Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Atom Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Atom Tatlısı

Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından biri olan Atom tatlısı, Ramazan aylarında, misafir ağırlamalarında ve önemli davetlerde sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Bazı bölgelerde bu tatlıya "beze" adı da verilmektedir. Atom tatlısının yapımında üç ana malzeme grubu kullanılır: hamur malzemeleri, şerbet malzemeleri ve süsleme malzemeleri.

Atom Tatlısı Malzemeleri

Hamuru İçin

  • 1,5 ya da 2 su bardağı toz şeker
  • 6 adet yumurta
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı ceviz içi
  • 2 su bardağı rendelenmiş elma
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kuru incir (doğranmış)
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Bir tutam tuz (daha çabuk kabarması için)

Şerbeti İçin

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su

Üzeri İçin

  • Yeteri kadar krem şanti
  • Yeteri kadar ceviz

Atom Tatlısı Nasıl Yapılır?

Atom tatlısının yapımı oldukça basittir. İlk olarak yumurtalar bir kaba kırılır ve içerisine az miktarda toz şeker eklenerek çırpılır. Bu çırpma işlemi, yumurtalar köpürene ve karışım beyazlayana kadar devam eder. Ardından biraz daha toz şeker eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Daha sonra kalan diğer malzemeler, teker teker karışıma eklenerek iyice karıştırılır. En son olarak, vanilya ve kabartma tozu eklenir ve karışım homojen hale getirilir.

Önceden hazırlanmış ve yağlanmış veya içine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, karışım dökülerek eşit şekilde yayılır. Fırın 200 dereceye ayarlanır ve tepsi fırına verilir. Bazı bölgelerde fırın 125 dereceye ayarlanarak bu işlemler yapılır.

Bu arada şerbet hazırlanır. Şerbet için toz şeker ve su bir tencerede karıştırılarak kaynatılır. Hamurun üzeri çok kızarmadan fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Hazır olan şerbet, sıcak bir şekilde soğuyan kekin üzerine dökülür. Şerbetini çeken hamurun üzerine krem şanti yayılır ve üzeri cevizle süslenir.

Atom tatlısı artık servise hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Baha

25 Temmuz 2024 Perşembe

Bu tarifte, şerbeti sıcak olarak döktüğümde kekin hamur olmasını nasıl engelleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Baha Bey, şerbeti dökmeden önce kekin tamamen soğumasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca, şerbetin ılık olmasına dikkat ederek dökün. Bu şekilde kekin hamurlaşmasını engelleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Vişneli Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Etimek Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hoca Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hoca Sarığı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri