Boşnak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Boşnak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Boşnak tatlısı, Boşnak göçmenleri tarafından Trakya mutfağına taşınmış ve günümüz şartlarına göre uyarlanmış bir nefis tatlı çeşididir. Trakya bölgesinde yetişen badem içinin yerini ceviz ile değiştirerek günümüz mutfak kültürüne göre uyarlanmış ve Boşnaklar tarafından Dudova ismiyle anılan bu tatlının lezzeti de oldukça etkileyicidir. Üzeri çatal ile çizilerek bir diğer tatlı çeşidi olan Kalburabastı tatlısıyla ortak gibi görünse de ufak nüanslar bulunmaktadır. Kolayca hazırlayacağınız ancak bir yandan da meşaketli olan bu lezzetli tatlının detaylarından bahsedelim.

Boşnak Tatlısı Malzemeleri (10-12 Kişilik)
  • 250 gr. Tereyağı
  • 3 yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı badem içi
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
  • Tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
Şerbeti için
  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu
Üzeri için
  • 1 yumurta sarısı
  • Hindistan Cevizi
Boşnak Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında unun ortasını havuz şeklinde açarak 3 yumurta sarısı ve eritilip soğuyan tereyağı ile bir fiske tuzu ilave edelim. Alttan alıp kenarlara yayarak unu topaklanmayacak şekilde yoğuralım. Orta sertlikte bir hamur elde edinceye kadar yoğurma işlemine devam edelim. Elde ettiğimiz hamuru bir kenarda dinlenmeye alalım. Diğer yandan şerbeti hazırlayalım.

Tencereye ilave ettiğimiz şeker ve suyu hafif ağda kıvamına gelinceye kadar kaynatalım. Ocaktan indirirken limon suyu ilave edelim ve şerbeti soğumaya bırakalım.

İç harcı için ceviz içi, badem içi ve Hindistan cevizini homojen olacak şekilde bir kapta karıştıralım. Dinlenen hamurlardan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yassılaştıralım. İç harçtan hamurun ortasına ekleyelim ve parmaklarımızla hafifçe sıktığımız hamuru toparlayalım. Yağlanmış tepsiye hamurlarımızı yerleştirirken iç harçlı hamuru yassılaştıralım. Üzerini bir çatal ile çizikler atarak desen yapalım.

Tepsiye dizdiğimiz hamurların üzerlerine 1 yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız fırında 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim. İlk sıcaklığı çıkan tatlının üzerine önceden hazırladığımız soğuk şerbeti dökelim ve şerbetin iyice içine işlemesini bekleyelim. Şerbeti çeken Boşnak Tatlısı'nın üzerlerini Hindistan cevizi ile bolca süsleyerek ikram edelim.

Afiyet Olsun.

Boşnak Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Havuç Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Demir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Demir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çilekli Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Çilekli Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bumbada Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bumbada Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karakız Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karakız Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kartopu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bayram Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Bayram Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6