Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Aside Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Aside tatlısı, geleneksel olarak yapılan bir tatlı türüdür. Türkiye'nin hemen hemen her yöresinde değişik isimler altında yapılan ve farklı yapılış tarzları bulunmaktadır. Tatlının ana malzemesi olan pekmezin un kullanılarak bulamaç haline getirilmesi ile yapılmaktadır. Şimdi tatlının bir çeşidi için gerekli olan malzemelere ve yapılış aşamasının anlatıldığı kısma geçelim.

Aside tatlısının yapımı için gerekli malzemeler
  • 2,5 su bardağı ölçüsünde su
  • 2 çay bardağı kadar pekmez (Arzuya göre arttırılabilir)
  • 1 su bardağı ölçüsünde un
  • Ve son olarak da tatlının üzerini süslemek için ince dövülmüş ceviz içi ya da yeşil fıstık
Aside tatlısı nasıl yapılır?

Yeteri büyüklükte bir tencereye un, su ve bir çay bardağı pekmez konur. Tencerenin büyüklüğü yapılacak olan aside tatlısının çokluğuna göre seçilmelidir. Malzemeleri iyice karıştırın ta ki topaklanmış un kümeleri kalmayıncaya kadar. Aside tatlısının uygun kıvamda olması buna bağlıdır. Aksi halde topaklanan un ağızda kötü bir tat bırakır. Karışım iyice karıştırıldıktan sonra tencereyi orta ateşte yanan ocağın üzerine koyarak devamlı olarak karıştırmaya devam edin. Sürekli karıştırma işlemi tatlının kıvamının koyulaşmasını sağlayacak aynı zamanda tencerenin altının tutmasını önleyecektir. Önceden aside tatlısının yapılış malzemeleri arasında sayılan 2 çay bardağı pekmezden bir bardak kadarını kullanmıştık.

Şimdi kalan bir bardak pekmezi yavaş olarak tenceredeki tatlı karışımına katın. Pekmezi katarken karışımı karıştırmaya devam edin. Karışım ince parlak bir hal alınca artık aside tatlısı hazır demektir. Ocağı kapatın ve tenceredeki karışımı servis yapacağınız kaplara alın. Aside tatlısı soğursa servis tabaklarına almanız zor olur bu nedenle tatlı sıcak iken bu işlemi yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Tarifin sonunda elde edilen tatlı koyu renklidir. Bu nedenle servis için açık renkli tabaklar seçmeniz uygun olacaktır. Tatlıyı sıcak iken tabağa aldıktan sonra süsleme için ceviz içini ya da yeşil Antep fıstığı üzerine serpin. Sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Aside Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı İncir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıbrıs Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kıbrıs Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Katmer Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bursa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bursa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Hafif Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Hafif Sütlü Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Makara Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balparmak Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Peksimet Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Ev Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yunan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Magnolia Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6