Halep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Halep Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Halep tatlısı, özel günlerde ve önemli misafirleri ağırlamak için sıklıkla yapılan, yerken herkese mutluluk hissi veren bir tatlı türüdür. Şimdi Halep tatlısının yapılışına bir göz atalım.

Halep Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 kilogram 3 numara açık irmik
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • Yeteri kadar çiğ fıstık
  • 50 gram kavrulmamış fıstık

Şerbeti (Şiresi) İçin

  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 çorba kaşığı limon tuzu
  • Yeteri kadar dut pekmezi
  • Yeteri kadar tereyağı

Halep Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle derin bir kaba irmik koyulur. Konulan irmik, sadece süt ve suyla 6-7 dakika yoğurulur. Daha sonra şeker, vanilya ve kabartma tozu eklenip el yordamıyla uzun uzun yoğurulur. Bu işlem, irmik taneleri ele gelmeyinceye kadar devam eder. Bu işlem kol gücüne ve performansa bağlı olarak 20-30 dakika sürebilir.

Daha sonra oluşan hamur, sofra bezi denilen türden temiz bir bez ile iyice sarılarak ertesi güne bırakılır. Ertesi gün yapılacak ilk işlem şerbeti hazırlamak olmalıdır. Su, şeker ve limon tuzu karıştırılarak kaynatılır ve 5-6 dakika kaynadıktan sonra ılımaya bırakılır.

Pișirilecek tepsi için yapılan şerbetten 2 çorba kaşığı dut pekmezi ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ayrı birer kapta karıştırılır. Şerbet sıcak olduğundan, bu karışımı 1-2 dakikada elde etmek mümkündür. Daha sonra karışım bir fırça yardımıyla tepsiye sürülüp hamur iyice tepsiye yayılır. Elle ya da bir spatula yardımıyla hamurun şekli düzeltilir. Daha sonra kesmesi kolay olsun diye isteğe göre bir cetvel ya da bıçak yardımıyla tepsinin enine 2 santimetre aralıklarla üstü derince çizilir ve fıstıklar istenilen sıklıkta yerleştirilir.

Son olarak iyice ısınmış bir fırında 170 santigrat derecede 25-30 dakikada üstü ve altı iyice kızarıncaya kadar pişirilir. Bu işlem bazı fırınlarda önce 15 dakika alt rafta, ardından 15 dakika üst rafta pişirilebilir. Hamur pişer pişmez ılık olan şerbet gezdirilerek dökülür ve yine kapalı fırında 10 dakika bekletilir. Daha sonra dışarıda tamamen soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra afiyetle yenir.

Ekstra Bilgiler

Halep tatlısının daha lezzetli olmasını sağlamak için bazı püf noktalarına dikkat edilmelidir. Örneğin, irmiğin kalitesi tatlının dokusunu doğrudan etkiler. Ayrıca, şerbetin kıvamı ve tatlının şerbeti çekme süresi de önemlidir. Tatlıyı servis ederken üzerine kaymak ya da dondurma ekleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz. Bu tatlı, özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmezi olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Revani Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Hafif Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Hafif Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Kayısı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Karagöz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şöbiyet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şöbiyet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri