Saç Arası Tatlısı Konya mutfağına ait olan Saç Arası Tatlısı, yörenin damak zevkini yansıtan mükemmel bir lezzete sahiptir. Özellikle düğünlerin vazgeçilmez tatlı türlerinden biridir. Tatlının özelliği, hazırlandıktan sonra tepsinin saç üzerine konularak, ocağa oturtulmasıdır. Bu şekilde üzerine başka bir saç kapatılmaktadır. Saçın üstüne ocaktan meşe odunu korları döşenerek, pişirilir. Adını bu şekilde pişirilmesi nedeniyle saç arası tatlısı olarak almıştır. Günümüzde en lezzetli tatlıyı Konya'ya gittiğinizde yiyebilirsiniz. Ancak diğer şehirlerde de bu tatlının ustaları mükemmel lezzeti hazırlayıp sunmaktadır. Makalemizde, evde hazırlamanız için saç arası tatlısının tarifini detaylı bir şekilde sunacağız. Dilerseniz birlikte tatlıyı hazırlamaya başlayalım. Gerekli Malzemeler
Şerbet Malzemeleri
Saç Arası Tatlısı Nasıl Yapılır? Önce tatlıyı pişireceğiniz fırın tepsisini 2 yemek kaşığı tereyağı ile yağlayın. Hamuru yoğuracağınız kabın içinde eritilmiş tereyağını, suyu, tuzu ve unu karıştırarak, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Bu hamurdan yumurta kadar büyüklükte bezeler yapın. Üzerine ıslak bir bez örterek, yarım saat kadar hamurun dinlenmesini sağlayın. Bezelerin her birini incecik olacak şekilde açın. Üzerlerine erittiğiniz tereyağından bir kaşık kadar serpin. Yufkayı ikiye katlayın. Tam orta bölümüne kaymak koyup, bunu çubuk şeklinde sarın. Daha sonra yağlamış olduğunuz fırın tepsisine dışarıdan başlayarak, bunları içe doğru yerleştirin. Yufkaların tamamını bitirdiğinizde, kalan eritilmiş tereyağını bunun üzerine serperek gezdirin. Fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Tepsiyi fırının içine koyarak tatlının üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Yaklaşık olarak tatlınız 35 dakikada pişecektir. Fırından aldığınız saç arası tatlısının üzerine ister sıcakken pudra şekeri serpebilir, isterseniz verdiğimiz ölçülerde pişireceğiniz baklava şerbeti kıvamındaki soğuk şerbeti dökebilirsiniz. Tatlınızı 1-2 saat kadar dinlendirdikten sonra, konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Saç Arası Tatlısı, geleneksel Türk mutfağının önemli tatlılarından biridir. Özellikle özel günlerde ve bayramlarda tercih edilir. Tatlının yapımında kullanılan malzemeler, yöresel ve organik ürünlerden seçildiğinde, lezzeti daha da artar. Ayrıca, tatlının orijinal tarifine sadık kalmak, bu eşsiz lezzeti korumak açısından önemlidir. Günümüzde, modern mutfaklarda ve farklı pişirme teknikleriyle de hazırlanabilir, ancak geleneksel yöntemlerle yapılan saç arası tatlısı, her zaman daha otantik ve lezzetli olacaktır. |