Mayasız Lokma Tatlısı Mayasız lokma tatlısı, zamanı kısıtlı olanlar, özellikle çalışan bayanlar veya acil misafirlere tatlı yapması gerekenler için kolay, pratik ve lezzetli bir seçenektir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan lokma tatlısı, Osmanlı dönemine kadar uzanan köklü ve geleneksel bir tatlıdır. Mayalı türlerine göre daha hızlı ve ekonomik olan bu tatlı, şerbetli tatlılar arasında oldukça popülerdir. Bazı bölgelerde şerbetsiz olarak da tüketilmektedir. Küre şeklinde hazırlanan türüne saray lokması veya İzmir lokması adı verilir. Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Mayasız Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır? Öncelikle şerbet için gerekli malzemeleri bir tencereye ekleyin, karıştırın ve orta ateşte kaynatın. Kaynadıktan sonra bir taşım daha kaynatıp şerbeti soğumaya bırakın. Diğer taraftan, unu eleyerek geniş bir kaba alın. Elediğiniz unun ortasını açarak diğer malzemeleri ekleyin ve hamuru yoğurun. Hamurun biraz akıcı ve yumuşak kıvamda olması gerekmektedir. Derin bir tencerede kızartma için yeterli miktarda yağı kızdırın. Hamurların yağ çekmemesi için yağın bol olması ve lokmaların her yerine yağın değmesi önemlidir. Kızgın yağa bir kaşık yardımıyla minik hamurlar koyun. Hamurların her tarafını eşit şekilde kızartın. Kızartma sırasında hamurların yağa değmeyen kısımlarını bir kaşık yardımıyla çevirerek kızartabilirsiniz. Kızaran hamurları havlu kâğıt serilmiş bir kaba alın, böylece fazla yağlarını çekmiş olursunuz. Hamurlar ılıdıktan sonra soğumuş şerbete atın ve yaklaşık bir dakika bekletin. Ardından servis tabağına alın ve üzerine tarçın veya Hindistan cevizi serperek servis yapabilirsiniz. Yumuşak ve puf puf sevenler için çok kolay ve pratik bir tatlıdır. Afiyet olsun. |