Hafif Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri

Hafif tatlı tarifleri, sağlıklı beslenme trendleriyle birlikte popülerlik kazanmaktadır. Bu tarifler, hem pratik hem de hafif lezzetler arayanlar için ideal seçenekler sunar. Aile yemekleri veya misafir davetleri için mükemmel olan bu tatlılar, herkesin damak zevkine hitap eder.
Hafif Tatlı Tarifleri ve Malzemeleri
16 Eylül 2024

Hafif Tatlı Tarifleri


Günümüzde sağlıklı ve hafif tatlılara olan ilgi giderek artmaktadır. Hem hızlı hazırlanabilen hem de sindirimi kolay olan bu tarifler, özellikle akşam yemeklerinden sonra ailecek tüketilebilecek ya da misafirlerinize ikram edebileceğiniz ideal seçenekler arasında yer alır. İşte, büyük küçük herkesin beğenisini kazanacak ve favorileriniz arasına girecek birkaç hafif tatlı tarifi.

Afyon Sarması


Gerekli Malzemeler


  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • Yarım paket margarin
  • Hindistan cevizi
  • Damla sakızı
  • 1 paket kaymak
  • Toz Antep fıstığı

Nasıl Yapılır?

Uygun bir tencereye unu koyun ve kısık ateşte, tahta kaşık yardımıyla unun sararmasına izin vermeden biraz kavurun. Un kavrulunca süt, toz şeker, yarım paket margarin ve damla sakızını ekleyin. Sürekli karıştırarak topaklanmadan muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen muhallebiyi ocaktan alıp, 5 dakika kadar mikser ile çırpın. Borcam tepsinin tabanını Hindistan cevizi ile kaplayın. Hindistan cevizinin üzerine pişirdiğiniz muhallebiden ince bir tabaka dökün. Kaymağı bir miktar süt ile açın ve muhallebinin üzerine yayın. Kaymağın üzerine geri kalan muhallebiyi dökün. Tatlıyı buzdolabına alarak bir gün boyunca bekletin. Ertesi gün tatlıyı iki parmak kalınlığında şeritler şeklinde kesip, rulo olacak şekilde katlayın. Üzerine toz Antep fıstığı serpiştirerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Limon Pelteli Puding

Gerekli Malzemeler


  • Yarım litre limonata (tercihe göre başka meyve suyu)
  • 1 kahve fincanı mısır nişastası
  • 1 paket vanilyalı puding
  • 3,5 su bardağı süt

Arası ve Üzeri İçin

  • Bisküvi kırıntısı
  • Damla çikolata

Nasıl Yapılır?

Uygun bir tencereye limonata ve mısır nişastasını ekleyerek koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Başka bir tencerede vanilyalı pudingi pişirin. Kullanacağınız kup ya da bardakları ıslatın. Kuplara ilk olarak vanilyalı pudingi yarısına kadar doldurun. Pudingin üzerine bisküvi kırıntısı ve damla çikolata yerleştirin. En üst kısma limonatalı muhallebiyi dökün. Tatlıyı bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün kuplardan ters çevirerek servis tabağına çıkarın. Limonatalı pelteli puding servis için hazır.

Afiyet olsun.

İrmik Tatlısı

Gerekli Malzemeler


  • 5 su bardağı süt
  • 10 çorba kaşığı toz şeker
  • 9 çorba kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 1 çorba kaşığı kakao

Nasıl Yapılır?

Sütü tencereye alarak, üzerine irmik ve toz şekeri ekleyin. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Karışımı ocaktan aldıktan sonra üzerine margarin ve vanilyayı ekleyerek mikser ile 3-4 dakika daha çırpın. Kullanacağınız kupları ıslatın. Kupların yarısına kadar hazırladığınız muhallebiden dökün. Arta kalan muhallebiye kakaoyu ekleyerek yine mikser ile birkaç dakika çırpın. Kuplardaki sade muhallebinin üzerine kakaolu muhallebiden dökün. Tatlıyı bir gece buzdolabında dinlendirin. Arzuya göre servis anında tatlıyı kuplardan ters çevirerek servis tabağına çıkarabilirsiniz. Oldukça hafif bir tada sahip olan irmik tatlısı servis için hazır.

Afiyet olsun.

Muhallebili Havuç Tatlısı

Gerekli Malzemeler


  • 1 kilo havuç
  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 1 su bardağı + 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık
  • Hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya

Nasıl Yapılır?

Havuçları iyice yıkadıktan sonra rendeleyin. Uygun bir tencereye alarak üzerine toz şeker ilave edin. Havuçlar bıraktığı suyu tekrar çekene kadar pişirin. Pişen havucun içine pötibör bisküviyi ufalayarak ekleyin. Üzerine fındık ve cevizi ilave edip karıştırın. Dikdörtgen borcam tepsinin tabanını ıslatın ve Hindistan cevizi ile kaplayın.

Tatlının muhallebisi için, süt, nişasta ve unu küçük bir tencereye alın. Muhallebi göz göz olana kadar orta ateşte sürekli karıştırın. Kıvam alan muhallebiyi ocaktan alarak içine vanilyayı ekleyip 4-5 dakika kadar mikser ile çırpın. Muhallebi ilk sıcaklığını attıktan sonra havuçların üzerine dökün. Üzerini Hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Abdülhamid. 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Afyon sarmasını yaparken muhallebiyi buzdolabında bir gün bekletmek gerçekten gerekli mi, beklemezsek tadında bir değişiklik olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Sevgili Abdülhamid.,

Muhallebinin Dinlendirilmesi: Afyon sarmasını yaparken muhallebiyi buzdolabında bir gün bekletmek, tatlının lezzet ve kıvamı açısından önemlidir. Bu bekleme süresi, muhallebinin tam anlamıyla kıvam alıp sertleşmesini sağlar ve tatlının dilimlenip sarılması esnasında dağılmamasına yardımcı olur. Ayrıca dinlendirilmiş muhallebinin tadı daha oturmuş olur ve tatlının genel lezzeti daha iyi bir hale gelir.

Bekletilmeden Yapılırsa: Eğer muhallebiyi bekletmeden kullanırsan, kıvamı yeterince sert olmayabilir ve bu da tatlının dağılmasına neden olabilir. Ayrıca, lezzet tam anlamıyla oturmadığı için tatlının tadında farklılıklar olabilir.

Sonuç olarak, muhallebiyi bir gün buzdolabında bekletmek tatlının kıvam ve lezzeti açısından önerilir. Ancak acelen varsa, en azından birkaç saat bekletmen de bir miktar fayda sağlayabilir.

Sevgiler,
Abdülhamid.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
Dondurmalı Tatlılar Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Mayasız Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Mayasız Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri