Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmayı, çeşitli tatlı tarifleriyle birleştirerek serinletici lezzetler oluşturabilirsiniz. Dondurmalı tatlılar, hem pratik hem de lezzetli seçenekler sunarak misafirlerinize ve sevdiklerinize unutulmaz bir tatlı deneyimi yaşatır.
Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
28 Ağustos 2024

Dondurmalı Tatlılar


Sıcak yaz günlerinin serinletici ve hafif tatlısı olan dondurmayı daha da lezzetlendirmek isterseniz, işte sizler için hazırladığımız dondurmalı tatlı tariflerimizi deneyebilirsiniz. Çarçabuk hazırlanarak vakit almayan birbirinden lezzetli dondurmalı tatlılarla konuklarınıza ve sevdiklerinize mükemmel bir tatlı ziyafeti düzenleyebilirsiniz.

Dondurmalı Çikolata Soslu Profiterol


  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • 5 tane yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı elenmiş un

Dolgusu için


  • Yeteri kadar vanilyalı dondurma

Üzeri için

  • 1 paket krema (200 gr)
  • 1 paket bitter çikolata (200 gr)
  • Yeteri kadar file badem

Dondurmalı Çikolata Soslu Profiterol Nasıl Yapılır?

Dondurmalı çikolata soslu profiterol hazırlığımıza ilk olarak fırınımızı 185 dereceye ayarladıktan sonra fırın tepsimizin tabanına yağlı kâğıt sererek başlayalım. Ardından uygun bir tencereye 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı su, 3 çorba kaşığı tereyağı, 1 fiske tuz ve 1 çorba kaşığı toz şeker ilave ettikten sonra karıştırarak ocağa koyup kaynamaya bırakalım. Sütlü karışım kaynadıktan sonra üzerine 1 su bardağı elenmiş unu tek seferde ilave ederek bir tahta kaşık yardımıyla karıştırarak 3-4 dakika kadar karışım hamur haline gelene kadar karıştırarak ocaktan alalım.

Daha sonra ocaktan aldığımız hamuru mutfak robotuna boşaltarak 2-3 dakika kadar hamurun iyice karışması için robotu çalıştıralım. Ardından 4 adet yumurtayı çırpılmış hamurun içine teker teker kırarak tekrar robotu çalıştırıp hamur ve yumurtanın iyice karışmasını sağlayalım. Hazır hale gelen profiterol hamurunu düz uçlu hamur sıkma torbasına yerleştirelim ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine belli aralıklarla sıkalım. Ardından kalan bir adet yumurtayı iyice çırptıktan sonra bir fırça yardımıyla tepsideki hamurların üzerine sürdükten sonra fırına vererek pembeleşinceye kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirerek fırından çıkartıp soğumaya bırakalım.

Küçük bir tencereyi ocağa koyduktan sonra üzerine 1 paket kremayı ekleyelim ve orta harlı ateşte karıştırarak ısıtalım. Isınan kremanın üzerine bitter çikolatayı parçalara böldükten sonra kremanın üzerine ekleyerek çikolataların erimesini sağlayalım. Ardından çikolata eridikten sonra tencereyi ocaktan alıp üzerinin kaymak tutmaması için ara sıra karıştırarak sosumuzu soğutalım.

Soğuyan profiterolleri enine olacak şekilde ortadan ikiye kesip aralarına bir kaşık yardımıyla dondurma dolduralım. Tüm profiterollere aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerlerine çikolatalı sostan gezdirerek file badem serperek servis yapalım.

Dondurmalı İrmik Helvası

Dondurmalı İrmik Helvası İçin Gerekli Malzemeler

  • 3-3,5 su bardağı irmik
  • 20 gr çam fıstığı (1 paket)
  • 250 gr tereyağı veya 1 paket margarin
  • Yarım kg toz şeker (3 su bardağı)
  • 3,5 su bardağı su veya süt
  • Yarım kg sade dondurma
  • Yeteri kadar Antep fıstığı

Dondurmalı İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

Dondurmalı irmik helvası hazırlığımıza ilk olarak teflon bir tavaya 250 gr tereyağı veya margarini ekleyip ocağa koyarak başlayalım. Ardından eriyen yağın içine 1 paket çam fıstığını ilave ederek karıştırarak pembeleştirdikten sonra üzerine 3,5 su bardağı irmiği ekleyelim ve karıştırarak orta harlı ateşte irmiğin rengi koyulaşıncaya kadar kavuralım. Diğer yanda ayrı bir kabın içine 3,5 su bardağı süt ve 3 su bardağı toz şekeri ekledikten sonra ocağa koyarak sütlü şerbeti kaynatarak ocaktan alalım.

Kavrularak rengi dönen irmiğin üzerine kaynamakta olan sütlü şerbeti döküp karıştırarak tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte 5-6 dakika kadar pişirerek ocağın altını kapatalım ve irmik helvamızın üzerine kâğıt havlu serdikten sonra 10-15 dakika kadar demlendirelim.

Bekleyerek ılıyan irmik helvamızı küçük çorba kaselerine bir kaşık yardımıyla bastırarak yerleştirelim ve içerisine dondurma doldurulacak şekilde yer açarak sade dondurmayı doldurup üzerini kaşık yardımıyla düzleştirerek hazırladığımız helva kasesini uygun bir tatlı tabağına ters çevirerek çıkartalım ve üzerine Antep fıstığı serpiştirerek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mehru 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Dondurmalı çikolata soslu profiterol yaparken neden fırını 185 dereceye ayarlıyoruz? Bu sıcaklık yeterli mi yoksa daha farklı bir sıcaklıkta pişirilmesi daha mı iyi olurdu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Mehru,

Fırın Sıcaklığı: Profiterol hamurunun dışının kıtır ve içinin yumuşak olmasını sağlamak için fırını 185 dereceye ayarlamak genellikle yeterlidir. Bu sıcaklık, hamurun düzgün bir şekilde kabarması ve içinin pişmesi için idealdir.

Alternatif Sıcaklıklar: Daha düşük sıcaklıklar hamurun yeterince kabarmamasına, daha yüksek sıcaklıklar ise dışının fazla sertleşmesine neden olabilir. Ancak her fırının ısı dağılımı farklı olduğundan, kendi fırınınızı tanıyarak küçük ayarlamalar yapabilirsiniz.

Deneme ve Gözlem: İlk seferde 185 derecede pişirip sonuca göre sıcaklıkta ufak değişiklikler yaparak en iyi sonucu bulabilirsiniz. Unutmayın, her tarif biraz deneme yanılma gerektirebilir.

Afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
Pekmezli Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuk Göğsü Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Trileçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Trileçe Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Ceviz Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri