Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı

Ayva tatlısı, kış aylarının vazgeçilmez hafif tatlılarından biridir. Tatlı severlerin büyük bir kısmının ayva tatlısını beğendiğini söylemek yanlış olmaz. Tatlının lezzeti, ayvanın kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle tatlı yaparken kaliteli ve fazla ekşi olmayan ayvalar tercih edilmelidir. Ekşi ayva kullanıldığında, tatlıya eklenen şeker miktarının artırılması gerekebilir. Ancak, tatlıyı az şekerle hazırlayarak meyvenin doğal şekerinden faydalanmak daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Ayrıca, saman gibi yapıya sahip ayvalar tatlı yapımında kullanılmamalıdır. Bu detaylara dikkat edildiğinde, ayva tatlısı en lezzetli haliyle sofralarınıza gelecektir. Şeker hastaları da bu tatlıyı ölçülü bir şekilde tüketebilirler. Tatlıyı özel günlerde veya günlük olarak kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Hem ayva tatlısı hem de ayva reçeli yaparken çekirdekleri de kullanmanızı öneririz; çünkü piştikten sonra ayvaya verdiği renk iştahınızı artıracaktır. Şimdi ayva tatlısının yapımına başlayalım.

Ayva Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 adet orta boy ayva
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Dövülmüş ceviz kırığı
  • Yeterince kaymak (Yaklaşık 150-200 gram kaymak yeterli olacaktır)

Ayva Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak ayvaları yıkayın. Kabuklarını soyup, çekirdeklerini ve çekirdek yuvalarını çıkarın. Bu şekilde hazırladığınız ayvaları bir kenara alın. Ayva tatlısını hazırlarken her kısmından faydalanacağız. Çekirdeklerini ve kabuklarını tatlıya renk vermesi amacıyla kullanacağız. Tencerenin dibine kabukların çoğunu serin. Üzerine hazırladığınız ayvaları yerleştirin. Ayvaların içine kalan kabukları, çekirdekleri ve çubuk tarçını ekleyin. Üzerine 1,5 su bardağı suyu ilave edin. Orta ateşte pişmeye bırakın.

Ayvalar bir taşım kaynadıktan sonra, üzerine toz şekeri serpiştirin. Tencerenin kapağını kapatarak, ocağı en kısık ateşe ayarlayıp yaklaşık 1 saat 45 dakika pişirin. Bu sürede tatlı hem rengini hem de kıvamını alacaktır. Ara sıra kontrol etmekte fayda var; çünkü tencerenin dibine yerleştirdiğimiz kabuklara rağmen tatlının dibi tutabilir. Bu durum hoşunuza gitse bile, ayva tatlısının tam kıvamında olması önemlidir.

Pişme sırasında şerbetini kepçeyle alarak ayvaların üzerine gezdirin. Böylelikle ayvaları alt üst etmenize gerek kalmaz. Ateşin altı iyice kısık olduğundan, ayvaların her tarafı eşit şekilde pişecektir. Tatlı tam kıvamında piştikten sonra, ayvaları borcama veya cam bir servis tabağına alın. Bu şekilde ayva tatlısını soğumaya bırakın. Daha sonra sunum için tatlının hazırlığına başlayabilirsiniz. Üzerine tercihen dondurma kaşığıyla yeterince kaymak koyun ve üzerine dövülmüş cevizleri serpiştirin. Tatlınız artık servis edilmeye hazır. Konuklarınıza ve sevdiklerinize gönül rahatlığıyla ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aperatif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Aperatif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Bohçası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gelin Bohçası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kabak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri