Ballı Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Ballı Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ballı Lokma Tatlısı,

çocukluğumuzun şarkılarına konu olmuştur. Hemen herkesin sevdiği bu tatlının lezzeti dillere destandır. Özellikle alışveriş merkezi kültürünün arttığı son yıllarda bu yerlerde stand kurarak satış yapan pek çok esnaf dahi bulunmaktadır. Ancak evde yapılan lokma tatlısının yerini hiçbir şey tutamaz. Ramazanlarda başımızın tacı olan ballı lokma tatlısı, tarçın ve Hindistan ceviziyle birleşince tadına doyum olmaz.

Ballı Lokma Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru İçin

  • 3 su bardağı tepeleme un,
  • 2 su bardağı ılık süt,
  • 1 paket kuru maya,
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker,
  • Yarım çay kaşığı tuz,

Şurubu İçin

  • 3 su bardağı soğuk su,
  • 3 su bardağı toz şeker,
  • 2 tepeleme yemek kaşığı bal,
  • 2-3 damla limon suyu,

Kızartmak İçin

  • Bol miktarda ayçiçek yağı,

Ballı Lokma Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle, şerbetin soğuk olması gerektiğinden şerbeti hazırlamanız gerekmektedir. Bir tencereye soğuk su ve toz şekeri ekleyin. Karıştırarak kaynamasını sağlayın. Şurup kaynamaya başladıktan sonra içine önce limon suyunu, ardından balı ilave edin ve bir iki dakika daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Şerbeti bir kenara soğumaya bırakın. Eğer hazırlamak konusunda aceleniz varsa buzdolabında da soğutabilirsiniz.

Hamuru hazırlamak için, geniş bir kabın içine unu boşaltın ve ortasını açın. Toz şekeri, tuzu ve kuru mayayı unun ortasına ilave edin. Elinizi yakmayacak sıcaklıktaki sütü ekleyerek hamuru, kenardaki unları yavaş yavaş alarak yoğurun. Zorlanırsanız mikser yardımıyla da yapabilirsiniz. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez ya da streç film ile kapatın. Mayalanması için yaklaşık yarım saat kadar dinlendirin.

Kızartma aşamasında, hamurun mayalandığını gördüğünüzde derin bir tencereye bol miktarda sıvı yağ dökün. Lokmaların yağın içinde yüzüyor olması gerekmektedir. Yağın bol ve kızgın olması önemlidir; böylece lokmalar hem daha iyi kızarır hem de yağı içine çok fazla çekmez. Hamurdan avucunuzun içine bir parça alın ve elinizle sıkarak başparmak ve işaret parmağı arasından zeytin büyüklüğünde parçalar çıkarıp, kaşıkla alın ve kızgın yağa hızlıca atın. Kaşığı önceden yağlarsanız hamuru yağa atma aşamasında hamur kaşığa yapışmaz. Bu şekilde tüm hamuru kızartın. Pişen lokmaları henüz sıcakken soğuttuğunuz derin kaptaki şerbetin içine atın. Şerbete attığınız lokmaları 20 saniye kadar bekletip kevgir yardımıyla servis tabağına boşaltın.

Servis Önerisi

Ballı lokma tatlısını ikram ederken arzu ederseniz üzerine tarçın veya Hindistan cevizi serpebilirsiniz. Bu ekstra dokunuşlar tatlının lezzetini daha da artıracaktır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Mısır Unu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mısır Unu Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri