Atom Tatlısı Özellikle Samsun yöresinin meşhur tatlılarından biri olan Atom tatlısı, Ramazan aylarında, misafir ağırlamalarında ve önemli davetlerde sıkça tercih edilen bir tatlıdır. Bazı bölgelerde bu tatlıya "beze" adı da verilmektedir. Atom tatlısının yapımında üç ana malzeme grubu kullanılır: hamur malzemeleri, şerbet malzemeleri ve süsleme malzemeleri. Atom Tatlısı Malzemeleri Hamuru İçin
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Atom Tatlısı Nasıl Yapılır? Atom tatlısının yapımı oldukça basittir. İlk olarak yumurtalar bir kaba kırılır ve içerisine az miktarda toz şeker eklenerek çırpılır. Bu çırpma işlemi, yumurtalar köpürene ve karışım beyazlayana kadar devam eder. Ardından biraz daha toz şeker eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Daha sonra kalan diğer malzemeler, teker teker karışıma eklenerek iyice karıştırılır. En son olarak, vanilya ve kabartma tozu eklenir ve karışım homojen hale getirilir. Önceden hazırlanmış ve yağlanmış veya içine yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, karışım dökülerek eşit şekilde yayılır. Fırın 200 dereceye ayarlanır ve tepsi fırına verilir. Bazı bölgelerde fırın 125 dereceye ayarlanarak bu işlemler yapılır. Bu arada şerbet hazırlanır. Şerbet için toz şeker ve su bir tencerede karıştırılarak kaynatılır. Hamurun üzeri çok kızarmadan fırından çıkarılır ve soğumaya bırakılır. Hazır olan şerbet, sıcak bir şekilde soğuyan kekin üzerine dökülür. Şerbetini çeken hamurun üzerine krem şanti yayılır ve üzeri cevizle süslenir. Atom tatlısı artık servise hazırdır. Afiyet olsun. |
Baha
25 Temmuz 2024 PerşembeBu tarifte, şerbeti sıcak olarak döktüğümde kekin hamur olmasını nasıl engelleyebilirim?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeBaha Bey, şerbeti dökmeden önce kekin tamamen soğumasını bekleyebilirsiniz. Ayrıca, şerbetin ılık olmasına dikkat ederek dökün. Bu şekilde kekin hamurlaşmasını engelleyebilirsiniz. Afiyet olsun!