Billuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Billuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Billuriye Tatlısı

Billuriye Tatlısı, Gaziantep yöresine ait, bol Antep fıstığıyla hazırlanan nefis tatlı çeşitlerindendir. Antep fıstığının içinde doymamış yağ oranı yüksek olduğundan kolesterolü yükseltmeyen leziz tatlılardan biridir. Bağırsakları çalıştırıcı, böbrek ağrılarını giderici ve şifalı birçok özelliği olan Antep fıstığının bu muhteşem lezzetle buluşmasına bayılacaksınız. Malzemelerinin zengin olması ve yapılışındaki zahmet açısından zor gibi görünse de Billuriye tatlısını bir kere denediğinizde tadının müptelası olacağınıza garanti veriyoruz. Özellikle bayramlarda misafirlerini değişik ve denenmemiş lezzetlerle büyülemek isteyen kişiler için tarifimizi mutlaka denemelisiniz.

Gelelim Billuriye Tatlısı'nın yapılış aşamalarına.

Billuriye Tatlısı Malzemeleri (1 Tepsi İçin)

  • 4 su bardağı Antep fıstığı
  • 750 gr. tel kadayıf
  • Çeyrek bardak rendelenmiş Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı tereyağı
  • Yarım su bardağı Urfa yağı (isteğe bağlı)
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çorba kaşığı vanilya

Billuriye Tatlısı Nasıl Yapılır?

Billuriye Tatlısı'nda kullanacağımız kadayıf iyice ayıklanmış ve didiklenerek saçaklandırılmış şekilde, çeyrek miktarı kadar yuvarlak bir tepsinin alt kısmına düzgün şekilde döşeyelim. Burada bulabilirseniz Urfa'da özel olarak satılan yağdan satın alarak kalan diğer kadayıfları da yağlayarak ilk döşediğimiz tel kadayıfın üzerine tellendirilerek yayalım.

Antep fıstıklarını toz olarak temin edebileceğiniz gibi dilerseniz fırında bir miktar tutarak çıkardıktan sonra iki avuç arasında ovarak zarlarının ince bir şekilde çıkmasını da sağlayabilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız fıstıkları varsa ezici makineden geçirerek toz haline getirelim. Ardından vanilya ekleyerek iyice karışmasını sağlayalım. 4 su bardağı kadar elde edilen bu Antep fıstığından yarım bardak kadarını bir kenara ayıralım. Kalanını tepsiye serpiştirdiğimiz kadayıfların üzerine dökelim. Üzerine tekrar yağlanmış tel kadayıftan didikleye didikleye yayalım. Kadayıf'ın en üst kısmına yağlanmamış olan kadayıftan bir miktar ekleyelim ve üzerine hafif eritilmiş tereyağı gezdirelim. Önceden orta sıcaklıkta ısıtılmış fırına kadayıfı verelim ve yarım saat kadar kadayıfların üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Kızardıktan sonra tepsiyi alalım ve büyük bir tencere kapağı yardımıyla tepsi ters çevrilerek kadayıfı çıkartalım ve ters tarafı yukarıda kalacak şekilde üzeri de kızarması için tekrar fırına verelim. Burada önemli bir püf noktası paylaşmak gerekirse; fırında ters düz olarak çevirdiğimiz kadayıfın asıl üst tarafının fazla yanmamasıdır. Kadayıf çiğ kalmadan üst kısmının beyaz kalması gerekmektedir. Yeterli miktarda pişen kadayıfı fırından çıkaralım ve soğumaya bırakalım.

Ayrı bir tencerede şerbeti için, su ve şekeri ilave ederek kaynatalım. Kaynamasına 15 dakika kala limon suyu ekleyelim ve koyu bir kıvamda olunca ocağın altını kapatarak şerbetimizi soğumaya bırakalım. Şerbet ve fırından çıkarılan kadayıf soğuduktan sonra şerbetimizi kadayıfın üzerinde gezdirelim. Tatlının şerbeti iyice çekmesi için bir müddet tepside bekletelim.

Ardından kenara ayırdığımız vanilyalı Antep fıstığını Hindistan ceviziyle harmanlayarak dilimlenmiş kadayıfların üzerine serpiştirelim. Burada isterseniz servis tabağına dilim olarak koyduğunuz kadayıfa top halinde eklemek suretiyle de süsleyebilirsiniz. Antep mutfağının bu özel tarifi olan Billuriye Tatlısı'nı siz de mutlaka denemelisiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Tatlı Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gökkuşağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gökkuşağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lor Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokum Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri