Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır çıtır oluşu ve kekinin ağızda dağılması ile pek çok kişinin hoşuna gidecek bir tarif. Özellikle haşhaşların tatlıya verdiği lezzet ve görsellik hem mideye hem de gözlere hitap eder nitelikte. Aynı zamanda haşhaşlı tatlı tarifini özel konuklarınıza, sevdiklerinize ve kabul günlerinizde arkadaşlarınıza hazırlayıp sunabilirsiniz.

Haşhaşlı Tatlı Malzemeleri

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı mavi haşhaş

Haşhaşlı Tatlının Muhallebisi İçin

  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • Hindistan cevizi ve Antep fıstığı (süslemek için kullanılır)
  • 1 paket beyaz krem şanti

Haşhaşlı Tatlının Şerbeti İçin

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı tatlının hazırlığına ilk önce muhallebi ile başlayalım. Bunun için orta boy bir teflon tencere alalım. Tencerenin içerisine sütü ekleyelim ve krem şanti hariç diğer muhallebi malzemelerini ilave edelim. Tüm malzemeleri tel çırpıcıyla güzelce çırpalım. Eğer muhallebinin yumurta kokmasından korkuyorsanız, yumurtayı ayrı bir kabın içinde köpük kıvamına gelene dek çırpıp ardından muhallebi malzemelerine ekleyebilirsiniz. Muhallebi malzemelerini pişirme kabını ocağın üzerine alalım ve düşük ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim. Muhallebi istenilen kıvama geldikten sonra ateşten alıp soğumaya bırakalım. Muhallebi tam olarak soğuduktan sonra içerisine bir paket hazır krem şantiyi ekleyip mikserle hızlı devirde çırpalım. Hazır hale gelen muhallebiyi buzdolabına kaldırıp bir süre dinlenmeye bırakalım.

Haşhaşlı tatlıyı hazırlamak için ilk önce yumurta ile toz şekeri bir karıştırma kabına alıp homojen bir kıvama gelene dek mikserle çırpalım. Çırptıktan sonra içerisine diğer sıvı malzemeleri ilave edip karıştıralım. Tüm sıvı malzemeleri karıştırdıktan sonra diğer unlu malzemeleri harcın içine ekleyip mikserin orta hızında kek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırma işlemine devam edelim. Kek hamuru kıvamına gelen tatlıyı yağlanmış bir dikdörtgen veya kare borcamın içerisine döküp tepsiyi hafifçe ileri geri sallayalım.

Haşhaşlı kek hamurunu tepsinin her tarafına eşit şekilde dağıttıktan sonra fırına gönderelim. Fırının ayarını 180 dereceye getirelim ve hamurun her tarafı nar gibi kızarana dek pişirelim. Haşhaşlı tatlı fırında pişerken biz de bu arada şerbeti hazırlayabiliriz. Şerbet için orta boy bir tencere alalım ve içerisine su ile toz şekeri ekleyip ocağın küçük gözlü yerine tencereyi yerleştirelim. Şerbeti güzelce pişirelim ve bir taşım kaynadıktan sonra içerisine çeyrek limon suyu ekleyip bir taşım daha kaynatalım. Bir taşım kaynadıktan sonra şerbeti ocaktan alıp serin bir yere soğuması için kaldıralım.

Bu arada fırında pişen haşhaşlı tatlıyı kontrol edelim ve istenilen kıvamda pişmişse fırından alalım. Fırından çıkarttığımız haşhaşlı tatlıyı yaklaşık 5-6 dakika kadar tezgahın üzerinde bekletelim. Sürenin ardından tatlının üzerine önceden hazırlanmış ve soğutulmuş olan şerbeti bir kepçe yardımıyla her tarafı ıslanacak şekilde eşit miktarda dökelim. Şerbeti üzerine dökülen haşhaşlı tatlının üzerine bir tepsi kapatalım ve bir süre bekletelim. Tatlı şerbetini çekip soğuduktan sonra üzerine daha önce hazırladığımız ve soğuttuğumuz muhallebiyi dökelim. Bir spatula yardımıyla tatlının üzerine muhallebiyi yayalım. Hazırlanmış olan haşhaşlı tatlıyı Hindistan cevizi ve toz Antep fıstığı ile süsleyelim. Süsleme işlemi biten haşhaşlı tatlıyı dilimleyip servis tabaklarına dikkatli bir şekilde alarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.

Dip Not: Yukarıda haşhaşlı tatlı için verilen malzemeler dikdörtgen bir borcam içindir. Ancak kekinin daha kabarık olmasını istiyorsanız kare bir borcam da tercih edebilirsiniz. Ayrıca haşhaşlı tatlıya şerbetini döktükten sonra muhallebi yapmadan da servis yapabilirsiniz. Haşhaşlı tatlı için muhallebi olmazsa olmazlardan değildir. Muhallebi yerine sade krem şanti veya çikolata sosu da hazırlayıp dökebilirsiniz. Lakin muhallebi ile yapıldığında ayrı bir lezzet kazanır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hüdayi

12 Temmuz 2024 Cuma

Peki, muhallebi kokusunu baskın hale getirmeden tatlıda nasıl dengeli bir tat elde edebilirim? Ayrıca şerbeti tatlının her yerine nasıl eşit şekilde dağıtabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hüdayi,

Muhallebi kokusunu baskın hale getirmemek için vanilya veya limon kabuğu rendesi gibi hafif aromalar ekleyebilirsin. Bu, tatlının kokusunu dengeler ve daha hoş bir aroma verir. ޞerbeti eşit şekilde dağıtmak için, tatlıyı dilimledikten sonra şerbeti küçük parçalar halinde üzerine dökebilirsin. Ayrıca, tatlıyı şerbetlerken her katmanın üzerine eşit şekilde şerbet dökerek tam anlamıyla emmesini sağlayabilirsin. Bu şekilde şerbetin her yere eşit dağıldığından emin olabilirsin.

Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Hoca Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hoca Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yumurta Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Diyet Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Şarlot Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şarlot Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Halka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıvrım Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıvrım Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri