Ev Tatlıları Giriş Ev tatlıları, evde kolaylıkla hazırlanabilen ve mükemmel lezzetlere sahip olan tatlı çeşitleridir. Bu tatlıları, sevdikleriniz ve kendiniz için evinizde deneyerek, mükemmel tatlı şölenleri yaratabilirsiniz. Kalbura Bastı Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Kalbura Bastı Tatlısı Nasıl Yapılır? Kalbura bastı tatlısının hazırlığına ilk olarak şerbeti kaynatarak başlayalım. Uygun bir tencereye 4,5 su bardağı toz şeker ve suyu ilave edip karıştırarak tencereyi ocağa koyalım. Şerbet kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte 10-15 dakika kadar kaynatalım. Ardından, şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce üzerine limon suyu ilave edip, ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Tatlımızın hamurunu hazırlamak için yoğurma kabımıza, un hariç tüm malzemeyi ilave edip iyice karıştıralım. Üzerine unu azar azar ekleyip yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 15-20 dakika kadar dinlendirelim. Ardından dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucumuzda yuvarlayalım ve rendenin iri gözüne bastırarak açalım. Açılan hamurun içine yeteri kadar ceviz içi koyarak düzgün bir şekilde saralım ve yağlanmış fırın tepsisine hamurları belli aralıklarla dizelim. Hamurların tamamını bu şekilde hazırladıktan sonra tepsiyi 190 derecede ısıtılmış fırına verip pembeleşinceye kadar pişirelim ve ardından fırından çıkaralım. Kalbura bastı tatlımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine soğuk şerbeti gezdirerek dökelim ve tatlıların şerbeti çekmesi için 1-2 saat kadar bekletelim. Üzerine toz tarçın ve dövülmüş ceviz içi serpiştirerek sunuma hazır hale getirelim. Afiyet olsun. Mafiş Tatlısı Mafiş Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Mafiş Tatlısı Nasıl Yapılır? Mafiş tatlısının hazırlığına öncelikle tatlının şerbetini hazırlayarak başlayalım. Şerbet kaynatmak için uygun bir tencereye toz şekeri ve suyu ekledikten sonra karıştırarak ocağa koyalım. Şerbet kaynayana kadar yüksek ateşte tutup, ocağın altını kısarak 15 dakika kadar kaynatalım. Ardından kıvam alan şerbetin üzerine limon suyunu ekleyerek 4-5 dakika daha kaynatıp şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Tatlımızın hamuru için yoğurma kabımıza gerekli olan tüm malzemeyi ilave ederek karıştıralım. Üzerine elenmiş unu azar azar ekleyip yoğurarak, ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru nemli bir bezle kapatarak 20-25 dakika kadar dinlendirelim. Ardından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayarak hamurun tam ortasına parmağımızla bastırarak çukurlaştıralım. Tüm hamuru bu şekilde hazırlayalım. Hazırlanan hamurları kızartmak için derin bir tavaya sıvı yağ ekleyerek ocağa koyalım ve yağı kızdıralım. Kızgın yağa hamurları atarak pembeleşinceye kadar kızartalım. Kızaran hamurları tavadan alıp soğuk şerbetin içine atalım. Mafiş tatlılarımız şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alalım ve çukur kısımlarına kaymak yerleştirerek servis yapalım. Afiyet olsun. |
Müşfik
13 Temmuz 2024 CumartesiKalbura bastı tatlısını yaparken şerbetin kıvamını tutturmakta zorlandım, şeker ve su oranı tam nasıl olmalı? Şerbeti daha yoğun yapmak için ekstra şeker eklemek mantıklı mı?
Cevap yazAdmin
13 Temmuz 2024 CumartesiMerhaba Müşfik,
Kalbura bastı tatlısının şerbetini yaparken şeker ve su oranı genellikle 1:1 olmalıdır, yani bir bardak şekere bir bardak su kullanılır. Bu oran, şerbetin kıvamını tutturmak için idealdir. Şerbeti daha yoğun yapmak için ekstra şeker eklemek yerine, şerbeti daha uzun süre kaynatabilirsiniz. Kaynama süresi uzadıkça, su buharlaşır ve şerbet daha yoğun bir kıvam alır. Ayrıca, kaynadıktan sonra limon suyu ekleyerek şekerin kristalleşmesini önleyebilirsiniz. Bu şekilde daha yoğun ve kristalleşmeyen bir şerbet elde edebilirsiniz.
Afiyet olsun!