatın ve ocağın altını kapatın. Fırında bulunan tatlı pişmiş ise fırından alın ve hafif ılık olması için bekletin. Tatlı ve şerbetin her ikisinin de çok sıcak olmayacak şekilde ılık olması gerekiyor. Aksi halde şerbet sıcak olursa kadayıf hamur olabilir. Tatlı şerbetini çektiğinde servis tabaklarına alın ve üzerine toz fıstık ile süsleyip sunum yapın. Afiyet olsun. Sütlü Tatlılar Muhallebili Kemalpaşa Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Muhallebisi İçin
Hazırlanışı: Muhallebili Kemalpaşa tatlısının hazırlanmasına ilk önce muhallebi ile başlayın. Bunun için margarini veya tereyağını bir pişirme kabının içerisine alın ve eritin. Yağın rengi hafif açıldığında içerisine unu ilave edip kavurun. Tatlının güzel olması için unun güzel bir şekilde kavrulması gerekiyor. Birkaç dakika unu sürekli karıştırarak kavurun ve kokusu çıktığında içerisine toz şekeri ilave edin. Toz şeker un ile eridiğinde içerisine sütü ilave edip hızlı bir şekilde karıştırın. Tatlıyı kaynayana kadar sürekli karıştırın. Kaynamaya başladığında bir kenara kaldırın ve şerbeti hazırlamaya geçin. Şerbet için verilen malzemeleri bir kabın içerisine alıp 8-9 dakika kadar kaynatın. Kaynayan şerbetin içerisine Kemalpaşa tatlılarını alıp kaynatın. Böylelikle tatlı şerbeti daha kolay çekecektir. Şerbetini çeken tatlıyı bir borcam veya kalıplı bir tepsinin içerisine alın. Eğer vaktiniz varsa Kemalpaşa tatlısının şerbetini bir gün önceden hazırlayıp tatlıyı şerbeti çekene dek bir gece bekletebilirsiniz. Şerbetini çeken tatlının üzerine önceden hazırlanmış olan muhallebiyi gezdirin. Bir saat kadar buzdolabında bekletin ve sürenin ardından dilimleyip sunum yapın. Afiyet olsun. |