Fransız Tatlıları Fransız tatlıları, en az Fransız yemekleri kadar geniş bir mutfak kültürüne sahiptir. Fransızlar, dünya kültürüne birçok tatlı çeşidi armağan etmişlerdir. Herkesin Fransa'ya giderek bu tatlıları tatma imkânı olmayabilir. Ancak, biraz çaba göstererek dünyaca ünlü Fransız tatlılarının keyfini kendi evinizde çıkarabilirsiniz. Fransızların en çok üzerinde durdukları tatlı çeşitlerinden biri, "Pot de Crème" adı verilen dünyaca ünlü tatlıdır. Bu lezzeti Türkiye'de pek tanıyan olmasa da, yapılışı oldukça basittir. Şimdi bu meşhur Fransız tatlısının yapılışına bakalım. Pot de Crème Tatlısının Malzemeleri
Pot de Crème Tatlısı Nasıl Yapılır? Kremanının Yapılışı: Taze kremayı, sütü ve şekeri bir tencere içerisine koyun ve karıştırın. Vanilyayı ortadan uzunlamasına keserek içindeki vanilya posasını bıçakla sıyırarak alın ve posayla çubuğu birlikte tencereye atın. Orta ateşte hafif kaynama noktasına gelene kadar karıştırarak şekeri eritin. Kaynatmadan ocaktan alın ve bir saat dinlenmeye bırakın. Bir saat geçtikten sonra bu karışımı tekrar ocağa koyun ve ısıtın. Yumurtanın sarısını bir kâsede iyice çırpın ve kremalı karışıma ekleyin. Ardından karışımı çok ince delikli bir süzgeçten geçirerek derin bir kaba aktarın. Pot de Crème Pişirme: Fırınınızı önceden 150 derecede ısıtın. Derin bir kabın içerisine 8 adet minik sufle kabı yerleştirin. Sufle kabınız yoksa Türk kahvesi fincanı da kullanabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz karışımdan bir kaşıkla sufle kaplarının 2/3'ü dolacak şekilde hepsini doldurun. Yüzeyde oluşan kabarcıkları bir kürdan yardımıyla patlatın ki piştikten sonra yüzeyi düzgün olsun. Her sufle kabının üzerini streç filmle kapatın. Fırının orta gözüne bir fırın tepsisi koyarak bu hazırladığınız derin kabı tepsinin içerisine oturtun ve pişirme tepsisi içerisine kabın yarı seviyesine gelecek kadar kaynar su doldurun. 50 dakika pişirdikten sonra fırının kapağını açın ve bir tanesini elinizle alıp hafif sallayın. Donuk jöle gibi hafif sallanıyorsa pişmiş demektir. Fırın tepsisindeki tüm kapları sudan çıkararak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabına koyun ve sekiz saat buzdolabında beklettikten sonra servis edebilirsiniz. Fransız Tatlıları İçin Farklı Lezzetler
|