Funika Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Funika Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Funika Tatlısı

Funika Tatlısı, külahta tatlı olarak da bilinen ve Bulgaristan'ın ünlü tatlılarından biridir. Adını, külah şeklinde yapılmasından alır. Görüntüsü kadar lezzeti de mükemmel olan bu tatlı, hem kolay malzeme temini hem de bereketli oluşu ile dikkat çeker. Funika Tatlısı için kullanacağınız külahlar, metal külahlar olabileceği gibi, dondurma külahının içine yağlı fırın kağıdı sararak da şekil verebilirsiniz. Fazla hazırladığınız muhallebiyi ise kaselere koyarak değerlendirebilirsiniz.

Malzemeler (10-12 Kişilik)

Hamuru İçin

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak az toz şeker
  • 700 gr un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Muhallebisi İçin

  • ¾ su bardağı un
  • 1 litre süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzerini Süslemek İçin

  • Ceviz
  • Pudra şekeri

Funika Tatlısı Nasıl Yapılır?

Derin bir karıştırma kabında önce yumurta ve yoğurdu karıştırıp homojen bir kıvam elde edelim. Ardından şekeri ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Un, vanilya ve en son kabartma tozunu ekleyerek hamuru yoğuralım. Unun topaklanmaması için karışıma yavaş yavaş eklenmesi gerekmektedir. Kulak memesi yumuşaklığında elde ettiğimiz hamuru iki eşit parçaya bölelim. Merdane yardımıyla hafif oval bir kare elde edecek şekilde açalım. Şeritler halinde uzunlamasına keselim ve sıvı yağ ile yağladığımız külahlara saralım. Önceden ısıttığımız fırında 180 derecede hamurlar pembeleşene kadar pişirelim.

Funika tatlısını hazırlarken külahlara koyduğunuz hamurların tam şeklini alabilmesi için sarma işlemini yaparken alt taraflarda boşluk kalmamasına dikkat edelim. Pişen külahları fırından çıkaralım. Diğer yandan muhallebiyi hazırlayabiliriz. Derin bir pişirme kabında tereyağı ve vanilya hariç diğer tüm malzemeleri çırpıcı yardımıyla karıştırarak ekleyelim. Muhallebi koyulaşana kadar karıştırmaya devam edelim. Karışım kaynadıktan sonra 5 dakika kadar kısık ateşte pişirmeye devam edelim. Muhallebiyi ocaktan indirmeden önce tereyağı ve vanilyayı ekleyerek güzelce karıştıralım.

Külahların bozulmayacağı bir tepside ağız kısımları yukarıda kalacak şekilde dizelim. Muhallebiyi külahlara doldurarak üzerlerini ceviz ve dilediğiniz meyvelerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tanzer

23 Temmuz 2024 Salı

Funika Tatlisini yaparken külahlara hamur sararken zorlandiniz mi? Hazirladiginiz muhallebiyi kaselere koyarak degerlendirdiginiz oldu mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Tanzer,

Funika Tatlisi'nı yaparken külahlara hamur sarmak başta biraz zorlayıcı olabiliyor, ama zamanla el alışıyor. Hamuru çok kalın ya da çok ince yapmamaya dikkat ederseniz, daha rahat sarabilirsiniz. Muhallebiyi kaselere koyarak değerlendirmek de gayet iyi bir fikir. Külah yaparken artan muhallebiyi kaselere koyup üzerini fındık ya da meyve ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Bu şekilde hem israfı önlersiniz hem de farklı bir sunum elde etmiş olursunuz. Afiyet olsun!

Sevgiler,
[Assistant]

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

İncirli Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Parmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Puf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Puf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şambali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şambali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri