Bayram Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Bayram Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Bayram Tatlıları

Bayram Tatlılarının Önemi

Bayramlar, sevdiklerimizle bir araya gelip güzel anılar biriktirdiğimiz özel günlerdir. Bu özel günlerde, misafirlerimize ikram ettiğimiz tatlılar, bayramların vazgeçilmez bir parçasıdır. Geleneksel olarak, ev yapımı tatlılar misafirlerimize sunulurken, tatlıların yanında yaprak sarması gibi lezzetler de ikram edilir. Bu yazımızda, bayram sofralarınıza renk katacak ve misafirlerinizi mutlu edecek birkaç özel tatlı tarifini sizlerle paylaşacağız.

Sütlü Nuriye

Malzemeler

  • 1 paket hazır baklavalık yufka
  • 250 gr ceviz içi
  • 500 gr tereyağı veya margarin
  • 500 ml süt

Şerbet için
  • 1 kilo toz şeker
  • 500 ml su
  • 1 tatlı kaşığı veya birkaç damla limon suyu

Sütlü Nuriye Nasıl Yapılır?

Sütlü Nuriye tatlısı için öncelikle hazır olarak aldığımız baklavalık yufkayı tezgâha yerleştirelim. Yufkaların üzerine fırın tepsimizi yerleştirelim ve dışarıda kalan kısımlarını keskin bir bıçakla kesip ayıralım. Parçaları bir kasenin içerisine yerleştirelim. Ölçü aldığımız fırın tepsisinin her tarafını sıvı yağ ile yağlayalım ve tabanına bir tane yufka serelim. Yufkanın üzerine fırça ile sıvı yağ sürelim ve kalan yufkaları yerleştirme işlemine geçelim. İki tane yufkayı oklavaya saralım ve yufkanın üzerine dikkatli bir şekilde yerleştirelim. Serdiğimiz yufkaların üzerine eritilmiş tereyağından sürelim. Tereyağının üzerine de kalan yufkaları serpiştirelim. Yufkaların üzerine ceviz içinden serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp tepsiye yerleştirelim. Üzerine tereyağı sürelim ve kalan yufkalardan tepsiye serpiştirelim. Tekrar ceviz serpiştirelim ve iki tane yufkayı oklavaya sarıp üzerine serelim. Bu şekilde yufka ve ceviz içi bitene dek işleme devam edelim. Yufkalar bitince keskin bir bıçak ile Sütlü Nuriye tatlımızı dilimleyelim ve kalan tereyağını tatlının üzerine gezdirip 200 derecelik fırına gönderelim. Tatlı yaklaşık 30 dakika pişerken biz de şerbetini hazırlayalım. Verilen ölçülerdeki suyu bir pişirme kabına alalım ve içerisine toz şekeri ilave edelim. Şerbet kaynayınca içerisine limon suyu damlatalım ve ocağı kapatalım. Hazır hale gelmiş olan şerbetin içerisine sütü boca edip karıştıralım. Tatlımızı fırından alalım ve üzerine şerbeti kepçe ile döküp dinlenmeye bırakalım. Tatlı şerbetini çektikten sonra servis tabaklarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Cevizli Kadayıf Tatlısı

Malzemeler

  • Yarım kilo tel kadayıf
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı margarin
  • 1 kase ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi

Şerbet için
  • 2 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı taze limon suyu

Cevizli Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Cevizli kadayıf tatlısı için kadayıfları bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve parmak uçlarımızla didikleyip katlarını açalım. Açtığımız kadayıfın ortasına sıvı yağı ilave edip didikleme işlemine devam edelim. Ardından tatlının pişeceği fırın tepsisinin altına sıvı yağla pekmez sürelim. Yağladığımız kadayıfın yarısını tepsinin altına bastırarak döşeyelim. Ceviz içlerini de kadayıfın üzerine serpelim. Kalan kadayıfı da ceviz içlerinin üzerine yayalım ve bastırarak döşeyelim. Hazırladığımız tatlının üzerine bir fırın tepsisi yerleştirelim ve üstte kalan tepsiye bastırarak tatlıyı inceletelim. İnceletme işlemi bittikten sonra tatlının üzerine tereyağı veya margarin parçacıkları yerleştirip 170 derecelik fırına yollayalım. Cevizli kadayıf tatlısının her tarafını kızarana dek pişirelim ve tatlı pişerken biz de şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbet için verilen malzemeleri limon suyu hariç bir pişirme kabına alalım ve kaynayana dek pişirelim. Şerbet 2-3 dakika kaynadıktan sonra içerisine limon suyu ilave edelim ve karıştıralım. Soğumuş olan şerbeti fırından çıkan sıcak tatlının üzerine bir kepçe ile dökelim ve tatlıyı dinlenmesi için bekletelim. Tatlıyı bekletirken üzerine başka bir tepsi kapatabilir ve tatlının şerbetini çekmesini kolaylaştırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Şekerpare Tatlısı

Malzemeler

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tane yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 kase fındık
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 2 su bardağı dolusu un
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbet için
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3 damla limon suyu

Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şekerpare tatlısının hazırlanışına ilk olarak şerbetle başlayalım. Bunun için şerbet malzemelerini limon suyu hariç su ve toz şekeri bir pişirme kabına alalım ve kısık ateşte kaynayana dek pişirelim. Şerbet kaynadıktan sonra ocağın altını kapatalım ve şerbetin içerisine limon suyunu damlatıp karıştıralım. Hazırlanmış olan tatlının şerbetini soğuması için bir kenara kaldıralım. Şerbet soğurken biz de tatlıyı hazırlamaya geçelim. Tatlımız için derin bir pişirme kabı alalım ve içerisine yumurtaları kırıp çırpıcıyla köpük kıvamına gelene dek karıştıralım. Çırpılmış olan yumurtaların üzerine vanilya, pudra şekeri, irmik, sıvı yağ, un ve kabartma tozu ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz iriliğinde parçalardan koparalım ve tezgâhın üzerine dizelim. Bütün parçaları yuvarlayalım ve fırın tepsisine dizelim. Dizdiğimiz şekerparelerin üzerine birer tane fındık içi bastıralım ve fırın tepsisine yerleştirelim. 185 derecelik fırına şekerpare tatlılarını gönderip üzerleri hafif pembeleşene dek pişirelim. Bütün tatlılar pembeleştikten sonra tatlımızı fırından alalım. Tatlının ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti kepçe ile tatlıların her tarafına dökelim ve dinlenmeye bırakalım. Şekerpare tatlısını dinlendirdikten sonra servis tabaklarına alalım ve yanında dondurma, kaymak veya sade olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Gazoz Tatlısı

Malzemeler

  • 1 şişe gazoz
  • 1 paket margarin
  • 2 tane yumurta
  • Yarım paket yaş maya
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 1 şeker kaşığı toz tarçın
  • Alabildiği kadar elenmiş un
  • Şerbeti için
  • 4 su bardağı su
  • Yarım yemek kaşığı limon suyu
  • 4,5 su bardağı toz şeker

Gazoz Tatlısı Nasıl Yapılır?

1 şişe gazozu bir karıştırma kabının içerisine boşaltalım ve üzerine mayayla birlikte toz şekeri ilave edip karıştıralım. Mayanın kıvamı açıldıktan sonra karışımın içerisine yumurtaları kıralım ve azar, azar un ilavesi yapıp yoğurma işlemine geçelim. Yoğrulan hamur ne yumuşak ne de çok sert olmalı, hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde yoğurma işlemini bırakalım. Hazır hale gelmiş hamurdan 6 tane eşit parça beze kopartalım ve yuvarlayıp tezgâhın üzerine alalım. Bezelerden bir tanesini oklava veya merdane ile açalım. Yufka kıvamında açtığımız hamurun her tarafına eritilmiş olan tereyağı veya margarin ile bulayalım. Ardından bir kase ceviz kırıntılarının içerisine toz tarçını ilave edip karıştıralım. Karıştırdığımız harcı yufkanın her tarafına serpiştirelim ve rulo şeklinde saralım. Sardığımız yufkadan iki parmak kalınlığında rulolar keselim ve yağlanmış fırın tepsisinin üzerine dizelim. Kalan diğer bezeleri de bu şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizelim ve birkaç dakika kadar bu şekilde tatlıları bekletelim ve mayasının gelmesini sağlayalım. Mayası gelen tatlıyı fırına yollayalım ve kızarana dek pişirelim. Fırının ayarının 180 derece olması yeterli gelecektir. Tatlı kızarırken biz de şerbeti hazırlamaya geçelim. Şerbeti için verilen malzemeleri pişirme kabına alıp 8-9 dakika kadar kaynatalım ve sürenin ardından limon suyunu damlatıp 2 dakika kadar kaynatalım ve ocağın altını kapatalım. Bu şekilde hazırlanmış olan şerbeti soğutalım ve soğuduktan sonra sıcak olan tatlının üzerine döküp dinlenmesi için bir kenara kaldıralım. Tatlı şerbetini çektikten sonra sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Portakallı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şekerpare Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lök Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lök Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri