Laz Böreği TatlısıLaz Böreği, Karadeniz mutfağının klasiklerinden olan harika bir tatlı çeşididir. Çıtır çıtır kızarmış yufkaların arasındaki yumuşacık muhallebinin damakta bıraktığı muhteşem lezzet, sizi de kendine hayran bırakacaktır. Kısa sürede ve az zahmetle hazırlayabileceğiniz bu muhteşem lezzetten, sevdiklerinizi mahrum bırakmayın. Kolay gelsin. MalzemelerYufka İçin:
Muhallebisi İçin:
Şerbeti İçin:
YapılışıŞerbetin HazırlanmasıLaz böreğini yapmaya öncelikle şerbetini hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için, su ve şekeri bir tencerede eritip ocakta 10 dakika kaynatmanız yeterli olacaktır. Şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın. Muhallebinin HazırlanmasıTatlımızın muhallebisini hazırlamak için, derin bir tencerenin içine süt ve şekeri koyup kaynamak üzere ocağa alıyoruz. Sütü koymadan önce tencerenin dibini su ile ıslatırsanız, süt tencerenin dibini yakmaz. Bir karıştırma kabının içinde, yumurta sarıları, nişasta, pirinç unu, tuz ve karabiberi 1 çay bardağı su ile karıştırarak, kaynamakta olan süte yavaş yavaş ve bir taraftan karıştırmak sureti ile ilave edilir. Muhallebi kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra ocaktan alınır. Yufkaların HazırlanmasıTereyağı küçük bir tavada eritilir. Baklavalık yufkaların yarısı, dibi yağlanmış fırın tepsisinin her katına erittiğimiz tereyağı sürülerek kat kat döşenir. Üzerine hazırladığımız muhallebi ile kaplanır. Daha sonra kalan baklavalık yufkalar aynı şekilde döşenir. Üzerine tereyağının kalanı sürülür. Kare kare dilimleyerek, 180 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir. Şerbetin Eklenmesi ve ServisFırından çıktıktan 5 dakika sonra soğuk olan şerbeti verilir. Yaklaşık iki saat kadar şerbetini çekmesini bekledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Laz Böreği tatlısını denemek için sabırsızlanıyorum! Özellikle çıtır çıtır yufkaların arasındaki muhallebinin lezzeti beni çok etkiliyor. Şerbetinin de soğuk olarak eklenmesi harika bir dokunuş. Muhallebiyi hazırlarken dikkat etmem gereken noktalar neler? Sütü koymadan önce tencerenin dibini su ile ıslatmanın önemli olduğunu duydum, başka bir püf noktası var mı? Yufkaları kat kat döşerken nasıl bir düzen izlemek gerek? Hazırladıktan sonra sevdiklerime ikram etmek için sabırsızlanıyorum, umarım onların da beğenisini kazanır!
Cevap yazMerhaba Rahmiye,
Laz Böreği Tatlısı Hazırlığı konusunda heyecanını paylaşıyorum! Gerçekten de lezzetiyle büyüleyen bir tatlı.
Muhallebi Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunda birkaç önemli nokta var. İlk olarak, muhallebiyi pişirirken sürekli karıştırmak çok önemli; bu, topaklanmasını önler. Sütü eklemeden önce tencerenin dibini su ile ıslatmak iyi bir başlangıç, ancak ayrıca muhallebiyi pişirirken kısık ateşte pişirip, sabırlı olmalısın. Böylece kıvamı daha güzel olacaktır.
Yufkaları Kat Kat Döşerken İzlenmesi Gereken Düzene gelirsek, yufkaları her kat arasında yeterli yağ ile yağlamak çok önemli. Genellikle 4-5 kat yufka kullanılıyor ve her katı yağladıktan sonra bir miktar muhallebiyi eklemelisin. Yufkaları yerleştirirken, kenarlarını biraz dışarıda bırakıp, iç kısımları tamamen doldurmak da iyi bir yöntem. Böylece tatlı piştiğinde dışı çıtır, içi ise yumuşak kalır.
Son olarak, tatlını hazırladıktan sonra soğumasını bekleyerek şerbeti eklemeyi unutma. Soğuk şerbet, sıcak tatlının üzerine döküldüğünde en iyi sonucu verir. Sevdiklerine ikram ettiğinde onların beğenisini kazanacağına eminim! Şimdiden afiyet olsun!