Uğut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Uğut Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Uğut Tatlısı, Şarkışla ve Sivas yörelerinde sıklıkla yenen bir şifa kaynağı tatlıdır. Buğday ve sudan yapılan bu tatlı hiçbir tatlandırıcı kullanmadan yapılan, lezzetini kendi kıvamından alan ve buğdayın çimlendirilmesiyle yapılan bir tatlıdır. Yapımındaki zorluk aşamalarından dolayı özel günlerde yapılması tercih edilen uğut tarifini yazımızdan takip ederek kendiniz için deneyebilirsiniz. Evlerinde sağlıklı besinlerin olmasına önem veren anneler ve bireyler için bu enfes tatlı kaçınılmaz olacaktır.

İşte Uğut Tatlısı Nasıl Yapılır?

Uğut yapımına başlamadan önce 18 litrelik teneke taban kısmından çiviyle 15-20 yerinden delinir. Bu işlemin ardından delinen teneke yarısına kadar buğdayla doldurulur. Güneş almayan loş bir yerde muhafaza edilerek ıslatılarak bırakılır. İki günde bir ıslatma işlemi yapılan buğdaylar iyice karıştırılır. Artık buğdaylar çimlenmeye başladığında tenekenin dolmaya başladığı görülür. Çimlenme ilerledikçe buğday da topaklanmalar görülür.

Buğdayın topaklanmasının ardından bir bez üzerine serilen buğdaylar ufalanır. Ufalanarak birbirinden ayrılan buğdaylar tekrar tenekeye konarak ıslatılmaya devam edilir. Bu işlem yaklaşık 15 gün kadar sürmektedir. Bu süreç içinde buğday tanelerinin filizleri ve saçak kökleri 4-5 cm. Kadar uzamaktadır.

Saçak köklerinin filizleri beyaz renktedir. Uğut Tatlısının acı olmaması açısından filizlerin yeşermemesine dikkat edilmesi gerekmektedir. Yeşerme başlamadan toplanan buğdaylar yuvarlak bir taş veya tokmak yardımıyla dövülerek ezilir ve suyu alınır. Miktarı az olan bu suya biraz daha su eklenerek büyük bir kap içinde kaynatılmak üzere ocağa alınır. Kaynamaya başlayan ve artık olma aşamasına gelen uğut için çok katı olmayacağı şekilde un ilave edilerek karıştırılmaya başlanır. Kıvamı koyu oluncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir.

Koyulaşan uğutun üzeri sakızlaşmaya başlar. Bu aşamasında artık uğut tatlısının olmaya başladığını gözlemleyebiliriz. Kıvamını alan uğut koyu kahverengini alır. 15 dakika daha ocakta kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kavanozlara doldurularak tüketilen uğut kahvaltılarda ekmeklere sürülmek üzere kullanılır.

Uğut Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Billuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Billuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muska Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muska Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sünger Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sünger Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Pratik Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karakız Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karakız Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Top Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Top Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Halley Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halley Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Osmanlı Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yufka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ramazan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ramazan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çatal Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Zerde Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Zerde Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6