Kalbur Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Kalbur Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalbur Tatlısı

Kalbur Tatlısı, kimileri tarafından Kalburabastı Tatlısı olarak da anılmaktadır. Şeklini, hamur hazırlandıktan sonra rende veya kalbur ile bastırılarak almaktadır. Kalbur tatlısının hamurunu hazırlarken dikkat edilmesi gerekenlerden biri, hamurun ele yapışmayacak orta sertlikte olarak yoğrulmasıdır. Tatlı hamur çeşitlerini hazırlarken istenilen sonuca ulaşmak için mutlaka hamuru hazırlayıp yarım saat kadar dinlendirmemiz gerekmektedir. Şerbetli olarak hazırlanan bu tatlı çeşidinde, hamurun ilk sıcaklığı çıktıktan hemen sonra şerbeti soğuk olarak dökmemiz gerektiğini bilmeliyiz.

Kalbur tatlısını yapmak oldukça kolaydır ve malzemeleri de kolay temin edilebilecek niteliktedir.

Kalbur Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)

  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket margarin
  • 2 yemek kaşığı toz fındık
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket karbonat
  • Yarım limon
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti İçin

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Birkaç damla limon suyu

Kalbur Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli tatlılarda mutlaka şerbeti önceden kaynatarak soğumaya bırakmalısınız. Hamurun şerbeti iyice çekmesi için mutlaka dikkat etmelisiniz. Derin bir tencereye su ve şekeri ekleyerek kaynatmak için karıştıralım. İlk köpükler çıkmaya başlayınca birkaç damla limon suyu sıkarak kaynamasını sağlayalım. Kaynayan şerbeti soğuması için bir kenara alalım.

Diğer bir tarafta, derin bir karıştırma kabında yoğurt, zeytinyağı, erittiğimiz tereyağı ve margarini koyarak mikser yardımıyla yüksek ayarda çırpalım. Karışıma en son karbonat ve limonu da sıkarak karıştırmaya devam edelim. Burada limon ve karbonat birleşince fokurdama sesi çıkacaktır. Karışıma elekten geçirilen irmik, un ve toz fındığı da ilave ederek yaklaşık 15 dakika kadar hamuru yoğurmaya devam edelim. Tatlı hamurlarında sert ve vurarak yoğurma işlemi yapılması doğru değildir. Orta sertlikte kıvamı tutan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım ve evinizde varsa kalbura basarak şekillendirelim. Buradaki şekil için kalbur ve süzgeç bulunmuyorsa süzgeç yardımıyla da bu işlemi yapabilirsiniz. Kalbur ya da rendenin büyük tarafına bastırarak şekillendirdiğimiz hamurların tırtıklarını bozmadan önceden her yeri yağlanmış fırın tepsisine dikkatlice yerleştirelim.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede hamurların üzerleri kızarana kadar pişirelim. İlk sıcaklıkları çıkan hamurlarımızın üzerine soğuk şerbeti dökelim ve iyice tatlının içine çekmesini bekledikten sonra servis edebiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Hindistan Cevizli Tatlılar

Hindistan Cevizli Tatlılar

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bisküvili İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri