Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı

Kerhane tatlısı, yapılışı ve tadı bakımından yöresel farklılıklar gösteren bir tatlıdır. Her ne kadar yöresel farklılıklar mevcut olsa da, bu tatlı neredeyse Türkiye'nin her yerinde halka tatlısı olarak bilinmektedir. Şimdi, Kerhane tatlısının nasıl yapıldığını inceleyelim.

Kerhane Tatlısı Malzemeleri

  • 3 su bardağı su
  • 100 gram tereyağı
  • 2,5 su bardağı un
  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı nişasta veya pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tutam tuz

Şerbeti için

  • 4 su bardağı su
  • 4-5 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2 su bardağı kızartma yağı

Kerhane Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle şerbetini hazırlamak gerekmektedir. Şerbeti için; yeterli miktarda şeker ve su tencereye konur. Şeker, iyice eritilinceye kadar karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Şurubun kıvamına gelmesine yakın bir süre önce limon suyu eklenir ve ocaktan alınır.

Daha sonra su ve tereyağı çelik tencereye alınır. Su kaynamadan önce tereyağının iyice erimesi sağlanarak karıştırılır. Önceden elenmiş olan un, yavaş yavaş tencereye eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Yeterli miktarda tuz ve şeker eklenerek tencereye yapışmayan bir hamur elde edilinceye kadar hafif ateşte yaklaşık 8-10 dakika kavurulur.

Kavurma işlemi bitince, tencere ocaktan alınır. Tahta kaşıkla sürekli yayılıp toplanarak hamurun kabuk bağlamadan soğuması sağlanır. Hamur ılınmaya başlayınca, yumurtalar birer birer kırılmaya başlanır. İrmik ve pirinç unu veya tercihe göre nişasta eklenerek pürüzsüz bir hamur elde edilinceye kadar tahta kaşıkla veya mikserle yoğurulur.

Hamur kendini toplayınca, tırtıklı başlık takılmış bir krema pompasına doldurulur ve 10-12 santimetre uzunluğunda şeritler halinde sıkılarak parçalara bölünür ve uçları birleştirilir. Kesilen tatlılar, soğuk yağa atılır ve ocak çok kısık ateşte olacak şekilde açılır. Tatlılar ve tava arada sallanarak tatlılar kızartılır. Kızaran tatlılar bekletilmeden hemen soğuk şuruba atılır. 5-6 dakika şerbetini çeken tatlılar, servis tabağına alınır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri, her kızartmadan sonra yağın düzenli olarak bir süre soğutulmasıdır. Aksi takdirde tatlıların içi kızarmayabilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yunan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Jöleli İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındıkzade Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındıkzade Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Fransız Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Elmalı Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Oklava Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri