Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Bülbül Yuvası Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Bülbül Yuvası Tatlısı, bazı yörelerce Bülbül Konağı Tatlısı olarak da anılan bu şerbetli tatlı çeşididir. Adını Bülbüllerin yuvaları gibi zarif ve küçük delikli görünmesinden almaktadır. Bülbül Yuvası Tatlısı Bayramlarda, özel günlerde özellikle büyüklerimizin tercih ettiği biraz zahmetli olsa da sonucunda mükemmel lezzeti zarafetle sundukları bir tatlıdır. Diğer tatlı çeşitlerinden onu ayıran en önemli özelliği ise hamuru hazırladıktan sonra bardak ve gazoz kapağı yardımıyla şekillendirilmesidir. Bardakla yuvarlak şekilde bölünen hamurların üst üste katlanmasıyla ortası delikli bir görünümde olan bu leziz tatlının malzemelerini hazırlarken birebir ölçülerde hazırlamanız tavsiye edilmektedir.

Şimdi bu zahmetli gibi görünen leziz tatlının yapım aşamalarından bahsedelim.

Bülbül Yuvası Tatlısı'nın Malzemeleri (10-12 Kişilik)

Hamuru için
  • 1 paket margarin
  • 1,5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kâse ceviz içi
  • 3,5 su bardağı un
Şerbeti için
  • 4 su bardağı su
  • 3 adet limon tuzu
  • 4 su bardağı toz şeker
Bülbül Yuvası Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli olarak hazırlanan her tatlı çeşidinde olduğu gibi Bülbül Yuvası Tatlısı için de şerbeti önceden hazırlamaya başlamamız gerekmektedir. Derin bir tencereye su ve toz şekeri ekleyelim. Şeker iyice eriyinceye kadar karıştıralım. Bu işlem esnasında şekerin erimesini hızlandırmak ve şerbeti yakmamak için sürekli karıştırma işlemini yapmamız gerekmektedir. Şerbetin kaynamasına yaklaşık 15 dakika kala en son limon tuzunu ekleyelim. Bu işlemi şerbeti ocaktan hemen önce eklememeliyiz. Böylece şekerlenmesini önlemiş oluruz.

Soğumaya bıraktığımız şerbetin ardından ayrı bir tencerede margarini ekleyerek eritelim. Soğumaya bırakalım. Eriyen margarini bir kaba dökelim. Üzerine yumurta sarısı, sirke, yoğurt ve sıvıyağ ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Burada tüm sıvı karışımlar homojen olunca kabartma tozu ve unu azar azar ekleyerek hamuru karıştırmaya devam edelim. Bu işlemi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar devam edelim.

Bir müddet dinlenmeye aldığımız ve yoğurduğumuz hamuru iki eşit parçaya bölelim. İlk parçamızı hafif unlanmış tezgâhta bırakalım. Orta kalınlıkta merdane yardımıyla hamurumuzu çok kalın olmayacak şekilde açalım. Bu hamurdan yuvarlak parçalar elde etmek için çay bardağı yardımıyla hamurdan parçalar keselim. Önceden yağlanmış fırın tepsisine bu parçaları dizelim. Ayırdığımız ikinci hamuru da aynı şekilde açarak, yine çay bardağı yardımıyla birinci parçalara eşit olacak sayıda yuvarlak parçalar keselim. İkinci hamurdan kesilen parçaların ortasını da küçük bir gazoz kapağı yardımıyla keserek çıkaralım.

Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğimiz parçaların üzerine yumurta akı sürelim. Buradaki amaç diğer parçalarla birleşme işlemini gerçekleştirmektir. Diğer parçaları ilk parçaların üzerine yapıştıralım. Birleştirdiğimiz hamur parçalarının ortasına ve kenarlarına yumurta akı sürelim. Ortada kalan boşluklara ceviz içi yerleştirelim. Son olarak yerleştirdiğimiz cevizlerin üzerine de yumurta akı sürelim. Tüm aşamaları tamamlanan hamurlarımızı önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim.

Üzerleri kızaran tatlımızı fırından çıkartalım ve önceden hazırlayıp soğuttuğumuz şerbeti Bülbülyuvası tatlımızın üzerine dökelim. Tatlının şerbeti iyice çekmesi için 20-25 dakika kadar beklettikten sonra servis tabağına alabiliriz.

Afiyet Olsun.

Bülbül Yuvası Tatlısı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Balkabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Balkabağı Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Samsa Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaçina Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Lokma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kerane Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri