Demir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Demir Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Demir Tatlısı

Demir tatlısı, Erzurum yöresinin en lezzetli tatlı çeşitlerinden biridir. Erzurum'a gidenlerin mutlaka yerinde tatmasını tavsiye edeceğimiz bu tatlı, çıtır çıtır tadıyla damaklarda unutulmaz bir iz bırakır. Tatlının özelliği, özel bir demir kalıpla hazırlanmasıdır. Farklı şekillerde olan demir kalıplar, tatlının estetik ve lezzetini artırır. Demir tatlısı, bir çeşit lokma tatlısı olarak da değerlendirilebilir. İlk defa yaparken biraz zorlanabilirsiniz ancak zamanla el alışkanlığı kazanacaksınız. İlk başlarda hamur demir kalıba yapışabilir; hamuru çıkarmak için bir çatal kullanabilirsiniz. Tatlıyı hemen şerbetlemezseniz, buzdolabında 10-15 gün saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucuya koymamanız önerilir. Ayrıca demir kalıbınızı tatlı yapımında kullandığınız sürece yıkamamalısınız; sadece ilk defa kullanırken yıkayın ve daha sonra işiniz bitince bir poşetin içinde muhafaza edin. Demir tatlısını yapmak isterseniz, demir kalıbı Erzurum'dan getirtebilirsiniz. Bu işin ustaları orada. Ancak bir kez yaptıktan sonra tatlının müdavimi olabilirsiniz. Şimdi birlikte demir tatlısını hazırlamaya başlayabiliriz.

Demir Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tepeleme nişasta
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ
  • Demir kalıp

Şerbet Malzemeleri

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Demir Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımızın önce şerbetini hazırlamalıyız. Şerbet malzemelerini bir tencerenin içine koyarak, ocağın üzerine pişmeye bırakıyoruz. Arada karıştırarak, fazla koyu olmayan fakat biraz kıvamlı pişmesini sağlamalıyız. Daha sonra şerbeti soğuması için uygun bir yere kaldırabiliriz. Dileyenler tatlıda şerbet yerine pudra şekeri kullanabilir. Tatlı henüz sıcakken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

Şimdi derin bir kabın içinde tatlının hamurunu hazırlayacağız. Hamurun kıvamı krep hamuru gibi olmalıdır. Yumurtaları kabın içine kırıyoruz. Yine yumurtaların oda sıcaklığında olmalarına dikkat edelim. İçine nişastayı, kabartma tozunu, unu ve suyu ilave ediyoruz. Tüm malzemeleri iyice karıştırıp, homojen bir akışkan hamur elde ediyoruz.

Derince bir kızartma tenceresinin içine bol miktarda sıvı yağı koyarak ocakta kızdırmaya başlayın. Demir tatlısının yapımında kullanacağınız demir kalıbı da içine ısınması için koyun. Yağın yeterince ısındığını anlamak için, içine bir kaşık kadar hamur atın. Hamur yağın yüzeyine çıkarsa yağın istediğiniz kıvamda ısındığını anlayabilirsiniz. Yağın içinde kızmış olan demiri çıkararak, demirin üst tarafı hamurun üstünde kalacak şekilde hamura batırın. Bunu hemen çıkararak, kızgın yağın içine koyun. Burada 3-4 saniye kadar tutun ve hafifçe sallayarak hamurun demir kalıptan çıkmasını sağlayın. Kızarmış hamurların her iki tarafını pişirmeniz gerekir. Daha sonra üzerine kağıt havlu serdiğiniz geniş bir tabağın içine alın. Demir kalıbın ısınmasına dikkat etmelisiniz. Ne çok fazla ısıtın ne de çok az ısıtın. Bu dengenin kurulması gerekli. Hamurları pişirdikten sonra, bunları ılınmış şerbete batırıp çıkarın. Tatlının en önemli özelliği şerbeti içine çekmemesidir. Yapacağınız sadece hamurların şerbete bulanmasını sağlamak olmalıdır. Tadı kıtır kıtır olmalı.

Servis tabaklarına aldığınız demir tatlısını sıcak sıcak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerhane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bayram Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Bayram Tatlıları Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Nuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Nuriye Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kardan Adam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kardan Adam Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kayısı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri