Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çatal Tatlısı

Çatal Tatlısının Tarihçesi ve Özellikleri

Çatal Tatlısı, adını yapılış şekli itibariyle hamurun kızdırılmış yağda döndürülerek şekillendirilmesinden almaktadır. Osmanlı mutfağından günümüze uyarlanmış bu nefis şerbetli tatlının yapılışı oldukça basittir. Aniden gelen misafirlerinize hoş bir sürpriz yapmak isteyen herkesin kolayca hazırlayabileceği bu lezzetli tarif, hem göze hem de damak zevkine hitap eder. Müpteleası olacağınız bu hafif ve lezzetli tatlının detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.

Çatal Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)

  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Alabildiği kadar un

Şerbeti İçin

  • 5,5 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Çatal Tatlısı Nasıl Yapılır?

Çatal Tatlısı yapımına başlarken, ilk olarak şerbeti hazırlamak gereklidir. Derin bir tencereye toz şeker ve suyu ekleyip kaynayana kadar karıştıralım. Şerbet kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra birkaç damla limon suyu ekleyelim ve karışımı soğumaya bırakalım.

Hamuru hazırlamak için, un ve karbonatı bir kapta eleyerek karıştıralım. Unun ortasında bir havuz açarak yumurtaları kırıp ekleyelim. Yoğurmaya başlamadan önce tuzu da ekleyerek, kulak memesi kıvamından biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoğuralım. Hamurun üzerini bir bez ile örterek 15 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.

Dinlenen hamuru merdane yardımıyla erişte hamuru inceliğinde açalım. 1'er parmak genişliğinde şeritler halinde keselim. Derin bir tencerede 2 su bardağı sıvı yağı ısıtalım. Kesilen şeritlerin ucuna çatalı batıralım ve yağa daldırarak döndürüp oval bir şekil verelim. Hamurun her iki tarafı da renk değiştirip kızardığında, kızaran hamurları soğumuş şerbetin içine atalım. Diğer tüm şeritler de aynı şekilde çatal yardımıyla döndürülerek kızartılıp şerbete atılır.

Şerbeti çeken hamurların üzerine pudra şekeri ve tarçın serpiştirerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Ekstra Bilgiler

Çatal Tatlısı, farklı yörelerde değişik malzemelerle de yapılabilir. Örneğin, bazı tariflerde yoğurt yerine süt kullanılabilir veya şerbetine tarçın eklenerek farklı aromalar elde edilebilir. Hamurunun kıvamı ve şerbetin yoğunluğu tatlının lezzetini belirleyen önemli unsurlardır. Ayrıca, tatlıyı hazırlarken kullanılan yağın kaliteli olması da tatlının lezzetini artırır.

Çatal Tatlısı, özellikle bayram ve özel günlerde misafirlere sunulabilecek geleneksel bir tatlıdır. Hem pratik yapımı hem de lezzetiyle sofralarınıza renk katacaktır.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şıllık Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gramofon Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gramofon Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıbrıs Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıbrıs Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri