Tulumba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Tulumba Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tulumba Tatlısı

Tulumba tatlısı, çıtır çıtır dokusuyla damaklarda eşsiz bir tat bırakan geleneksel bir Türk tatlısıdır. Aslında yapımı oldukça basit olan bu tatlı, genellikle özel makinelerde hazırlanır. Ancak, evde de rahatlıkla yapılabilir. Önemli olan, tatlının hamurunu iyi yoğurmak ve pürüzsüz bir kıvam elde etmektir. Ayrıca, tatlıları kızartırken ağır ateşte güzelce kızartmak gerekir. Tatlının hamuru kek hamurundan daha sert, şerbeti ise baklava şerbetinden daha koyu kıvamlı olmalıdır. Hazırladıktan sonra, bu lezzetli tatlıyı konuklarınıza ikram edebilir veya keyifle tüketebilirsiniz. Şimdi, hep birlikte tulumba tatlısını hazırlamaya başlayalım.

Tulumba Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2,5 su bardağı elenmiş un
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 fiske tuz
  • 3 adet yumurta
  • Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ

Şerbet Malzemeleri

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Tulumba Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlının yapımına başlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Şerbetin kıvamı koyu olmalıdır. Bir tencereye suyu ve toz şekeri koyun ve orta ateşte pişirmeye başlayın. Kaynamaya başladığında içine bir dilim limonu ilave edin. Daha sonra koyu kıvamlı oluncaya kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatmaya devam edin. Şerbeti ocaktan alarak soğuması için uygun bir yere koyun.

Şimdi tulumba tatlısının hamurunu hazırlamaya başlayalım. Bir tencereye toz şekeri, suyu, tereyağını ve tuzu koyarak kaynatın. Kaynadığında içine 2,5 su bardağı unu ilave edin. Topaklanmaması için tahta bir kaşıkla hızlı bir şekilde karıştırın. Toparlanan hamuru yaklaşık 2-3 dakika sertçe vurarak pişirin. Daha sonra ocaktan alarak ılınmasını sağlayın. Hamur ılındıktan sonra, içine yumurtaları kırarak iyice yedirin. Bu sırada hamurunuz parçalı bir görünüm alabilir, ancak bunun için telaş etmeyin. Hamuru yoğurdukça kendisi düzelecektir. İçine irmik ve nişastayı da ilave ederek yoğurmaya devam edin.

Hamur hazır olduğunda, derin bir kızartma tenceresine bol miktarda sıvı yağ koyun. Yaklaşık bir litre kadar yağ kullanabilirsiniz. Hamurunuzu sağlam bir sıkma torbasının içine koyun. Yağı kızdırmadan hamuru içine sıkın. Tulumba tatlısının şeklini veren tırtıl kalıbı kullanırsanız, hazır tatlılardan farksız bir şekilde tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz. Olmazsa elinizle şekil vermeye çalışın. Yağın içine yeteri kadar hamur sıktıktan sonra, ocağın altını açın. Yağ kızıp tatlılar yağın üzerine çıkınca, biraz ateşin ayarını düşürün ve tatlıları istediğiniz kadar kızartın. Ağır kızardığı kadar çıtır bir tulumba tatlısı hazırlayabilirsiniz. Yağın içinden aldığınız tatlıları soğuk şerbetin içine atın. Burada 1-2 dakika kalması yeterli olacaktır. Daha fazla hamurunuz varsa, ocağın altını kapatın ve yağın soğumasını sağlayın. En azından yağ iyice ılınsın. Bunu yapmazsanız, tatlıları içine attığınızda hemen kızaracak ve içleri hamur kalacaktır. Ayrıca tulumba tatlısının özelliği olan çıtırlık elde edilmeyecektir.

Şerbetlenen tatlıları servis tabaklarına alarak, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Halka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halka Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısır Unu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Unu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri