Ballı Badem Tatlısı Nedir? Ballı Badem Tatlısı, pratikliği, kolay hazırlanışı ve geleneksel şerbetli tatlılar arasında mükemmel bir lezzete sahip olmasıyla bilinir. Davet sofralarınızı taçlandırmak, kabul günlerinizde veya ikindi çaylarınızda sevdiklerinizle birlikte damaklarınızı şenlendirmek için harika bir tatlı çeşididir. Ballı Badem Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Ballı Badem Tatlısı Nasıl Yapılır? Şerbetin Hazırlanışı İlk olarak, uygun bir tencereye 4.5 su bardağı toz şeker ve 4.5 su bardağı su ekleyin. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın. Tencereyi ocağa koyun ve şerbeti önce yüksek ateşte kaynatın, ardından kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Ocaktan almadan birkaç dakika önce yarım limon suyunu ekleyip birkaç taşım kaynatın. Hazır hale gelen şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakın. Hamurun Hazırlanışı Hamurun hazırlanışı için yoğurma kabına oda sıcaklığında yumuşamış 250 gr tereyağı veya margarini ekleyin. Üzerine 3 adet yumurtanın 1 tanesinin beyazını ayırarak ilave edin ve iyice yoğurun. Karışıma 1 su bardağı irmik, 1 su bardağı toz şeker, 1 paket vanilya, 1 fiske tuz ve 1 paket kabartma tozu ekleyin. Tüm malzemeleri iyice karışana kadar yoğurun. Elenmiş unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerine nemli temiz bir bez kapatıp 10 dakika dinlenmeye bırakın. Bademlerin Hazırlanışı Hamur dinlenirken, 200 gr bademi sıcak suyun içine alın ve 10-15 dakika bekletin. Bademlerin kabuklarını soyup, küçük bir teflon tavada pembeleşinceye kadar kavurun. Kavrulmuş bademleri iri şekilde dövün. Daha önce ayırdığınız 1 adet yumurta akını bademlerin üzerine ekleyip karıştırın ve bir kenarda bekletin. Hamurun Şekillendirilmesi Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avuç içinde yuvarlayın. Hamurun üzerine bastırarak poğaça hamuru gibi açın ve içine 1 çorba kaşığı kadar yumurtalı badem harcından doldurun. Hamuru yuvarlak poğaça şeklinde kapatın. Tüm hamur ve iç harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Hazırladığınız hamurları yağlanmış bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Ballı Badem Tatlısının Pişirilmesi Önceden 185 derecede ısıtılmış fırına yerleştirin ve tatlılar pembeleşinceye kadar pişirin. Fırından çıkarıp hafif ılımasını sağlayın. Ardından soğuk şerbeti tatlıların üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatın ve tatlının şerbetini tamamen çekmesi için en az 2-3 saat bekletin. Servis Önerisi Şerbetini iyice çeken ballı badem tatlısını servis tabaklarına alın. Üzerine yeteri kadar süzme bal gezdirin ve servis yapın. Afiyet olsun. |
Erdursun
12 Temmuz 2024 CumaBallı Badem Tatlısını yaparken şerbeti ocaktan almadan birkaç dakika önce yarım limon suyunu ekleyip birkaç taşım kaynatmak gerektiğini söylüyor. Bu adım neden önemli? Limon suyu şerbetin kıvamını mı etkiliyor?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaSevgili Erdursun,
Limon suyunun şerbetin içine eklenmesi, şerbetin şekerlenmesini (kristalleşmesini) önlemek için önemli bir adımdır. Limon suyundaki asit, şeker moleküllerinin kristalleşmesini engelleyerek, şerbetin daha pürüzsüz ve homojen olmasını sağlar. Bu sayede tatlının üzerine döküldüğünde şekerlenme yapmaz ve tam kıvamında bir lezzet elde edilmiş olur. Bu adım, tatlının kalitesini arttırmak için önemlidir.
Afiyet olsun!