Şöbiyet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Şöbiyet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şöbiyet Tatlısı

Şöbiyet tatlısı, şerbetli tatlılar arasında hem ikram etmek hem de tatlı yemek için en çok tercih edilen lezzetlerden biridir. Bu nedenle, birçok kişinin tarif defterinde yer alır. Fıstıklı, fındıklı ve cevizli çeşitleri mevcuttur.

Şöbiyet Tatlısı Malzemeleri

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • Bir tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 4 su bardağı un
Hamur açmak için;
  • 1 bardak buğday nişastası
Üzerine dökmek için;
  • 150 gram tereyağı ya da margarin
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Kreması için;
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 silme yemek kaşığı irmik
  • 2 silme yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
Şerbeti için;
  • 2,5 bardak su
  • 2,5 bardak şeker
  • 1-2 damla limon suyu
Süslemek için;
  • Toz halinde Antep fıstığı

Şöbiyet Tatlısı Nasıl Yapılır?

İlk olarak, hamuru hazırlamaya başlıyoruz. Hamuru hazırlarken, sıvı malzemeleri hamur yoğurma kabına alıyoruz. Süt, sıvı yağ, limon suyu ve yumurtayı alıp tuzla birlikte iyice karıştırıyoruz. Daha sonra bu karışıma bir miktar un ekleyip, kabartma tozunu da ekleyerek kalan unu yavaşça ekliyoruz ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Hamur iyice kıvama geldikten sonra, hafifçe unladığımız tezgahın üzerine alıp, limon büyüklüğünde bezeler haline getiriyoruz. Bu bezeleri unlanmış tepside dinlenmeye bırakıyoruz.

Bezeler dinlenirken, şöbiyet tatlısı için iç malzememiz olan kremayı hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için, tencereye süt, şeker ve irmiği ekliyoruz. Sürekli karıştırarak katılaşana kadar pişiriyoruz. Ocaktan aldıktan sonra içine vanilya ekleyip karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Krema bu aşamada biraz sulu görünebilir, ancak soğudukça irmiğin etkisiyle katılaşacaktır.

Kremamız hazır olduktan sonra, buğday nişastası yardımıyla bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açıyoruz. Aralarına nişasta serperek, yemek tabağı büyüklüğündeki 10 bezeyi üst üste koyuyoruz. Bu bezeleri tek yufka gibi açabildiğimiz kadar açıyoruz. Daha sonra, keskin bir bıçak yardımıyla kareler olacak şekilde kesiyoruz. Kesilen karelerin içine bir tatlı kaşığı kadar krema koyup, üçgen şeklinde kapatıyoruz ve uçlarını birbirine yapışması için hafifçe bastırıyoruz. Tüm hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra, yağlanmış fırın tepsisine aralıksız şekilde diziyoruz.

Tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerine, erittiğimiz katı ve sıvı yağı kızgın haldeyken gezdiriyoruz. Tüm hamurların yağa temas ettiğinden emin olmalıyız. Daha sonra tepsiyi önceden ısıtılmış 170 derece fırına koyup, pembeleşene kadar pişiriyoruz. Tatlı fırında pişerken, şerbeti hazırlamaya başlıyoruz. Şeker, su ve limon suyunu kaynatarak ılık hale gelmesini bekliyoruz. Fırından çıkan ve soğumuş olan tatlının üzerine ılık şerbeti döküyoruz. Son olarak, toz halindeki Antep fıstıklarını serperek servis ediyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Meyveli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Meyveli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Milföy Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Milföy Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri