Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Tatlılar

Pekmezli tatlılar, hem sağlık açısından faydalı hem de lezzet bakımından enfes tatlılardır. Özellikle şekerle arası pek iyi olmayan kişiler için ideal seçeneklerdir. Pekmez, içerdiği vitamin ve minerallerle sağlığa önemli katkılar sağlar. Pekmez sevmeyen çocuklar için ise pekmezli tatlılar, bu faydalı besini onlara sevdirebilmek adına mükemmel bir yoldur.

Pekmez Helvası

Gerekli Malzemeler

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı pekmez (Dut pekmezi)

Yapılışı

Pekmez helvasını hazırlamak için öncelikle derin bir karıştırma kabı alın ve içerisine su ile nişastayı ilave edip karıştırın. Çırpma teli ile güzelce karıştırarak nişastanın kıvamını açın. Sulandırıp kıvamını açtığınız nişastalı karışımın üzerine pekmez ve toz şekeri ilave edip karıştırmaya devam edin. Karıştırdığınız harcı bir pişirme tenceresine alın ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirin. Ocağın altını kısık ateşte açarak sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Muhallebi kıvamına gelen karışımın içerisine sıcak iken ceviz içini ilave edip tahta kaşık ile karıştırın. Kare bir borcam alın ve içerisini sıcak su ile ıslatın. Islattığınız borcamın içerisine hazırladığınız pekmez helvasını ilave edip yayın. Helvayı serin bir ortama kaldırarak soğutun. Soğuduktan sonra bıçak ile dilimleyin ve dilimleri servis tabaklarına alıp sunum yapın.

Afiyet olsun.

Pekmezli Su Muhallebisi

Gerekli Malzemeler

Muhallebisi İçin

  • 9 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 fiske tuz
  • 1 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı nişasta

Üzeri İçin

  • Bir su bardağı pekmez

Yapılışı

Pekmezli su muhallebisini hazırlamak için toz şeker, süt ve bir fiske tuzu bir tencerenin içerisine alıp kaynayana kadar pişirin. Ardından başka bir karıştırma kabı alın ve içerisine nişasta ile suyu ilave edip çırpma teli ile güzelce karıştırın. Süt kaynadığında tencerenin içerisine nişastalı suyu boşaltın ve sürekli karıştırın. Ardından ocağın altını kısık ateşte açarak karışımı muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Muhallebi kıvamına gelen karışımı iç kısımları ıslatılmış olan kaselere paylaştırın. Kaseleri bir tepsinin içerisine alın ve tabakların alt kısmına soğuk su ilavesi yapıp tatlıyı soğumaya bırakın. Soğumuş olan tatlıyı kaselerin içerisinden ters çevirip servis tabaklarının üzerine çıkarın. Son olarak tatlıların üzerine pekmez gezdirin ve sunum yapın.

Afiyet olsun.

Pekmezli Kabak Tatlısı

Gerekli Malzemeler

  • 2 kilo kabak
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 su bardağı ceviz içi

Yapılışı

Pekmezli kabak tatlısının hazırlığına kabakları soymakla başlayın. Öncelikle tüm kabağı kavun dilimleri gibi dilimleyin. Ardından dilimlediğiniz iki kilo kabağın dış kısımlarını soyup arzuya göre küp veya dikdörtgen şekillerde dilimleyin. Bu aşamada kabakları dilimlerken ne kalın ne de çok ince olmamasına özen gösterin. Doğradığınız kabakların çekirdeklerini temizleyip yıkayın ve bir pişirme tenceresinin içerisine boşaltın. Kabakların üzerine su ile toz şekeri ilave edip bir saat kadar bu şekilde bekletin. Beklerken süre içerisinde şekeri erimiş ve hafif şekilde yumuşamış olan kabakları ocağın üzerine yerleştirin ve ocağın altını kısık ateşte açın. Kısık ateşte kabakları yavaş yavaş pişmeye bırakın. Pişmiş ve yumuşamış olan kabakları servis tabaklarının içerisine alın ve soğumaya bırakın. Eğer sıcak iken kabakları almakta zorlanıyorsanız tencerenin içerisinde soğumaya bırakıp soğuduktan sonra da alabilirsiniz. Servis tabaklarının üzerinde bulunan kabakları ceviz içleri ve pekmez ile süsleyip tatlandırın. Tatlımız hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Çaykara

25 Temmuz 2024 Perşembe

Pekmezli tatlıların bu kadar sağlıklı ve lezzetli olduğunu bilmiyordum. ޞekerle aram iyi değil, bu tarifler bana göre mi? Özellikle pekmez helvasının yapılışında ceviz ve pekmezin uyumu nasıl oluyor, denemeye değer mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Çaykara,

Pekmezli tatlılar, şekerle aramız iyi olmadığında harika bir alternatif olabilir. Pekmez doğal bir tatlandırıcı olduğu için rafine şeker kullanmadan lezzetli tatlılar yapmanıza olanak tanır. Özellikle pekmez helvasında ceviz ve pekmezin uyumu gerçekten mükemmel olur. Cevizin kıtır kıtır dokusu ve pekmezin yoğun aromatik tadı birbirini tamamlar. Denemeye kesinlikle değer! Hem sağlıklı hem de lezzetli bir tatlı arıyorsan, pekmezli tarifleri mutlaka denemelisin. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bursa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bursa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Funika Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Funika Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Helva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri