Kireçte Kabak Tatlısı Kireçte kabak tatlısı yapmak, ustalık ve titizlik gerektiren bir süreçtir. Bu geleneksel tatlının kıvamını doğru tutturmak oldukça önemlidir. Sizlere adım adım tarif vererek kireçte kabak tatlısını en iyi şekilde yapmanızı sağlayacağım. Tarifimizi uyguladığınızda "Kireçte kabak tatlısı yaptım ama kıvamını tutturamadım" demeyeceksiniz. Zor bir tatlı olmasına rağmen lezzet ve görünüm açısından büyük beğeni toplayan bu tatlıyı nasıl hazırlayacağınızı öğrenelim. Kireçte Kabak Tatlısının Malzemeleri
Kireçli Su İçin
Şerbet İçin
Kireç Kaymağı Nasıl Yapılır? Sönmemiş kireci bir gün önceden 4 litre su ile derin bir kaba koyun. Kabağınızın derin olmasına dikkat edin, böylece suyu alırken bulandırmadan alabilirsiniz. Suyu bir gece bekletin; kireçler suyun dibine çökecek ve su durularak yüzeyinde ince bir kaymak tabakası oluşacaktır. Bu kireç kaymağını suyu bulandırmadan alın ve başka bir kaba boşaltın. Kabı eğerek almaya çalışırsanız suyu bulanıklaştırabilir ve işlemi başarısız kılabilirsiniz. Kireçte Kabak Tatlısı Nasıl Yapılır? Bal kabağının kabuklarını soyun ve karpuz dilimi şeklinde kesin. İyice yıkadıktan sonra kireç kaymağı bulunan suya bu dilimleri koyun ve tamamen suyun içine gömün. Kabağınız suya batmıyorsa üzerine bir ağırlık koyarak batmasını sağlayabilirsiniz. 18 saat boyunca kireç kaymağı içinde kabakları bekletin. Bu süre, kabak dilimlerinin dış yüzeylerinin sertleşmesi için önemlidir. 18 saatten fazla bekletirseniz dış yüzeyler daha sert olabilir. 18 saat sonra kabakları kireç kaymağından çıkarın ve hepsini teker teker 5-6 kez su değiştirerek yıkayın. İyice yıkadıktan sonra bal kabaklarını bir saat boyunca bir kap içerisinde suya bırakın. Kabakları sudan çıkardıktan sonra bir kürdan ile birkaç yerinden delin. Bu arada 6 su bardağı şeker ve 7 su bardağı suyu bir tencereye koyun ve beş dakika boyunca kaynatın. Ardından ılımaya bırakın. Şerbet ılıdıktan sonra tüm kabak dilimlerini şerbete gömün. Eğer kabaklarınızın bir kısmı açıkta kalıyorsa keserek küçültün ve o şekilde şerbetin içine koyun. Ocağı açarak kaynatın ve kaynadıktan sonra ocağı kısarak çok kısık ateşte 2-2.5 saat kadar pişirin. Pişirme süresi kabak dilimlerinin kalınlıklarına göre değişebilir. Kireçte Kabak Tatlısının Servisi Kireçte kabak tatlınız, 2.5 saat sonra oldukça şeffaf ve saydam bir görünüm alacaktır. Ocaktan almadan önce bir tatlı kaşığı limon tuzunu şerbetin içine ekleyin ve bir taşım kadar kaynatın. Limon tuzunu son anda eklemek, tatlının çabuk bozulmasını önler. Tatlı lokum gibi olduktan sonra şerbetten çıkararak bir saklama kabına koyun ve buzdolabına alın. Soğuduktan sonra üzerine ceviz serpiştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |