Kemalpaşa Tatlısı Kemalpaşa tatlısı, kökeni Osmanlı İmparatorluğu'na dayanan ve Bursa'nın Kemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanan meşhur bir tatlıdır. Eski adı "Kirmasti" olan bu tatlı, başlangıçta küçük süt çiftliklerinde üretilirdi. Günümüzde ise Kemalpaşa'nın her köşesinde ve birçok lokantada bulmak mümkündür. Yalnızca Bursa iline özgü olan Kemalpaşa tatlısı, başka bir yerde bu özgün lezzeti bulmanız mümkün olmadığından, Bursa'ya gelip de bu tatlıyı tatmayanlar büyük bir lezzeti kaçırmış olurlar. Türkiye'de sadece Kemalpaşa ilçesinde üretilen Kemalpaşa tatlısı, yaklaşık 15 tesiste günde ortalama 1 milyon adet üretilmektedir. Ramazan aylarında üretim iki katına çıkmaktadır. Tatlının içerisinde Kemalpaşa peyniri bulunur. İçinde peynir olduğu için taze yenmelidir ve bu nedenle günlük olarak üretilir. İlçe dışına çıkacaksa peynir oranı düşük yapılır veya kurutulmuş tatlı kullanılır. Bu nedenle ilçe dışındaki Kemalpaşa tatlıları, ilçe içinde yenilen lezzeti vermez. Kemalpaşa Tatlısının Malzemeleri Kemalpaşa Tatlısı Hamuru için
Şerbeti için
Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır? Kemalpaşa tatlısını yaparken ilk olarak hamurunu hazırlayalım. Yumurtayı, karbonatı, Kemalpaşa peynirini ve oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını bir çırpıcı ile karıştıralım. Unu bir elimizle yavaş yavaş ilave ederken diğer elimizle karıştırmaya devam edelim ve hafif sert bir hamur kıvamına gelene kadar un ilave edip karıştıralım. Hamurumuz yumuşak olmayan ve de çok sert olmayan bir kıvama geldikten sonra dinlenmeye alalım ve 30 dakika boyunca dinlendirelim. Hamur dinlendikten sonra fırının ısısını 170 dereceye getirelim ve hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak altı yağlanmış tepsiye dizelim. Fırının ısısı 170 dereceye çıkınca tepsiyi fırına verelim ve hafif kızarana kadar pişirelim. Tatlının hamuru kurabiye gibi piştikten sonra şerbetini hazırlamaya geçelim. İki su bardağı su, iki su bardağı şeker ve limon suyunu bir tencereye koyalım ve ocağın altını açarak karışımı iyice karıştırarak kaynatalım. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan beş dakika sonra Kemalpaşa tatlılarımızı şerbetin içerisine atalım ve 15 dakika kadar kaynatalım. Kemalpaşa tatlıları iyice şerbetini çekip parlak bir görünüm aldıktan sonra şerbetten çıkaralım ve servis tabağına koyalım. Kemalpaşa tatlısını ilk yapıldığı anda az soğutup yediğinizde, bu lezzetin hayranlığını gizleyemeyeceksiniz. Ekstra Bilgiler Kemalpaşa tatlısı, genellikle kaymak veya dondurma eşliğinde servis edilir. Bu tatlı, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Ayrıca, bu tatlının kalorisi yüksek olduğu için ölçülü tüketilmesi önerilir. Kemalpaşa tatlısı, tarihî ve kültürel bir miras olarak korunması gereken bir lezzettir. Tatlının yapımında kullanılan peynirin kalitesi, tatlının lezzetinde büyük bir rol oynar, bu yüzden mümkünse orijinal Kemalpaşa peyniri kullanılması tavsiye edilir. |
Tafte
25 Temmuz 2024 PerşembeBen Bursa'ya gittiğimde Kemalpaşa tatlısını denemeyi kaçırdım, gerçekten sadece orada mı bu özgün lezzeti bulabiliyorum? Ve tatlının yapımında kullanılan Kemalpaşa peynirini başka bir yerde bulmak mümkün mü?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeTafte, Bursa'ya gitmişken Kemalpaşa tatlısını denemeyi kaçırman üzücü olmuş. Bu tatlı gerçekten de Bursa'ya özgüdür ve en otantik şekilde orada bulunur. Ancak, Kemalpaşa tatlısının yapımında kullanılan peynir, bazı marketlerde ve online alışveriş sitelerinde bulunabilir. Bu sayede evde de bu lezzeti deneyebilirsin. Yine de, Bursa'da yerinde denemek ayrı bir tecrübe sunacaktır. Bir dahaki sefere mutlaka tatmalısın!