Kerebiç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Kerebiç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerebiç tatlısı, Mersin yöresine ait bir tatlı çeşidi olup özellikle bayramlarda sıkça tüketilen lezzetli bir tatlıdır. Ülkemizin her bölgesinde nefis tatlı çeşitleri mevcuttur. Hangi yöreye gitsek ve mutfak kültürüne baksak mutlaka ilgimizi çekecek bir tatlı çeşidi görebiliyoruz. Mersin mutfağının meşhur tatlılarının önde gideni de kerebiç tatlısıdır.

Kerebiç tatlısı, beyaz ve taze bir kaymağın içerisinde yatan ve fıstık içi ile dolu olan, irmikten yapılmış ve içli köfteyi andıran bir görünüme sahiptir. Malzemeleri arasında bulunan ve beyaz köpüğü oluşturan çöven kökü sayesinde kerebiç tatlısı fazla rastlanmayan bir tada sahiptir. Şimdi kerebiç tatlısının tarifine geçelim.

Kerebiç Tatlısının Malzemeleri
  • İki adet yumurta
  • 100 gram eritilmiş margarin
  • Bir çay bardağı sıvı yağ
  • Bir paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Bir çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım çay bardağı irmik
  • Alabildiği kadar un
  • İki su bardağı dolusu iri çekilmiş Antep fıstığı veya ceviz
  • Tarçın
Çöven Kreması için
  • İki adet çöven otu
  • Beş su bardağı pudra şekeri
Kerebiç Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bir kabın içerisine bir çay bardağı pudra şekeri ve iki adet yumurtayı koyarak iyice çırpalım. Yumurtalar kar beyaz haline gelene kadar çırpmaya devam edelim. Yumurta köpüklü kıvamını aldıktan sonra üzerine eritilmiş 100 gram margarini, bir çay bardağı sıvı yağı, yarım çay bardağı irmiği ve bir paket vanilyayı ilave ederek karıştırmaya devam edelim. Bir süre karıştırdıktan sonra kaba yarım kabartma tozunu ve alabildiği kadar unu yavaşça ilave edelim. Hamurumuzu iyice karıştırarak kulak memesinin yumuşaklığında bir kıvam elde edene kadar karıştıralım. Hamurumuz hazır hale geldikten sonra buzdolabına koyarak 10 dakika bekletelim. Bu arada bir kabın içerisine tarçını ve cevizi koyarak karıştıralım.

Hamurunuz hazır hale geldikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünden biraz daha büyük parçalar şeklinde koparalım ve önceden yağladığımız fırın tepsisine dizelim. Fırının derecesini 180 dereceye ayarlayarak ısıyı 180 dereceye getirdiğimizde tepsiyi fırına verelim. Hamurumuz piştikten sonra fırından çıkaralım ve bir süre soğumasını bekleyelim. Kerebiç tatlımız soğuduktan sonra önceden hazırladığımız çöven kremasının içerisine atalım ve buzdolabına koyalım. Çöven otu bulup krema hazırlayamıyorsanız yerine krem şanti de kullanabilirsiniz. Buzdolabında bir süre dinlendirdikten sonra kerebiç tatlısını servis edebilirsiniz.

Çöven Kreması Nasıl Yapılır?

Kerebiç tatlısını yapmadan bir gün önce bu kremayı hazırlamalıyız. İki adet çöven otunu güzelce yıkayalım ve bir tencere içerisine koyalım ve tencereye dört bardak su ilave edelim. Çöven otumuzu bu suyun içerisinde bir gece bekletelim. Kerebiç tatlısının kremasını hazırlamak üzere sabah uyandığımızda tencerenin altını yakalım ve çöven otumuzu iki saat kaynatalım. Kaynama esnasında suyu azaldıkça ilave edebilirsiniz. Ardından suyunu süzelim. İki saat kaynadıktan sonra suyu sıcakken beş su bardağı dolusu pudra şekeri ilave ederek iyice eriyene kadar karıştıralım. Karışımımız biraz ılıdıktan sonra bir blenderle iyice köpürene kadar çırpalım. Kıvamı iyice koyulaşması gerekir. Koyulaştıktan sonra çöven köpüğümüz hazır demektir. Bu hazırladığımız krema içerisine kerebiç tatlılarını atalım ve üzerine tarçın serptikten sonra servis edebiliriz.

Ekstra Bilgiler

Kerebiç tatlısı, özellikle Ramazan ayında iftar sofralarında da sıkça yer almaktadır. Tatlının orijinal tarifinde kullanılan çöven kökü, tatlıya kendine özgü bir aroma ve köpük katmaktadır. Ancak çöven kökü her yerde kolayca bulunamayabilir, bu durumda alternatif olarak krem şanti kullanılabilir. Kerebiç tatlısı, geleneksel Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir ve Mersin’in bu eşsiz lezzeti, Türk mutfağını keşfetmek isteyenler için harika bir başlangıç olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Muaviye

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Ben Mersin'de yaşayan biri olarak kerebiç tatlısını özellikle bayramlarda sıkça yapıyoruz ve ailecek çok seviyoruz. Ancak çöven kökünü bulmakta zorluk yaşıyoruz, sizce bu durum için en iyi alternatif nedir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Muaviye,

Kerebiç tatlısını ailecek sevmeniz çok güzel. Çöven kökünü bulmakta zorluk çekiyorsanız, alternatif olarak beze (meringue) kullanabilirsiniz. Beze, tatlının üzerine dökülen köpük kısmı için iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca, bazı marketlerde hazır çöven kökü şerbeti de bulunabiliyor, bunları da deneyebilirsiniz. Umarım bu öneriler işinize yarar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebe Bisküvili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Bebe Bisküvili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Padişah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aslan Sütü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aslan Sütü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Torpil Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Torpil Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri