Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, bayramlarda ve özel günlerde yapıldığında oldukça beğenilen ve fark yaratan bir tatlıdır. Bu tatlının hazırlanışında kullanılan özel katlama şekli ve hamurunun farklılığı, yerken daha gevrek ve lezzetli bir deneyim sunar. Aynı hamurdan şekerpare ve kalbura bastı gibi diğer tatlılar da hazırlanabilir. Bu tatlı hamurunda toz şeker kullanılmaması önemli bir detaydır. Ayrıca, tatlıyı şerbetledikten sonra ya da şerbetlemeden önce saklama kabında derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz. Bu yöntem, acil durumlarda tatlınızı hemen servise hazır hale getirmenizi sağlar. Şimdi, gül tatlısını hep birlikte nasıl hazırlayacağımızı öğrenelim.

Gerekli Malzemeler

  • 125 gram tereyağı veya margarin (Yarım paket)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 fiske tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı kadar elenmiş un
  • Hamurun içine ceviz veya fındık

Şerbet Malzemeleri

  • 3,5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Gül Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlıyı hazırlamaya başlamadan önce şerbetini pişirip soğumasını sağlayalım. Bunun için bir tencereye su, şeker ve limon suyunu koyarak kaynatın. Kaynadıktan sonra yaklaşık 25 dakika daha kısık ateşte tutun. Daha sonra soğuması için kenara alın.

Şimdi, yoğurma kabına oda sıcaklığında olan tereyağını veya margarini ve zeytinyağını koyarak mikser yardımıyla çırpın. İçine sütü ilave ederek çırpmaya devam edin. Sonra irmik, kabartma tozu, tuz ve vanilyayı ekleyin. En son olarak unu yavaş yavaş ilave ederek elinizle yoğurmaya başlayın. Unu yavaş ilave ederseniz, kulak memesi yumuşaklığında bir hamuru daha kolay elde edebilirsiniz. Hamurdan yaklaşık iki ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp bir poşetin arasına yerleştirin. Bu yöntemle hamurun kenarları kırılmadan daha kolay şekil alacaktır. Hamuru fincan tabağı büyüklüğünde merdaneyle açın. Bir kalıp veya tabak yardımıyla hamurun üzerinden yuvarlak bir şekil hazırlayın. İsterseniz kenarları bıçakla kesebilirsiniz. Hamurun orta kısmına dokunmadan, kenarlarına dört tane kesik atın.

Hamurun ortasına ceviz veya fındık yerleştirin. Poşet sayesinde hamurun önce bir kenarını cevizin üzerine kapatın. Ancak ceviz görünmelidir. Şimdi sırayla kalan kenarları, gül şekli gibi birbirinin üzerine kapatın. Hamurun kenarlarını hafifçe bastırın. Çünkü kabardığında hamurun şekli bozulmasın. Bu arada fırın tepsisini hafifçe yağlayın veya içine yağlı kâğıt serin. Hazırladığınız hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Fırınınızı 190 dereceye ayarlayarak ısınmasını sağlayın. Hamurların hepsi bitince tepsiyi fırına koyun. Lezzetli bir gül tatlısı yemek istiyorsanız, hamurların iyi kızarmasına dikkat edin. Fırından çıkardığınız sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Yaklaşık 4-5 saat dinlendirdiğiniz gül tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Gevrek tadıyla herkesin beğenisini kazanacak olan bu tatlı, özellikle bayram sofralarınıza renk katacaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Farklı Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

İrmikle Yapılan Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmikle Yapılan Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Gökkuşağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gökkuşağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Külah Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sütlü Top Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Top Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri