Aside Tatlısı Aside tatlısı, geleneksel olarak yapılan ve Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde farklı isimler altında ve çeşitli yapılış tarzlarıyla bilinen bir tatlı türüdür. Bu tatlının ana malzemesi, pekmezin un kullanılarak bulamaç haline getirilmesiyle oluşur. Şimdi, aside tatlısının bir çeşidi için gerekli olan malzemeler ve yapılış aşamalarını detaylı bir şekilde inceleyelim. Aside Tatlısının Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Aside Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle yeterli büyüklükte bir tencereye un, su ve bir çay bardağı pekmezi ekleyin. Tencerenin büyüklüğü yapılacak olan aside tatlısının miktarına göre seçilmelidir. Malzemeleri iyice karıştırın, topaklanmış un kümeleri kalmayana kadar devam edin. Aside tatlısının uygun kıvamda olması buna bağlıdır, aksi halde topaklanan un ağızda kötü bir tat bırakır. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra tencereyi orta ateşte yanan ocağın üzerine koyarak sürekli karıştırmaya devam edin. Sürekli karıştırma işlemi, tatlının kıvamının koyulaşmasını sağlar ve aynı zamanda tencerenin altının tutmasını önler. Önceden aside tatlısının yapım malzemeleri arasında sayılan 2 çay bardağı pekmezden bir bardak kadarını kullanmıştık. Şimdi kalan bir bardak pekmezi yavaş yavaş tenceredeki tatlı karışımına katın. Pekmezi katarken karışımı karıştırmaya devam edin. Karışım ince ve parlak bir hal alınca artık aside tatlısı hazır demektir. Ocağı kapatın ve tenceredeki karışımı servis yapacağınız kaplara alın. Aside tatlısı soğursa servis tabaklarına almanız zor olur, bu nedenle tatlı sıcak iken bu işlemi yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Tarifin sonunda elde edilen tatlı koyu renklidir. Bu nedenle servis için açık renkli tabaklar seçmeniz uygun olacaktır. Tatlıyı sıcak iken tabağa aldıktan sonra süsleme için ceviz içi veya yeşil Antep fıstığını üzerine serpin. Tatlıyı sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |