Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa tatlısı, çok eski bir tarihi olan ve Bursa'nın Kemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanan ve eski adının “Kirmasti “ olduğu meşhur bir tatlıdır. Üretilmeye başlandığı ilk dönemlerde küçük süthanelerde üretilirdir. Şu an Kemalpaşa'nın her yerinde ve tün lokantalarda bulmak mümkündür. Sadece bu yöreye ait olan Kemalpaşa tatlısı sadece Bursa ilimizde üretilmektedir. Başka bir yerde bulamayacağınız için Bursa'ya, özellikle de Kemalpaşa'ya gelip de bu tatlıyı yemeden gidenler hayatlarında bir daha karşılaşamayacakları bir lezzeti kaçırmış olurlar. Türkiye'de sadece Kemalpaşa'da üretilen Kemalpaşa tatlısı 15 civarı tesiste ve günde ortalama 1 milyon adet civarı üretimi yapılmaktadır. Ramazan aylarında üretim iki katına çıkmaktadır. Tatlının içerisinde Kemalpaşa peyniri bulunmaktadır. İçerisinde peynir olduğu için taze yenmelidir. Bu nedenle günlük üretilir. İlçe dışına çıkacaksa peynir oranı düşük yapılır veya kurutulmuş tatlı kullanılır. Bu nedenle ilçeden yenilen lezzeti ilçe dışındaki Kemalpaşa tatlıları vermemektedir.

Kemalpaşa Tatlısının Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Hamuru için
  • 100 gram tereyağı
  • İki adet yumurta
  • Bir çay kaşığı karbonat
  • Bir çorba kaşığı Kemalpaşa'nın tuzsuz kelle peyniri (Şayet bunu bulamazsanız lor peyniri ile de yapabilirsiniz.)
  • Alabildiği kadar un
Şerbeti için
  • İki su bardağı su
  • İki su bardağı toz şeker
  • 8-10 damla limon
Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Kemalpaşa tatlısını yaparken ilk olarak hamurunu hazırlayalım. Yumurtayı, karbonatı, Kemalpaşa peynirini ve oda ısısında yumuşamış tereyağını bir çırpıcı ile karıştıralım. Unu bir elimizle yavaş yavaş ilave ederken diğer elimizle karıştırmaya devam edelim ve hafif sert bir hamur kıvamına gelene kadar un ilave edip karıştıralım. Hamurumuz yumuşak olmayan ve de çok sert olmayan bir kıvama geldikten sonra dinlenmeye alalım ve 30 dakika boyunca dinlendirelim.

Hamur dinlendikten sonra fırının ısısını 170 dereceye getirelim ve hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar şeklinde kopararak altı yağlanmış tepsiye dizelim. Fırının ısısı 170 dereceye çıkınca tepsiyi fırına verelim ve hafif kızarana kadar pişirelim. Tatlının hamuru kurabiye gibi piştikten sonra şerbetini hazırlamaya geçelim.

İki su bardağı su, iki su bardağı şeker ve limonu bir tencereye koyalım ve ocağın altını açalım ve karışımı iyice karıştırarak kaynatalım. Şerbetimiz kaynamaya başladıktan beş dakika sonra Kemalpaşa tatlılarımızı şerbetin içerisine atalım ve 15 dakika kadar kaynatalım. Kemalpaşa tatlıları iyice şerbetini çekip parlak bir görünüm aldıktan sonra şerbetten çıkaralım ve servis tabağına koyalım. Kemalpaşa tatlısını ilk yapıldığı anda az soğutup yediğiniz taktirde böyle lezzet olma diye hayranlığınızı gizleyemeyeceksiniz.

Kemalpaşa Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baklava Yufkasından Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Rus Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kemalpaşa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kalburabastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kalburabastı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şerbetli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hafif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Hafif Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri